Egy álom vált valóra


Acél Bikák Magazin – 1997. december

EGY ÁLOM VALÓRA VÁLT…

Az álom megvalósul. 1997. december 8. nemcsak a sportrajongók, a jégkorong szerelmeseinek lesz sokáig emlékezetes nap, hanem talán Dunaújváros teljes lakosságának is. Hiszen a városlakók több mint két évtizedes vágya teljesül be ezen a napon azzal, hogy átadják a nemzetközi mércével is impozáns jégcsarnokot. Az út idáig azonban hosszú, nagyon hosszú, és rendkívül göröngyös volt. Képes összeállításunkban ennek az útnak, ennek a nem mindennapos munkának kívánunk, – ha úgy tetszik – emléket állítani.

Azok a boldog szép idők. 1973. november 7-én adták át a dunaújvárosi műjégpályát, mint az ország első vidéki létesítményét. Aztán közel negyedszázadig őrizte meg ezt az arculatát.

 Felavatták a dunaújvárosi műjégpályát

Amikor már elodázhatatlan volt, hogy valamit lépni kell, hiszen a pálya az enyészet tárgya lett.

1995-ben azután végre megmozdult valami, vagyis valakik. A Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója, Horváth István és Almási Zsolt, Dunaújváros polgármestere egyezményt írt alá, hogy közös erővel belekezdenek egy jégcsarnok építésébe, a régi műjégpálya helyén.

Őszre már fedett lesz a műjégpálya

Háromezer-ötszáz néző szurkolhat kulturáltan a Dunaferr SE jégkorongcsapatának


Így néz ki napjainkban a dunaújvárosi műjégpálya…

A jelek szerint a dunaújvárosiak több évtizedes álma válik valóra az idén. Ugyanis most már semmi sem “mentheti” meg a települést attól, hogy végre fedett műjégpályája legyen. A létesítmény megépítésének gondolata először a hetvenes évek közepén merült fel. Azóta rendszeresen téma volt az építkezés, de érdemi lépés soha sem történt az ügyben. Néhány éve azonban a Dunaferr SE jégkorongozói olyan eredményeket produkálnak. amely szinte kikövetelte magának a beruházás megkezdését. Első lépésként közel egy éve Almási Zsolt, Dunaújváros polgármestere és Horváth István, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója megállapodott abban, hogy közös erővel tető alá helyezik a jégpályát. Tavaly nyáron meg is kezdődtek a munkálatok. Új pályatest épült – műanyag palánkkal körülvéve -, és a műszaki berendezéseket is korszerűsítették. Novemberben megkezdődött a jégkorong-bajnokság, ezért természetesen fel kellett függeszteni az építkezést azzal a felkiáltással: folytatás tavasszal. Nos, itt a tavasz – legalábbis naptár szerint -, így arról próbáltunk információt szerezni, hogy is áll a jégpálya ügye. Kérdéseinkre a válaszokat Burián Imrétől, a Dunaferr Üzemeltető Intézet vezetőjétől vártuk.
– Tehát, jelenleg mi is a helyzet a létesítmény körül?
– Először is a dunaújvárosi közgyűlés döntött, és megszavazta azt az összeget, amely szükséges a pálya befedéséhez az önkormányzat részéről. Hasonlóan tett a Dunaferr Rt igazgatósága is. Jelenleg a tervek készítésénél tartanak. Remélem, rövid időn belül engedélyeztetésre be lehet adni a papírokat. Ha megvan minden engedély, azonnal hozzá lehet látni az építkezéshez.
– Előreláthatólag mikor kezdődhetnek el a munkálatok?
– A tervszolgáltatás végleges határideje április harmincadika. Ha az engedélyeztetéssel, a kiviteli tervekkel nem lesz semmi gond, akkor május elején neki lehet látni a befedésnek.
– Az első fázisban milyen munkákat végeznek el?
– Ha megkapjuk a zöld jelzést akkor elkezdődhet az acélszerkezet gyártása, és ezzel párhuzamosan a pálya előkészítése, például a lelátók bontása.
– Októberben ismét indul a hokiszezon. Addig milyen stádiumba juthat el az építkezés?
– Elképzelhető, hogy a nyitást egy kicsit csúsztatnunk kell, de a teljes befedés, és a lelátók az idén elkészülnek. A kiszolgáló létesítményeket pedig jövőre építik meg.


