Muki nem eladó!


Fejér Megyei Hírlap – 2012. május 15.

Modell lesz a kis Muki

A palkonyai tavakat kerülné a róla másolt szerelvény

Dunaújváros (ke) – A közgyűlésen múlik, hogy a Vidám Parkban veszteglő kis mozdony és két személykocsija útra kelhet-e Palkonyára az elkövetkezendő hetekben.

A Palkonyai Tavak Kft. kéréssel fordult Dunaújváros önkormányzatához: kölcsönkérnék Mukit és két személykocsiját egy időre. A családi vállalkozásként működő kft. több mint tíz éve gazdálkodik a Villány melletti Palkonya községhez tartozó közel száz hektáros tórendszer területén. A cég vezetői gondoltak egy nagyot, körülbelül öt-tíz kilométeres pályahosszúságú, keskeny nyomtávú vasútvonalat építenének ki, és azzal oldanák meg a gazdaságon belüli szállításokat. Nem titkolt szándékuk, hogy turisztikai célokat is szolgálna a kisvasút – biztos sokan élnének ezzel a kellemes szórakozási, kirándulási lehetőséggel. A pályahálózat kialakításához már hozzákezdtek. A MÁV-tól 2010-ben tehervagonokat vásároltak – huszonöt darabot – ezeket azóta folyamatosan újítják fel.

Kölcsönkérik néhány hónapra a kismozdonyt
A turisztikai látványosság viszont Muki lenne. Pontosabban a kismozdony és kocsijai, amelyeket a dunaújvárosi modell mintájára készítenének el. A palkonyaiak hat-kilenc hónapra kérnék kölcsön a helyben féltve őrzött – bár szebb időket is megélt – szerelvényt, amíg mintát vesznek róluk. Utána egy-két külső optikai elemmel ellátva visszahoznák Dunaújvárosba. A Palkonyára és visszaszállítás költségét természetesen a cég fizeti, szükség esetén készpénzletétet is vállal, igazolva szándéka komolyságát. Kérdés, mint mond rá a közgyűlés csütörtökön.


Muki és személykocsijai a Vidám Parkban vesztegelve várják, hogy jobb idők köszöntsenek rájuk
fotó: Anda Fábián

Erdei múzeumban állították volna ki
Ezt megelőzően 2010-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület Keskeny Nyomközű Vasutakért nevű szervezete kereste meg az önkormányzatot. Szerették volna ingyen megkapni a Vidám Parkban elszállásolt Muki nevű kismozdonyt, és annak két kocsiját. Muki a Kemencei Erdei Múzeumvasúthoz került volna. A néhai Tóth László, akkori fideszes képviselő egyértelműsítette a közgyűlésen: Muki nem eladó! S e kijelentéssel minden jelen lévő egyetértett. A kismozdonyt szerették volna megőrizni a megnyitásra tervezett parknak…


Fejér Megyei Hírlap – 2012. szeptember 11.

Csak a filmen él tovább?

Volt egyszer egy Vidám Park – egy fesztivál díjas mozi


A pusztulás nyomait örökíti meg Bernáth Zsolt és Szentkuti Tamás közös alkotása – mint kiderült, nem csak a helyieknek érdekesen

Dunaújváros (szsz) – Bernáth Zsolt és Szentkuti Tamás filmetűdje nyerte az I. Független Nemzeti Filmfesztivál fődíját.

“Köszönöm, nagyszerű volt az alkotás, megkönnyeztem! Nagyon sokat voltam a vidiben, nagyon sok élmény köt hozzá, gyerekkoromban, és ifiként is. Rengeteg játék, szabadtéri koncert, szabadtéri filmnézés és disco fűz ehhez a ‘parkhoz’. A 60-70 és a 80-as évek közepéig mennyi de mennyi játékválasztási lehetőséget lehetett megtalálni itt! Amíg működött, a lányomat is sokszor kivittem vasárnaponként a kilencvenes évek elején ide.” – ilyen és ehhez hasonló vélemények olvashatók a legnagyobb videómegosztó portálon, ahol megtekinhető Bernáth Zsolt és Szentkuti Tamás a Volt egyszer egy Vidám Park című alkotása.
A két országos hírű dunaújvárosi alkotó rövidfilmje a közelmúltban fődíjat nyert az I. Független Nemzeti Filmfesztiválon.

A filmben egy 1986-os felvétel kockái is láthatók
A hét és félperces mozi a Vidám Park jelenlegi helyzetét mutatja be és néhány pillanat erejéig egy 1986-os felvétel részletei is láthatóak.
Érdekesség, hogy a huszonhat évvel ezelőtt készült amatőr mozit is a Bernáth-Szentkuti páros készítette.
A Volt egyszer egy Vidám Park című filmetűdöt eddig több mint tizenötezren látták a már említett portálon. Szép és tanulságos film az egykori közösségi parkról.

Talpalatnyi Dunaújváros – Muki és az úttörővasút

Talpalatnyi Dunaújváros – Nosztalgiatúra az egykori Vidám Parkba

 

Dunaujvaros
Previous
Vidám Park