Csarnokavató


Dunaújvárosi Hírlap – 1997. december 8.

CSARNOKAVATÓ

Egy újabb, impozáns létesítménnyel gazdagodik ma a város, egy régi, nagy álma teljesül be (nem túlzás) több ezer jégkorongrajongónak: edzőknek, játékosoknak, szurkolóknak. Igaz a tesztelés tart már néhány hete, sőt hónapja, de a nagy pillanat ma délután érkezik el, amikor hivatalosan is birtokba vehetik a Dunaferr SE jégcsarnokát. 

Mindenki jégcsarnoka

“Fedjék be a jégpályát!” Hányszor, de hányszor skandálták ezt a dunaújvárosi hívek a Dunaferr SE hazai jégkorong-mérkőzésein. Mától már ez is a múlté. Tegyük hozzá: hál’ istennek. Ugyanis a “fedjék be a jégpályát” nyugdíjba vonulása azt jelenti, hogy végre elkészült a várva várt dunaújvárosi jégcsarnok. Az a csarnok, aminek megvalósulásában sokan már egyáltalán nem bíztak, hiszen több mint két évtizede ígérgette az éppen soros városi, illetve vasműs vezetés az építkezés megkezdését. A 90-es évek közepén aztán véget ért az etetés korszaka és eljött a tettek ideje. Az elmúlt három évben ezek a tettek végre megvalósították Európa egyik legszebb, legkorszerűbb jégstadionját.
Mint annyi más dolog, ok-okozat szülötte ez a létesítmény is. Mert arról ugye semmiképpen nem szabad elfeledkezni, hogy a dunaújvárosi jégkorongozás rohamos fejlődése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az illetékesek komolyan fontolóra vegyenek egy ilyen formátumú beruházást. (Pontos adatot nem hoztak nyilvánosságra, de az bizonyos, hogy több százmillió forintos építkezésről van szó.) Szóval a hokisok úgymond kiharcolták a jégcsarnokot – de nemcsak maguknak, hanem az egész városnak. Mivel nemcsak a jégkorongozók használhatják majd a létesítményt, hanem mindenki a városban, aki szereti a hokit, a korcsolyázást, hiszen a nagyközönség számára is nyitva lesznek a csarnok kapui, és remélhetőleg az iskolák is szívesen tartják majd itt a testnevelés óráikat. Talán egyszer eljutunk oda, mint az úszásoktatás terén, hogy szinte minden dunaújvárosi gyerek megtanul korcsolyázni. Persze a hokisoktól is elvárjuk azt, hogy éljenek a stadion adta lehetőségekkel, és a létesítményhez méltó remek teljesítménnyel rukkoljanak elő hétről hétre a mérkőzéseken.
És talán megvalósul az az álom is, hogy rangos nemzetközi tornáknak ad majd otthont Dunaújváros, és olyan világklasszis jégkorongozókat láthatunk az újvárosi jégen, akiknek játékát eddig csak a televízión keresztül csodálhattuk meg…

Egy álom vált valóra

Alap a további sikerekhez

Azt senki sem tagadhatja, hogy nem mindennapi beruházás volt a dunaújvárosi jégcsarnok építése. Ezt a hatalmas munkát az első perctől kezdve az utolsóig Burián Imre, a Dunaferr Rt. Üzemeltető Intézet vezetője felügyelte. Az építkezés gondjairól, szépségeiről beszélgettünk a szakemberrel.