… és ilyennek álmodták meg a tervezők

– Hány nézőt tudnak majd fogadni a stadionban?
– Háromezer-ötszáz szurkoló kényelmesen, kulturáltan szórakozhat majd.
– A beruházás költségvetése mennyire publikus?
– Elvileg nem titok, de még a terveket nem fogadták el, ezért nem szeretnék számokat mondani. Még lehet plusz-mínusz eltérés. A jövő hét elején erre már pontosan tudnék válaszolni. Egyébként a beruházással kapcsolatosan most készül egy színes tájékoztató. Ezt a Dunaferr Rt. az önkormányzattal és a jégpálya befedésére létrehozott alapítvánnyal közösen adja ki. Ebben bemutatkozik majd az alapítvány: ki hozta létre, miért, milyen céllal. Ebben szerepel majd egy felhívás, mivel nyitott az alapítvány, hogy miként lehet megtenni az egyéni felajánlásokat miként tudnak a költségekhez hozzájárulni egyéb vállalatok, szponzorok. Ezt szeretnénk rendszeresen megjelentetni a médiában.
Burián Imre szavai tehát megnyugtathatják mindazokat, akik pesszimisták, kétkedők a dunaújvárosi jégpálya befedésével kapcsolatosan: mert úgy látszik, az idén beteljesedik a több évtizedes álom…

Agárdy

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 1996. április 17.

 

Az első lépcsőben a régi pályatestet bontották el, majd kezdődhetett az újjáépítés.

… és amikor elkészült az új csőrendszer,
… majd pedig a fapalánkot felváltó műanyag palánk a plexivel.
1995-ben már az új pályatesten fogadhatták az “Acél Bikák” ellenfeleiket, méghozzá teljes sikerrel, hiszen bajnok lett a csapat.
Egy év múlva kezdődhetett a második ütem. Ebben az időszakban az új lelátókat és a csarnok acélszerkezetét kellett elkészíteniük az építőknek.
Az első fázis természetesen itt is a bontás volt…
Nemsokára már körvonalazódott a jégcsarnok, hiszen a négyezer ember befogadására képes lelátók villámgyorsan a helyükre kerültek.

Majd következhetett az építkezés talán leglátványosabb része, az acélszerkezet felállítása. Ebben az időszakban több tonna acél, több ezer kötőelem került a helyére.

 

A harmadik ütem az idei évre maradt, amikor is a végcél a kulcsrakész átadás volt. Először a külső burkoló munkák kezdődtek meg.
Falazás, vakolás, szigetelés, majd a díszburkolat következett.
Bal oldali képünkön már jól láthatóan körvonalazódik a stadion talán legszebb része: a főbejárat, vagyis az előcsarnok.
A külső burkolással párhuzamosan elkezdődtek a belső munkálatok is.


Acél Bikák kitűző
/saját gyűjtés

… és lőn csoda, vagyis jég

Bár csínján kell bánni a nagy szavakkal, de ennek ellenére ki merjük jelenteni: történelmi pillanatok szemtanúi lehettünk a napokban Dunaújvárosban, pontosabban az épülő jégcsarnokban. A beruházás ugyanis olyan előrehaladott állapotba került, hogy a létesítményben elkezdhettek fagyasztani, és lőn csoda, kedden délután sportolásra alkalmas jeget találhattunk a csarnokban. A külföldön tartózkodó hokisok ugyan még nem szentelhették fel új otthonukat, de ha minden igaz, ma ők is birtokba vehetik a pályát. Az építkezés továbbra is gőzerővel folyik, és a tervek szerint október végén a nagyközönség is birtokbu veheti a város legújabb büszkeségét…

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 1997. augusztus 21.

