Dunai Vasmű, II. sz. Rendelőintézet

A Dunai Vasmű mintegy 150 milliós költséggel járult hozzá egy új, nyitott rendszerű üzemi rendelőintézet építéséhez. A negyedik ötéves tervben szeretnék előkészíteni az intézményt, s elsősorban pályaalkalmassági, munkaegészségügyi és munkapszichológiai vizsgálatokat végeznek majd benne.

Esti Hírlap – 1971. június 22.


Műszaki Tervezés – 1971. augusztus

Dunai Vasmű, II. sz. Rendelőintézet


Tömegmodell

Generáltervező: LAKÓTERV
Építész: SPIRÓ ÉVA
Szerkezettervező: CZENTHE ZOLTÁN
Ép. technológia: DR. LENKEY PÉTERNÉ
Gépészet: SZABADOS GYÖRGY, KURUCZ LÁSZLÓ, VÁRADI TAMÁS, BALOGH PÁLNÉ
ÜI, terep-, kert: M. BALÓ BORBÁLA
Organizáció: TÓTH LÁSZLÓ

Építészet

Beruházó: Dunai Vasmű — Dunaújváros
A beruházás megnevezése és telepítésének helye: II. Szakorvosi Rendelőintézet Dunaújváros
A beruházás teljes költségelőirányzata: 50 mill. Ft.
A beruházás tárgya, jellege: Üzemegészségügyi fejlesztés, új beruházás
Teljes kapacitás előirányzott üzembehelyezési ideje: 1973
Beépített alapterület: 2592 m2
Beépített légköbméter:
Alagsor
Földszint
Fizikotherápia
I. emelet
II. emelet
Összesen:
2 130 lgm3
7 100 lgm3
1 700 lgm3
5 821 lgm3
2 732 lgm3
19 483 lgm3

II. A beruházás szükségessége – (a beruházási javaslat alapján)

A Dunai Vasműben jelenleg is ködő szakorvosi rendelő 1961-ben épült, de már elkészülte után rövidesen kicsinek, orvosi ellátás szempontjából nem kielégítőnek bizonyult. Telepítése a környezet szennyező hatása miatt is kifogásolható. A Vasmű várható létszámnövekedése a körzeti rendelők, valamint a szakorvosi rendelő bővítését teszi szükségessé. Ez a jelenlegi helyen a szükségletnek megfelelően nem oldható meg. Tehát a Vasmű üzemegészségügyi szolgálata kinőtte jelenlegi kereteit és mind minőségi, mind mennyiségi fejlesztésre szorul. A 15-20 éves távlati fejlesztés, valamint a minőségi üzemegészségügyi ellátás a jelenlegi napi 200 fős forgalmat előreláthatólag 600-ra emeli. Ha figyelembe vesszük a fizikotherápiát, valamint a munkapszichológiai és üzemegészségügyi labor napi forgalmát, úgy napi 800 fős forgalomra számíthatunk.

Az új szakorvosi rendelőintézet létesítését tehát indokolttá teszi az előbb említett forgalomnövekedési igény, valamint az alábbi orvosegészségügyi minőségi változtatások.

  • Bővíteni és korszerűsíteni kell a fogászat, röntgen, szemészet, ORL és egyéb rendeléseket.
  • Bővíteni kell és mivel az üzemegészségüggyel szorosan összefügg, a rendelőintézetben kell elhelyezni a munkaegészségügyi és munkapszichológiai laboratóriumot, így mód nyílik por, gáz, gőz, zaj ártalmak vizsgálatára, feltérképezésére, funkcionális vizsgálatokra, vagy például pályaalkalmassági tanácsadásra stb.
  • A szakrendelő belgyógyászati rendelése és felülvizsgáló orvosa sávrendszerűen látná el a műhelykörzeti üzemi rendelők táppénzes felülvizsgálatát, szakkonziliátusi és kórházbeutalási feladatát.
  • A rendelő orthopédiai szakrendelése rendelkezne egy modern balneo-hidrofizikotherápiával.

A lakosság mintegy 5-10%-a mozgásszervi megbetegedésben szenved. Az ipari, különösen kohászati dolgozók mozgásszervi betegségei ennél az aránynál is magasabbak. E részleg könnyítene a már kritikussá váló gyógyfürdő beutalási lehetőségeken. Helyileg biztosítaná többszáz ember kezelését.

