Dunaújváros Mesél

Várostörténeti visszatekintők

“1949 késő őszén a pentelei fennsíkon, 72 kilométerre délre Budapesttől, ott ahol a Duna határt szab a Mezőföldnek, egy parasztember a földjét szántotta. Lovas ekével, mint emberemlékezet óta minden őszön ezen a vidéken. És akkor két ismeretlen ember jött térképpel, vonalkázott hosszú léccel és egy három lábon álló műszerrel, A parasztember kérdésére, hogy mi járatban vannak, kurtán csak ennyit válaszoltak:
– Egy város épül itt.
A parasztember végignézett a  pusztaságon, amit csak egy csupasz eperfasor szelt át, és nevetett. Vicces emberek ezek a jövevények – ezt gondolta.
És 1950 nyarán a 3949 lelket számláló Duna menti község, Dunapentele, országszerte ismertté vált: megindult a város építése.
Dunaújváros története így kezdődött. Ilyen esetlen hétköznapisággal. Más városok múltja tele van a dicsőség fellángolásaival vagy történelmi tragédiákkal. Itt nem építettek a kövek közé emlékeket az évszázadok. Más városokban minden nemzedék hátrahagyta a következőnek azt, ami a legjobb volt benne, amire érdemes emlékeztetni az utódokat. Itt még erejük teljében élnek és dolgoznak a városalapítók.
Azok az emberek, akik építeni kezdték Dunaújvárost, szerencséjüket vagy megélhetésüket szerették volna itt megalapozni. Az az igazság, hogy kubikolni, falat emelni, utat burkolni jöttek, mert ehhez értettek. De ki tudott várost csinálni?”

forrás: Panoráma Képeskönyvek – Dunaújváros

2003-2005

2004-ben – feketén-fehéren

Ezzel a bevezetővel indult 2004-ben az akkori sztalinvaros.uw.hu várostörténeti weboldal, Ez már a második, szöveges változat, a legelső, csak képeket tartalmazó eredeti változat 2003-ban, majd egy évvel korábban látott napvilágot.
Véglegesnek mondható formáját 2005-ben érhette el, ekkor már flash animációs kezdőlappal, képeslapküldő szolgáltatással is rendelkezett.


Flash kezdőlap.. “menőség” 2005-ben

A már szöveges várostörténet megannyi könyv alapján készült, az idők során rengeteg segítséget kaptam, mind forrásanyagban, mind képi anyagban. Dunaújváros története képekkel illusztrálva még a mai napig tartogat meglepetéseket, újdonságokat.


2005-ben…

Várostörténeti gyűjtemény híre a médiának, és az ismerősök ismerőseinek köszönhetően messzire elért.

MÉDIAMEGJELENÉSEK


2003. 02. 20. Dunaújváros Online


2004. 03. 10. Dunaújvárosi Hírlap


2004. 08. 13. Dunaújváros Online – A múlt hullámain


2004. 08. 17. Dunaújvárosi Hírlap

2005 májusában pedig a MÚLT-KOR portáljára került fel egy rövid kivonat

Kommunista honfoglalás: Sztálinváros építői – mult-kor.hu

A 2003-ban elindult weboldal 2005 után már csak nagyon keveset változott, a feldolgozásra, szerkesztésre váró dokumentumok pedig az eltelt évek alatt csak gyűltek-gyűltek.
Időközben az ingyenes tárhely is átalakult, az épp aktuális, 2012-es szigorítás miatt az oldalt törölték, az oldal megszűnt, az oldalon található képek pedig új életre keltek a facebook közösségeknél.

2011

2011-ben Gergely Ákos barátommal állítottuk össze a város 60 évéből azt a kérdéssort, melyek alapján tesztelhetjük, mennyit tudunk, vagy mennyit nem tudunk az elmúlt időszakból.

Dunaújváros – KI-MIT-TUD

2013

2013-ban pedig megpróbáltam támogatást szerezni egy különálló várostörténeti weboldal beindítására, de be kell látni, jelen pillanatban csak megszállottság, hobbi, és saját szabadidő kérdése marad. Ennek apropójából új lendületet, és új irányt vett a kezdeményezés, saját blogom felületén kaptak helyet 2013-tól a várostörténeti bejegyzések

SZEMELVÉNYEK DUNAÚJVÁROS TÖRTÉNETÉBŐL

címmel. Az új struktúra miatt a bejegyzések nem kötődnek egymáshoz, külön kis történetek, leírások, visszaemlékezések. Egy biztos, elleszünk egy jó ideig. 🙂

2018

2018 szeptemberében újabb mérföldkőhöz érkeztünk el, a várostörténeti szemelvények új helyre költöztek, elindult a

http://dunaujvarosmesel.hu/ 

oldal, ahol a várostörténeti anyagok mellett már aktuális programajánlók is várják az olvasókat.

Mi mást is kívánhatnék: jó szórakozást az olvasóknak!

 

Dunaujvaros