 

Novemberben aztán már majdnem százszázalékos állapotba került a létesítmény, így mérkőzés rendezésére is alkalmas lett.
Az “Acél Bikáknak” eddig szerencsét hozott a pálya, hiszen minden eddigi találkozójukat megnyerték. Reméljük, ez a sorozat nem a történelmi eseményen, a december 8-i csarnokavatón szakad meg…

 

Kezdetnek egy Fradi-verés

Végre bajnoki mérkőzésen is birtokba vehették – méghozzá nagyszámú közönség előtt – a dunaújvárosi jégkorongozók a jégcsarnokot. A tegnap esti nem hivatalos pályaavatón ki más is lehetett volna a Dunaferr SE ellenfele, mint a Ferencváros-Whirlpool gárdája.

Jegyzőkönyv
Dunaferr SE – FTC-Whiripool 6-3 (3-1,2-1,1-1)
Dunaújváros, 3000 néző. Vezette: Koleszár, Barabás
Dunaferr: Mihonyik – Fabula, Tokaji, Orsó ,Zabka, Bali, Holló, Szélig, Simon, Ancsin J., Ladányi, Horváth, Merényi, Erdősi, Boros, Lencsés, Kővágó, Berényi (kapus). Edző: Róbert Spisák,
Ferencváros-Whirlpool: Javajev – Matyukov, Hajdú, Sándor, Dobos, Pindák, Salamon, Fjodorov, Dragomír, Sofron A., Svasznek, Cvikovszky, Sofron Á.. Kaszala, Kocsis, Farkas N., Balla, Búzás, Hidasi. Edző: Arkagyij Andrejev.

Fesztivált hozott a Dunaferr első hazai fedett pályás mérkőzése. Csapatunk – ahogy illik – hatalmas vehemenciával vetette magát a küzdelembe, ennek eredményeképpen már az első percben vezetést szerezhetett volna, de ekkor a helyzet még kimaradt A 4. percben azonban már semmi sem mentette meg a Fradit a góltól: Merényi egy védelmi hiba után volt eredményes. Két perc múlva már 2-0 volt az állás, Simon lőtt okos gólt. Az “Acél Bikák” ebben az időszakban keményen, agresszívan és jól játszottak. A Fradi nem találta nemhogy a helyét, de a korongot sem. A hokiban igen ritka, de ezúttal megtörtént: a vendégek még a térfelet is alig lépték át. Ezért is volt nagy meglepetés, hogy a folytatásban elmaradtak a huszáros dunaújvárosi rohamok. A Dunaferr leült, a Ferencváros pedig feléledt. Találtak is egy gólt (2-1), de a hajrában emberelőnyből Zabka átadását kővetően Szélig növelte az előnyt.
A második harmadban ismét gólt lőtt az FTC: Sofron A. használta ki csapata emberelőnyös helyzetét. Ezután azonban ismét felpörgött a Dunaferr. Előbb Ancsin lőtt gólt egy kavarodás után, majd a 11. percben Fabula ugratta ki Balit aki szép szóló után mattolta Javajevet (5-2).
A harmadik játékrészben “langyosan” kezdtek a csapatok, és ez a dunaújvárosiak részéről teljesen érthetetlen volt. A 47. percben Ancsin ritkán látható találattal növelte a mieink előnyét: a Fradi-kapus közreműködésével az alapvonalról volt eredményes (6-2). A zöld-sasok négy perc múlva szépítettek, beállítva ezzel a végeredményt.
Összességében elmondhatjuk: a Dunaferr erősen közepes teljesítménnyel győzött le egy szerény képességű Ferencvárost De egy a lényeg: megszületett a győzelem, így továbbra is veretlen a dunaújvárosi együttes a bajnokságban.

Agárdy

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 1997. november 4.

Dunaujvaros