Dallam Klub 2400 – Nagy Ákos

Újra itthon, Dunaújvárosban köszönthetjük Nagy Ákos kortárs zeneszerzőnket, aki egészen különleges, egyedi hangszínekkel, hangokkal, és nem egy esetben preparált, módosított hangszerekkel próbálja hangjegyekbe, kottákba varázsolni a minket körülvevő világot. Az, hogy mindez mennyire sikerült, arról pénteken meggyőződhetünk, ugyanis elhozza nekünk  Hajdú Leventével jegyzett zenés animációs filmjét, melynek címe: J’écoute les sons étouffés dans la pluie, mellyel az utóbbi években számtalan fesztiválon megfordultak itthon, és külföldön egyaránt.

Az igazán izgalmas kísérletező audiovizuális animációs kisfilmről, és a vele járó nehézségekről Nagy Ákos így ír:

“Hajdú Levente barátommal egy rövid témakeresés és kutatási szakasz után egy olyan hibrid eljárás mellett döntöttünk, amely felölel számos analóg és digitális technikát is. Elsőként gyorsított felvételeket gyűjtöttünk, de aztán ezt a kompozíciómtól oly távolinak ítéltük, hogy elvetettük. Másodszor elektronmikroszkópos felvételeket, amiken különféle egyszerű, mikro-organikus – vírusok, baktériumok, amőbák – létformák mozognak, printeltünk ki egy 9 tűs Epson 2190 típusú mátrixnyomtatóval. Ennél a tematikánál maradtunk, és a printeket nagy felbontásban szkenneltük vissza, majd nyomtattuk ki újra és újra más-más eljárással roncsolva mindig az eredetei anyagokat. Zsírkrétával rajzoltunk rá elő- és hátteret, illetve magát a formákat színeztük ki, majd felhevített vasaló segítségével kentük el őket. Víz- és akrilfestékkel festettünk az eredeti, már meglevő, képekre és üres áttetsző fóliákra, és ezekkel készítettünk különböző rétegeket. Sót szórtunk az akrilfestékre, ami így kikezdte, megmarta azt, és ezáltal még érdekesebb felületekhez jutottunk. Kávézaccal és étolajjal kentünk be félfamentes papírlapokat, hogy a különböző viszkozitású folyadékok „elcsússzanak egymáson”. Ezekre aztán szintén vízfestékkel vittünk fel amorf formákat. Hosszasan sorolhatnám még, mennyi eljárást alkalmaztunk, de úgy gondolom, ami igazán eredeti és eddig még nem használt és másutt még nem látott eljárásmód, az az, ahogy a németalföldi polifón metódusokat mind felhasználtuk.”

Teljes cikk a kepiras.com oldalon:

Nagy Ákos: A J’écoute les sons étouffés dans la pluie animációról

Elektronika, hangtálak, ütős, kongatós, és egyéb különleges hangszerek, hangkeltő eszközök… zenés utazás egy “párhuzamos dimenzióba”. Akár most pénteken a KMI-ben is.

GYERTEK!

_______________________________

Az alkotópárossal holnap este Gyöngyössy Csaba, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke beszélget.

2023. november 17. 18:30
Kortárs Művészeti Intézet /Vasmű út 12.

Nagy Ákos zeneszerző és Hajdu Levente médiaművész estje

Friss hírek, érdekességek a zeneszerző világából:

Nagy Ákos

Dunaujvaros
Previous
Hol élünk?