Világosságot minden faluba!


Fehérvári Napló – 1948. szeptember 18.

Dunapentelén is kigyulladt a villany

A magyar népi demokrácia 3 éves terve a villamosítás terén betű szerint megvalósul. Szombaton délután 5 órakor a község örömrivalgása közben Dunapentele községháza tanácstermében, az örömünnep színhelyén kigyulladt az első villanylámpa.
Az ünnepség első szónoka Sebestyén elvtárs, az AVIRT kiküldötte ismertette a Magyar Dolgozók Pártja programját, a tervgazdálkodás hatalmas előnyeit, melynek példája Dunapentele tervszerűen élőírt bekapcsolása a villamos hálózatba. Fehér János főmérnök elvtárs beszámolt arról, hogy a Perkáta-Dunapentele között a távvezeték megépítése félmillió forintba került.
Hergovits Gyula elvtárs, főjegyző méltatta a villamosenergia bekapcsolásának jelentőségét és kérte a munkásokat, hogy a többi községek bekapcsolásánál is hasonlóan lelkes és tökéletes munkát végezzenek. Ezzel is a dolgozók életszínvonalát emelik.
Végül Pozsár Lajos elvtárs, az Üzemi Bizottság nevében mondott köszönetet a dolgozóknak nagyszerű teljesítményükért, hogy 5 hét alatt 16 km-es távvezetéket építettek ki.

 

Dunapentele népe hálás a Magyar Dolgozók Pártjának, hogy megvalósítja programját és jelszavát: Világosságot minden faluba!


Magyarország, 1948. október 6. Faluvillamosítás a hároméves terv keretében.
A felvétel készítésének pontos helyszíne ismeretlen
Fotó: MTI/Szécsényi József

Dunaujvaros