Október, Quimby – a kezdetek

Ritka pillanatok ezek, amikor a várostörténet összeér a zenei ajánlókkal, márpedig ez a nap pontosan ilyen. 25 évvel ezelőtt Dunaújvárosban megalakul a Quimby zenekar! Minden más már történelem, és mint az látható, hallható, nincs vége. Visszaemlékezés a kezdetekre, valamint itt a legújabb albumuk a Jónás jelenései.

“Kiss Tibor, dalszövegíró, költő, képzőművész, az idén 25. évét ünneplő Quimby együttes frontembere. A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa. Az egykori Münnich Ferenc Gimnáziumban próbálgatta először szárnyait egy Október nevű zenekarban, testvérével, Endrével együtt. Akkoriban még egy üveg borért lehetett pengetni a gitárt az alagsorban, persze csak ha a pedellus bácsi megengedte.
– Olyasmi életérzés lehetett, mint a punk volt Londonban, hogy jövünk ezekből a panelházakból és nagyon jó lenne valamit együtt csinálni. És ez a szürkeség, ez a nyomott hangulat lehet, hogy ezeket az energiákat kitermelte.
Az Acélvárostól a nagyközönségig sokáig tartott az út. 1991-ben Varga Líviussal és Mikuli Ferenccel összehoztak egy szokatlan nevű zenekart, a Quimbyt. Ők inkább egyszerre, együtt nőttek fel saját művészetükkel és lettek rengeteg ember kedvenc zenészeivé.”

forrás: rtl.hu

És most tekerjük meg az idő kerekét…

Kiss Endre archívumából – Október koncertek:

KISS ÁGNES:

Új próbálkozás a gimiben

Egyik ismerősöm péntek délután megkeresett. “Elviszlek valahova, ami biztosan érdekelni fog téged” – mondta.
A Münnich Gimnázium felé menet több szállingózó fiatallal találkoztunk. “Odajönnek, ahova mi” – biztosított ifjú útitársam.
Mikor megérkeztünk, először nyekergő dob- és gitárpróbát hallunk, majd teljes bedobással rockzene tölti be a gimi kultúrtermét: régi Rolling Stones és Curi számok. A zenélő fiúk körül a földön, a szétszórt padokon fiúk, lányok ütik a ritmust, tapsolnak, ha jönnek a kedvelt dallamok. Október – tudom meg tőlük az együttes nevét. Negyedikesek. Varga Livius, Kiss Tibor, Kiss Endre, Mikuli Ferenc, Hetényi Csaba, Kiss Norbert – sorolják gondolkodás nélkül a neveket. Mindenki ismeri őket a suliban, ez a magyarázat. Amikor kérdezem őket vállat vonnak, nem tudják, mikor állt össze a csapat.
– Készültünk a legutóbbi nyitott napra. Váratlanul plakátok jelentek meg a falon: Október. Eddig azt sem tudtuk, hogy van ilyen. Aztán jött az első bemutatkozásuk – emlékezik vissza Hennike.
– Egyszer csak itt voltak. Többnyire decemberben tudtuk meg , hogy egy-két negyedikes fiú összeállt, és zenélni fognak nekünk. Tombolás volt – válaszolja Éva.
Szájról-szájra terjedt a hír, hogy a nyitott nap sikere után ismét bemutatkoznak. Az énekkari próba elmaradt, helyette ők “lettek”, de ezt senki sem sajnálta.
A terem zsúfolásig tele.
– Ti miért jöttetek el? – szólítom meg az ajtóban ácsorgó csoportot.
– Miért, hol kellene lennünk? – vágnak vissza és nevetnek – Az Október egy jó társaság. Liviusékban van valami, amivel maguk mögé tudnak állítani minket – mutatnak körbe. Az is látszik, hogy ők nagyon jó barátok. Sokan azt hiszik, hogy beképzeltek, mert megvan a maguk szoros csoportja, akikhez nagyon nehéz közel jutni, bekerülni közéjük.
Anikó kicsit kritikusabb:
– Persze a felszerelés. Decemberi bulijukon tízpercenként mikrofont kellett cserélni, mert nem lehetett hallani Csaba hangját. Az is kár, hogy nem rukkolnak még elő saját számmal.
Persze, a fiúk nem dédelgetnek magukban zenészi álmokat. Inkább a Külkereskedelmi, Állatorvosi, Képzőművészeti Főiskolára való bekerülésre hajtanak. A közös zenélgetés hobbi, diáktársaiknak pedig egy-egy jó hangulatú összejövetel.
A zenészek pakolnak, mi is szedelőzködünk. A “koncert” mára véget ért. De még találkozunk…

forrás: Radír (Rudas Amatőr Diák Írások) 1989

… és találkozunk velük azóta is, ma este épp 25. születésnapi koncertjüket tartják az Papp László Sportarénéban.

Szintén erre az ünnepi napra időzítve megjelent a zenekar legújabb, 16. nagylemeze, a Jónás jelenései.

Az új lemezen visszatértek az elszállások és a pszichadelia. A Jónás jelenései nem egy laza etűd, nem akar megfelelni semmilyen konvenciónak. Erősen költői, egyéni világképekkel és saját igazságokkal, sok rejtett tartalommal. A szövegekből és a zenéből is erősen sugárzik az egyénileg átélt magánszféra problémáinak tanulsága, illetve az a határozott szándék, hogy azokat megértsük. Abban a felszínes világban, ahol egy másodpercet szentelünk egy felületnek, ez egy döbbenetesen mély tartalom. A hangzás pedig az eddigi Quimby csúcs.
Lemez felnőtteknek felnőttektől. A Quimby ezen érett világa, filozófiai és emocionális síkon rezeg külső és belső környezetére. Igazán fajsúlyos dalcsokor, pop? Rock? Mindegy is: vaskos!
Engedd át magadon!

forrás: zene.hu

Jónás jelenései a youtube videómegosztón

A hvg.hu megmutatta a lemez dalait zenészeknek, íróknak, rendezőknek, és arra kérték őket, írják le, mi jut először eszükbe róluk. A válaszok itt olvashatóak:

Mit gondol Bródy János a Quimby Forradalmáról? – itt meghallgathatja az új albumot

Még sok-sok Quimby slágert, abba ne hagyjátok!

 

Dunaujvaros