– A jégpálya építése több, egymástól elkülöníthető szakaszban valósult meg – kezdte visszaemlékezését Burián Imre. Első lépésként a hűtő-technológiát újítottuk fel, majd következett a csőrendszer cseréje. Ezzel egyidőben kiépítettük azokat a biztonsági rendszereket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy fedett pálya működjön. Második lépésként következett a pályatest cseréje. A nemzetközi szabványnak megfelelő játékteret építettünk. Ugyanis a réginek a hossza, valamint a körívek nem voltak megfelelőek. Eközben korszerű, műanyag palánkot is kapott a küzdőtér. A harmadik szakasz, amelyet a leglátványosabb, legkellemesebb feladatnak tartok, maga a csarnok elkészülte volt. A befedést hosszú, alapos előkészítés előzte meg, több tanulmányterv is készült, mire végre kialakult a jelenlegi állapot.
– Hosszú és egyheti kémény munka volt a stadion építése. Ez időszak alatt melyik volt az a pillanat, amely a legtöbb fejfájást okozta Önöknek?
– A munkálatok során rengeteg olyan probléma merült fel, amire előzetesen nem számítottunk. Az egyik legnagyobb akadállyal már az alapozáskor szembe kellett néznünk. Kiderült, hogy a Vidám Park felőli oldalon, töltött a talaj, és ezt az elképzelt sávalapozást nem bírta volna el. Ezért réseléses alapozást kellett alkalmaznunk, ami komoly pluszkiadást, illetve -munkát igényelt.
– Ha már szóba kerültek a problémák: mennyire volt “magyaros” az építkezés?
– Voltak gondok menet közben, sok mindent kellett korrigálnunk az építkezés alatt. De alapjában véve gördülékenyen mentek a dolgok, jól koordinált munka volt. Ennek eredménye az, hogy ma ünnepelhetünk.
– A nehézségekről már beszéltünk. Melyik volt viszont az a pillanat, amelyik a legnagyobb örömet okozta Önnek az építkezés során?
– Több ilyen momentum volt, de talán azt kellene kiemelnem, amikor beüzemeltük a Linde hűtőrendszerét, ami egy párját ritkító berendezés. A másik hatalmas élmény az volt, amikor az acélszerkezet már állt, és körvonalazódott, hogy milyen is lesz a csarnok.
– Ma hivatalosan is átadják a létesítményt. A sportolók már hónapok óta használhatják, de mikor veheti birtokba a nagyközönség?
– Néhány kiszolgáló létesítményt még el kell készíteni ahhoz, hogy a “civilek” is korcsolyázhassanak. Az azonban szinte biztos, hogy karácsony után három napig ingyen korizhatnak a város lakói. Nagyon bízom abban, hogy január második felében teljes egészében átadhatjuk a közönségnek is a pályát.
– Végezetül: milyen érzésekkel várja a ma esti ceremóniát?
– Egyszer már átéltem egy hatalmas sikert a sportban, amikor a Dunaferr női kézilabdázói KEK-győztesek lettek. Akkor is hasonlóan felfokozott várakozás előzte meg részemről az eseményeket. Óriási dolog ez a csarnok a város, a Dunaferr és jégkorong történetében egyaránt. Olyan akpkőletétel ez, amely után, ha KEK-győzelemben még nem is, de mindenképpen nagy sikerekben gondolkodhatunk…

Lassan negyedszázada, hogy 1973. november 7-én – a kor szellemének megfelelően – átadták a dunaújvárosi jégpályát, amely az ország első vidéki jégpályája volt. Az eltelt huszonnégy év alatt sok nagyszerű pillanatot élt át a létesítmény és a pályára kilátogató közönség egyaránt. De a stadion ma újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen újjávarázsolva az ország első igazán komoly jégcsarnokaként funkcionál a továbbiakban. A múltra pedig már csak a megsárgult fényképek emlékeztetnek…

 Felavatták a dunaújvárosi műjégpályát

Nincs többé fagyoskodás…

Mit ér bármilyen sportesemény is szurkolók nélkül, üres lelátók előtt? Ugye nem sokat A dunaújvárosi jégkorongozók is rengeteget köszönhetnek hűséges és igen lelkes közönségüknek. Éveken át hóban, fagyban, esőben tartottak ki az “Acél Bikák” mellett. Az utóbbi időben pedig – a dunaújvárosi csarnok építése miatt – szinte mindig idegenbe kellett elkísérniük kedvenceiket időt, pénzt, fáradságot nem kímélve.
Tehát egyáltalán nem túlzás az, hogy a Dunafcrr hívei hozták az egyik legnagyobb áldozatot a csapatért, ha úgy tetszik, a csarnokért. Sokaknak szívük vágya teljesül a mai stadionavatón, hiszen mit nem adtak volna már évekkel ezelőtt is azért, hogy kultúrált körülmények között szurkolhassanak a dunaújvárosi jégkorongért. Éppen ezért kijelenthetjük: több ezer ember számára hoz boldogságot az a pillanat, amikor ma este a megnyitón elvágják a nemzeti színű szalagot.
Írásunkban a “legelvetemültebb” Dunaferr-hívek közül alkotnak véleményt néhányan arról, mit várnak a létesítménytől, milyen érzésekkel lépnek majd be a “szentélybe”…