III. A választott megoldás

A kivitelezési költségekben elérhető megtakarítás, valamint az elengedhetetlenül szükséges együttműködési, irányítási és ellenőrzési munka indokolttá teszi a létesítmény koncentrált elhelyezését.

IV. A telepítési javaslat indoklása

  • Viszonylag központos elhelyezése.
  • Uralkodó szélirány, a város fekvése.
  • Közműbekötési lehetőségek, lönböző energiahordozók.
  • Közlekedési lehetőség is igen jó.

V. A beruházás építészeti kialakítása

A rendelkezésre bocsátott – Szórád Márton út – Táncsics Mihály út – Esze Tamás utca által határolt terület az eredeti városrendezési elképzelések szerint zöldterület jellegű, 4 és 5 szintes, többségükben hosszú tömegű lakóépületek határolják. Mind az eredeti városrendezési elképzelése, mind az épület egészségügyi és nagy tömegforgalmú jellege indokolja a tervezett épület alacsony beépítési magasságát. Az épület meglehetősen terjengős, földszinti beépítése a különböző igényű, közvetlen utcai bejáratot igénylő önálló egységek funkcionális kapcsolásából adódik.
A szakorvosi rendelő főbejárati előcsarnoka a Szórád Márton út felől és az épülettől délre eső parkosított területről közelíthető meg. A gyermekrendelő közvetlen bejárattal rendelkezik, de funkcionálisan kapcsolódik a központi előcsarnokhoz. A fizikotherápiába a Táncsics Mihály út felől, a körzeti orvosi rendelővel közös szélfogón keresztül juthatunk. Mindkét részleg kapcsolata a központi előcsarnokkal biztosított. Az üzemi fektető a gyógyszertári részleg által takart bejárattal rendelkezik, az Esze Tamás utca felőli megközelítéssel. A gyógyszertár önálló egységként kapcsolódik az előcsarnokhoz, fizikotherápiához és ezen keresztül a körzeti orvosi rendelőhöz, de ezen egységek üzemszünete esetén közvetlenül is megközelíthető a Szórád Márton út felől; gazdasági bejárata az Esze Tamás utca felől. A főorvosi hivatal a központi előcsarnokhoz és a gazdasági részhez kapcsolódik. A gazdasági részben – amely a Táncsics Mihály útra van felfűzve – található a mentőgarázs olyan elhelyezéssel, hogy a sőbbiekben esetleg csatlakoztatható a mentőállomás, valamint a trafó és a szennyes- és szemétgyűjtő. Ezek a részlegek szilárd burkolatú előtérrel kapcsolódnak a Táncsics Mihály úthoz. A Munkapszichológiai Intézet a Táncsics Mihály útról közelíthető meg, függetlenített lépcsőházzal.

Az első emeleten nyert elhelyezést a szakrendelő valamennyi helyisége a csatlakozó diagnosztikai egységekkel (röntgenlaboratórium), a központi sterilizálóval és a személyzeti öltözőkkel. Célunk ezzel a kialakítással az, hogy a rendelőintézet lönböző helyiségeit látogató betegek vertikális mozgatását teljesen kiküszöböljük. A földszinti előcsarnok és az első emelet között felvonó működik. A rendelőegységek előtt elhúzódó váróterületet a közlekedő forgalom nem keresztezi. Az emeleten a teljes körüljárás biztosítja valamennyi egység optimális funkcionális kapcsolatát. A II. emeleten nyer elhelyezést a Munkapszichológiai Intézet, a vizsgálati sorrendnek megfelelő helyiségelhelyezéssel és szeparált kutató részleggel. A gépészeti helyiségek a II. emeleten és az alagsorban vannak. Itt találhatók a javítóműhelyek és raktárak, a járható csőcsatornák.

Dunai Vasmű, II. sz. Rendelőintézet – tervek /1971

Alkalmazásra kerülő anyagok

A vízszintes és függőleges teherhordó fémszerkezetekhez könnyű válaszfal és álmennyezeti elemekkel csatlakozunk. A padló és falburkolatok mindenhol a higiéniai igényeket maximálisan kielégítő korszerű anyagokkal készülnek. A belső nyílászárók faszerkezetűek, a külsők elsötétítővel kombinált, fémszerkezetű kötényfalak.

S. É.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros