A város és alkotója – Végh Árpád építészettörténész előadása Weiner Tiborról

Végh Árpád designteoretikus a Lechner Tudásközpont Dokumentációs központjának építészettörténésze Weiner Tibor magyarországi munkásságát évek óta kutatja. Előadása bemutatja, milyen építészeti elvek, hatások érték Weinert, és miként próbált építészeti eszközökkel mindvégig egy élhető, működő várost formálni a semmiből. A Lechner Tudásközpont 2013-ban a nagy múltú VÁTI – Városépítési Tervező Intézet jogutódjaként létrejött építésügyet segítő szervezet, melynek kiemelt feladata az államszocializmus tervezővállalatai tervhagyatékának gyűjtése, feldolgozása és közkincsé tétele.

Weiner Tibor nemzetközileg is elismert magyar építész a budapesti József Műegyetemen szerzett építész diplomát, majd Hannes Meyer, a Dessaui Bauhaus akkor igazgatójának hívására elvégezte az ottani építészképzést is. Tervezői tapasztalatot a Szovjetunióban, Franciaországban és Chilében szerzett, ahol a Santiagoi Egyetemen tanítva az ottani építészetoktatásnak megreformálója lett. A II. Világháború után hazatért Magyarországra és csatlakozott az akkor frissen formálódó építészeti tervezéssel foglalkozó állami vállalathoz, a Városépítési Tervező Irodához (VÁTERV). Miután a nemzetközi színtéren Weiner már szerezett várostervezési tapasztalatot, őt bízták meg az első hazai szocialista város, a mai Dunaújváros megtervezésével. Vállalásának nehézségét az alábbi idézetével tudjuk legszebben érzékeltetni:
“Hiszen a “tervezett” városnak – mint új városalapító gondolatnak – legalább olyan minőséget kellene biztosítania, mint a “nőtt” városnak, ahol a történelmi idők lassú fejlődése létrehozta a differenciált hangulatok legkülönbözőbb kereteit…” 

Weiner Tibor – 1958

A város és alkotója – Végh Árpád építészettörténész előadása Weiner Tiborról

2021. november 25. 17 óra

Dunaújváros, Kortárs Művészeti Intézet (Vasmű út 12.)

Az előadásra a belépés díjtalan!

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házat


Weiner Tibor dombormű /Cyránski Mária

Weiner Tiborral kapcsolatos cikkek, bejegyzések az oldalon:


Egy építész emlékezete


Dr. Weiner Tibor – Életmód és környezet kölcsönhatásai


Beszélgetés Sztálinváros jövőjéről


A város és alkotója


Weiner Tibor – A városépítés módszere


111 éve született Weiner Tibor

Dunaujvaros