Legyen tiéd Dunaújváros!

Az Országos Könyvtári Napok keretén belül október 8-án 13 órától várostörténeti vetélkedőre várjuk az érdeklődőket a József Attila Könyvtárba. A játék nem titkolt célja, hogy minél jobban megismerjük, megismertessük városunk múltját, és jelenét.

A játékról Gulácsi Bencét, a játék fejlesztőjét még az év elején faggattam, ebből idézném fel az ajánlójának is beillő mondatokat:

– Pár szóban összefoglalnád mit is lehet tudni a játékról? Honnan jött az ötlet?
Ami az ötlet megszületését illeti, mikor Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője megkeresett, hogy szeretne egy társasjátékot a könyvtár számára, amely egyfajta ismeretterjesztő jelleggel Dunaújváros helytörténetéhez kötődik, lényegében egyből valamilyen kvízjáték képe kezdett körvonalazódni bennem. És ha már kvízjáték, adta magát, hogy a játékban szereplő kérdések Dunaújváros nevezetességeihez kötődjenek, ahogyan az is, hogy a játék pályája a város térképének leegyszerűsített verziója legyen, amit a játékosoknak be kell járniuk, így felkeresve a kijelölt nevezetességeket. Azért is éreztem ezt egy jó iránynak, mert így a játék felhívhatja a figyelmet Dunaújváros elfeledett vagy kevésbé ismert értékeire, illetve a kérdéseken keresztül más megvilágításba helyezhet olyan jól ismert látnivalókat is, mint például a múzeum épülete, vagy a Martinász szobor. Úgy is mondhatjuk, ezzel a játék ismeretterjesztő oldala meg volt, most már csak azt kellett kitalálni, hogyan lesz mindez szórakoztató és érdekes. Nagyon fontos szempont volt a játék megtervezésének elejétől fogva, hogy a szabályok egyszerűek, világosak és könnyen tanulhatóak legyenek, ami nyilván behatárolta a mozgástemet. Mindenesetre így is sikerült néhány taktikai, stratégiai elemet a játékba csempészni, amik – remélhetőleg – hozzáadják azt a bizonyos pluszt.
– Kiknek ajánlod?
– Mindenképpen olyan dunaújvárosi nagykamaszoknak és felnőtteknek ajánlanám a játékot, akik szeretnék egy kicsit jobban megismerni a városukat, vagy éppen arra kíváncsiak, mennyit is tudnak róla.

JÁTÉKRA FEL!

Szombatig előzetesen is lehet jelentkezni a vetélkedőre a plakáton is látható elérhetőségeken. Próbára tehetjük tudásunkat csapatban (maximum 3 fő), vagy akár egyéniben is.
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Dunaujvaros