Ötéves tervünk második esztendejében…


Friss Ujság – 1950. december 31.


Hetek alatt nőttek ki a földből ezek a hatalmas épületek és utcasorok a dolgozók munkája nyomán

Ötéves tervünk második esztendejében tovább növekszik a béke erődje: a Dunai Vasmű

Büszkeség tölti el az embert, hogy részese lehet a nagy mű építésének, öröm feszíti a szívét, ha megáll és széttekint a Dunai Vasmű építkezésén. Látja, hogy egy bilincseitől megszabadult, szabaddá vált nép hogyan kovácsolja, hogyan formálja házakká, várossá reményét, vágyait, szebb életét. Az ember felemeli tekintetét a három emelet magasságban ragyogó ötágú vörös csillagra. A Kreml csillaga jut eszünkbe. Moszkva ötágú vörös csillaga, melynek fénye villódzik a Dunai Vasmű csillagán is, mintha Sztálin derűs, jövőbelátó tekintete fénylene.

Épül a BÉKEMŰ!

Fagy, hó nem akadály. Győz az ember. Legyőzi a hideget, a csontig hatoló szelet éppen úgy, mint a térdig érő sarat, vagy az ólmos, bántó, szomorító esőt. Épül a Dunai Vasmű, az ötéves terv egyik legszebb, leghatalmasabb létesítménye. Békés építőmunkánk csatamezeje ez a közel 100 holdnyi terület. Aki néhány hónapja járt erre, amikor az első alapokat ásták, amikor tervrajzokon mutogatták, hogy itt lesz a kocka, a bivaly, a csont, a hétszekciós (a Dunapentelén épülő különfajta házak nevei), ma az örömmel látja, hogy a tervrajzból határidő előtt valóság lett.

Makszimenko módszerével: 306 százalék

Amióta itt járt Makszimenko, a kitűnő szovjet sztahanovista kőműves, azóta új, komolyabb százalékok születtek. Már brigád is alakult, amely teljesen Makszimenko módszerével, az általa ismertetett szerszámokkal dolgozik. A Jeszenovics-brigád együtt dolgozott Makszimenko sztahanovistával. Azóta a szovjet sztahanovista-módszerrel dolgoznak. Büszkén újságolják, hogy a 11 főnyi brigád 87 köbmétert falazott fel egy műszak alatt.

Szovjet sztahánovisták a Dunai Vasműnél

Most a kilences kockaház falait húzza a brigád. A jó munka egyik alapja a munkamenet, a munkaterv ismerete. Munkakezdés előtt átbeszélik aznapi feladataikat. És így mindenki tudja, mit, mikorra, hogy kell elvégezni. Ennek köszönheti a nagy eredményt Jeszenovics Gyula kőműves, a brigád vezetője és a brigád többiagja: Bíró Győző, Boros Ferenc, Resch Ferenc, Csátonyi Ferenc, Rajos Sándor, Vajda Sándor, Tarnai Sándor, Illés Zoltán, Gilián József és Sárközi László.


Megbeszéli a munkát a Jeszenovics-brigád

Hatalmas csúcseredményt értek el december 21-én. Három nap normáját túlteljesítve 306 százalékkal köszöntötték a 71 éves Sztálint.
Az építés vezetősége már felkészült a télre. Akár 20 fokos hidegben is zavartalanul folyik majd a falazás. Kazán melegíti a vizet, központi habarcsellátó meleg habarcsot szállít a falakra, előmelegítik a kavicsot.

Új utcasarok

Kész utcasorok láttán dobban büszkébben ez ember szíve. Áll már a III. és a IV. számú utca. Az utcákat nyolc kockaépület, két bivalyház határolja. Arrébb, hátrább emelkedik három kész “csontépület”. Egyben-egyben 36 lakás van. Három most épül. Az utcák csatornázva, a vízvezetéket lefekették már. A lakásokban működik a vízszolgáltatás, néhol már a fürdőkádak is a helyükön állnak.
Egy “hétszekciós” épület alapjait ássák éppen. Ez jóval nagyobb lesz, mint a “bivaly”. 120 méter lesz a homlokzata! A bivalyé “csak” 100 méter.

Lakóháztípusok fejlődése a Sztálin Vasmű tükrében

Ilyen tervszerű, pontosan átgondolt város még nem épült Magyarországon, mint a Dunai Vasmű lakótelepe. Minden egyszerre készül, a legpontosabban ütemezve. Az ideiglenes víztorony még el tudja látni a vízszükségletet, de már épül a nagyteljesítményű állandó víztorony is. Hat méter mély, körülbelül 30 méter átmérőjű körbeton alapon áll majd a több mint 30 méter magas víztorony.
A legtöbb utca még csak a tervrajzon van meg, de már készülnek az előregyártott utcaburkoló lapok. Elkészült már a vasútvonal is. Hogy milyen fontos volt ennek a vonalnak az elkészülte, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első vonatot Bebrits Lajos közlekedésügyi miniszter vezette be a, Dunai Vasműhöz.


A legkorszerűbb gépek segítségével épül a Dunai Vasmű

Hatvanholdas park

Ujjnyi vékony facsemeteerdő öleli körül a hatalmas építkezést. Hatvan holdat erdősítettek itt. Úgy válogatták össze a csemetéket, olyan fajtákat ültettek, hogy kora tavasztól késő őszig zölden pompázzon ez a hatalmas park. Negyedmillió csemetét ültettek el, ezek nagy része gyümölcsfa és így nemcsak árnyat, jó levegőt, pihenést nyújt majd a park a Duna Vasmű dolgozóinak, hanem gyümölccsel is ellátja őket.
Ennyit végeztek körülbelül fél év alatt a Dunai Vasmű építői. És most, mikor a szocializmus alapjait lerakó ötéves tervünk második esztendejébe lépünk, hatalmas alkotásainak láttán, a hála szavával, lángoló szeretettel fordulunk azok felé, akik lehetővé tették, hogy kibontakozzék népünk békés, alkotó ereje.
Az új, szocialista város bejáratánál három arckép fogadja a látogatót. Lenin, Sztálin és Rákosi Mátyás figyelő tekintete ad újabb és újabb erőt az itt dolgozóknak is, hogy sikeresen vívják meg ezt a hősi harcot, hogy kikovácsolják a Dunai Vasművet, amely a békeharc éles fegyvere lesz.

Pális-Pap

 

Dunaujvaros