Hogyan működik az uszoda emelőszerkezete?


Dunaújvárosi Hírlap – 1977. február 4.

Hogyan működik majd az uszoda emelőszerkezete?

A fedett uszodánál befejeződött a medencébe beépített emelhető fenék szerelése. A 280 tonna súlyú vasbeton lemezt február 1-én felső helyzetbe emelték. Olvasóink tájékoztatására közöljük a berendezés műszaki leírását.

Az A. jelű ábrán feltüntettük a verseny medence metszetét. A medence – kissé sántító hasonlattal – leginkább egy ülőkádhoz hasonlítható, melynek mélyebb részében helyezkedik el a vasbetonból készült emelhető fal és emelhető fenék. Az ábrán a falat és a vasbeton feneket vonalkázva ábrázoltuk.

A B. jelű ábrán az emelhető fenék és fal környezetét nagyobb léptékben ábrázoltuk. Az emelhető válaszfal – mint egy alul nyitott doboz – már megemelt helyzetben látható, mellette ugyancsak befeketítve metszetben van az emelhető fenék. A fal is és a fenék is a medence vizében mozog, olyan módon, mint amikor a fürdőkádban egy deszkalapot fel-le mozgatunk.

A C jelű ábrán az emelhető fenék és az emelhető fal is megemelt helyzetben látható. Az ábra szerint a fenék felemelésével a medencének 1,80-m-es vízmélységét éppen a felére, 90 cm-re lehetett csökkenteni.
A vasbeton feneket, – melynek vastagsága 60 cm – a 26. sz Állami Építőipari Vállalat igen gondos munkával, kiváló minőségű betonból készítette el. A súlyos vasbeton fal és -fenék emelését 6 db hidraulikus emelőberendezés végzi, melyeket a Dunai Vasmű az NSZK-ból vásárolt. A működtetés során először a vasbetonfal meg­emelésével a medencét két részre osztják. Az egyik rész, melynek vízmélysége változatlan, 33,33 m hosszú, és alkalmas kisebb edzések és vízilabda-mérkőzések megtartására. A válaszfal mögött visszamaradó vízfelület mélységét az igényeknek megfelelően 1,80 m és 30 cm között lehet változtatni. A fenék ferde helyzetével változó vízmélység is biztosítható.
A berendezés beszerelésé­vel az egyébként 50 m hosszú versenymedence több célra is használható. Lehetőség van rá, hogy egyidejűleg edzések, vízilabda-mérkőzések stb. legyenek megtarthatók az ifjúság sportoktatása, vagy a városi közönség számára.
A csökkentett vízmélység azon idősebb korosztály számára is biztosítja a fürdési lehetőséget, akik a sportszerű foglalkozást már nem kedvelik.

Őri Zoltán

Fabó Éva Sportuszoda felújítása – KÉPEK

2019. 01. Fabó Éva Sportuszoda /Budai Barnabás képei

2019. 04. 01. Épül-szépül a Fabó Éva Sportuszoda

További uszodával kapcsolatos bejegyzések az oldalon:


 2019. 04. 02. – Megyek és ugrom!


 2018. 10. 08. – 30 év távolából


 2018. 10. 07. – Visszavárunk!


 2017. 08. 11. – Strand-mozaikok USZODATÖRTÉNETI KVÍZZEL!


 2015. 04. 02. – Fedett uszoda

Dunaujvaros