Ha valakik, hát a dunaújvárosi szurkolók nagyon megérdemeltek már egy európai szintű jégcsarnokot…

Azari Zsolt nélkül sem itthon, sem idegenben nem lehet hokimeccset rendezni. Egy éve már nagyon optimástán látta a jövőt, legalábbis ez derült ki abból a nyilatkozatából, amely az Acél Bikák című kiadványban jelent meg. Akkor ő négy dunaújvárosi fedett pályáról és városi hokibajnokságról álmodott.
– Nagyon örülök annak, hogy ma átadják ezt a remek létesítményt. Így megtettük az első lépést a négy stadion felé… De komolyra fordítva a szót: végre olyan környezetben edzhetnek a jégkorongozók, olyan körülmények között szurkolhatnak a nézők, amely arra ösztönzi a sportolót, a szurkolót egyaránt, hogy a maximumot hozza ki magából – mondta Azari Zsolt.


Közel negyedszázadig jól megfért egymás mellett a tömegsport és az élsport

Danó Zoltán is szinté leltári tárgy az “Acél Bikák” meccsein, nem ritkán külföldre is elkíséri a fiúkat.
– Azt hiszem, mérföldkő a dunaújvarosi jégkorong történetében enneka létesítménynek az átadása. Nemcsak a mostani felnőtt csapat profitálhat ebből, hanem az utánpótlás is. A gyerekek így is remek eredményekkel dicsekedhetnek, de ilyen profi körülmények között olyan felkészültségre tehetnek szert, hogy Európa legjobbjaival, sőt talán még a tengerentúli hokisokkal is felvehetik egyszer a versenyt. Azért is fontos a csarnok, mert a körülmények komfortossá válásával egyre többen jönnek ki a mérkőzésekre, egyre többen “fertőződnek” meg a jégkoronggal. Nincs többé hideg, nincs több eső és ez nagyon fontos…


A hokiutánpótlás nevelése a nyitott pályán is remekül működött

Cziáky Péter Budapestről jár rendszeresen a Dunaferr hazai hokimérkőzéseire.
– Mindig nagyon tetszett az a munka, ami Dunaújvárosban folyt. Mindig nagy figyelemmel kísértem Kercsó Árpád és tanítványainak tevékenykedését. Örültem annak, hogy megmozgatták a magyar jégkorong posványát. Továbbra is szurkolok az egész dunaújvárosi szakosztálynak, bízom abban, hogy a fedett pályával “megtámogatva” még szebb eredményeket érnek majd el, talán olyanokat amelyekre egész Európa felkapja majd a fejét…


Képünk a “hőskor” végét örökítette meg: az utolsó meccsek egyike a befedés megkezdése előtt

Huszti József évek óta követi a csapat sorsát. Ő is rengeteget vár az új létesítménytől.
– Remek dolog ez a csarnok, de az lenne az igazi, ha az országban még több városban lenne hasonló létesítmény. Természetesen ott leszek a megnyitón, méghozzá abban a reményben, hogy a stadionhoz méltó hokimeccset láthatok ma este és remélhetőleg a jövőben is. Fel kell nőnie a magyar jégkorongnak ehhez a pályához. Személy szerint is nagyon örülök ennek a csarnoknak, hiszen vége a fagyoskádosnak, és többé nem kell három órával a meccs előtt helyet foglalni a lelátón azért hogy lássak is valamit. De még ennek ellenére is megtörtént hogy “vakon” néztem a mérkőzést és csak a hangok alapján tudtam némiképp követni az eseményeket. Most már minden adott a színvonalas hokihoz. Remélem lesz is benne részünk bőven – méghozzá mar a közeljövőben…

 

Az ünnepi program

16.45 Iskolák közötti jeges vetélkedő
17.00 Jégtáncbemutató
17.05 A Dunaferr SE utánpótlás jégkorongcsapatainak bemutató edzése
17.20 Szünet
17.30 Megnyitó ünnepség
18.45 Dunaferr SE – Ferencváros-Whirlpool bajnoki jégkorong-mérkőzés

 

Dunaujvaros