Zenei élet Dunaújvárosban


Muzsika – 1962. május

ZENEI ÉLET DUNAÚJVÁROSBAN


A Dunaújvárosi Központi Énekkar

Az elmúlt esztendőben volt tízéves Dunaújváros. Sok vonatkozásban foglalkoztak már hazánk első szocialista városával, de kevés szó esett ennek a gyönyörűen fejlődő városnak zenei életéről, pedig akad itt feljegyezni való bőven.
A város kultúrközpontja a Bartók Béla Művelődési Ház. Itt szerepelnek a városba látogató színházi együttesek, zenekarok, énekes táncegyüttesek, koncertező művészek, vagy a város saját együttesei. A Művelődési Ház vezetői és a Zeneiskola tanárai nagy gondot fordítanak a város és az egész környék zenei életére.
A Tanács segítségével igényes műsorú hangverseny-bérletet szerveztek. A MÁV zenekar a legkitűnőbb szólisták és karmesterek közreműködésével szerepel ebben a sorozatban. A Zeneiskolában több mint 300 gyerek tanul. A zenei általános iskolában, amely 1957-ben alakult, jelenleg öt osztályban 200 gyerek tanul hat éves kortól heti 6 órában éneket, ezenkívül hetenként kétszer van énekkari óra. A harmadik osztálytól heti két fél órában fakultatív hangszeroktatás is van.

 
1958.11.28. – Vörös János énektanár az első osztályos zenei tagozatos diákokat tanítja a Móricz Zsigmond Általános Iskolában.
fotó: MTI/Fényes Tamás

A zenei áll. iskola ötven tagú énekkara Vörös János vezetésével a debreceni nemzetközi kórusverseny gyermekkórus kategóriájában az első díjat nyerte. A hangszert tanuló gyerekekből Horváth Béla zenetanár gyermekzenekart alakított. Ez a társas zenélés lehet majd alapja a városi zenekar továbbfejlesztésének.
A városi zenekar ugyanis jelenleg mindössze 25 tagú. A zeneiskola hét tanára, az iskola legidősebb és legtehetségesebb növendékei és a város néhány dolgozója játszik a zenekarban. Karmesterük, Schirger Géza nem akarja kisegítő erőkkel feltölteni zenekarát, hanem saját nevelésű, helybeli muzsikusokkal szeretné megfelelő létszámúra növelni ezt az együttest.

A Dunaújvárosi Központi Énekkar története

A Dunaújvárosi Központi Énekkar 1952-ben alakult a Vasmű dolgozóiból. Alapítója és első karnagya Székely Endre zeneszerző. 1958-ban alakult egy pedagógus kórus is. A két kórust egyesítették, Székely István karnagy vezetésével, s ebből lett a jelenlegi Központi Énekkar, amelyet a Dunai Vasmű és a Városi Tanács közösen tart fenn. Az énekkar repertoárja igen széles: preklasszikus, klasszikus és mai kórusművek, operakórusok, tömegdalok, indulók szerepelnek műsorán.
Szólni kell a város 35 tagú táncegyütteséről is. Az együttes nemrég ünnepelte 10 éves fennállását. A jubileumra új műsorral készültek fel.
Ez a kitűnő amatőr együttes több külföldi vendégjátékon szerepelt. Jártak Bulgáriában, Csehszlovákiában és Lengyelországban, s mindenütt sikert arattak. Kedves színfoltja a városnak az Úttörő Zenekar. Vezetőjük a lelkes Dobrik Zoltán. Bulgáriai vendégszereplésük sok elismerést szerzett számukra. Szépen fejlődő szocialista városunk vezetői és zenei szakemberei szoros együttműködésben, nagy gonddal, körültekintéssel emelik fokról fokra a város és az egész járás zenei műveltségét.

Viola György

Dunaujvaros