Játékra fel!

Múltközben címmel kedden, holnap délután 5 órakor rendhagyó várostörténeti kiállítással várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtárban. Archív képekkel, használati tárgyakkal idézhetjük fel a nem is oly régmúltat, de talán nem túlzó kijelentés, hogy a megnyitó igazi különlegessége a DUNAÚJVÁROS társasjáték bemutatója lesz, amit természetesen ki is lehet majd próbálni a helyszínen. A bemutató előtt Gulácsi Bencét, a játék fejlesztőjét faggattam.

– Pár szóban összefoglalnád mit is lehet tudni a játékról? Honnan jött az ötlet?
Ami az ötlet megszületését illeti, mikor Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője megkeresett, hogy szeretne egy társasjátékot a könyvtár számára, amely egyfajta ismeretterjesztő jelleggel Dunaújváros helytörténetéhez kötődik, lényegében egyből valamilyen kvízjáték képe kezdett körvonalazódni bennem. És ha már kvízjáték, adta magát, hogy a játékban szereplő kérdések Dunaújváros nevezetességeihez kötődjenek, ahogyan az is, hogy a játék pályája a város térképének leegyszerűsített verziója legyen, amit a játékosoknak be kell járniuk, így felkeresve a kijelölt nevezetességeket. Azért is éreztem ezt egy jó iránynak, mert így a játék felhívhatja a figyelmet Dunaújváros elfeledett vagy kevésbé ismert értékeire, illetve a kérdéseken keresztül más megvilágításba helyezhet olyan jól ismert látnivalókat is, mint például a múzeum épülete, vagy a Martinász szobor. Úgy is mondhatjuk, ezzel a játék ismeretterjesztő oldala meg volt, most már csak azt kellett kitalálni, hogyan lesz mindez szórakoztató és érdekes. Nagyon fontos szempont volt a játék megtervezésének elejétől fogva, hogy a szabályok egyszerűek, világosak és könnyen tanulhatóak legyenek, ami nyilván behatárolta a mozgástemet. Mindenesetre így is sikerült néhány taktikai, stratégiai elemet a játékba csempészni, amik – remélhetőleg – hozzáadják azt a bizonyos pluszt.
– Kiknek ajánlod?
– Mindenképpen olyan dunaújvárosi nagykamaszoknak és felnőtteknek ajánlanám a játékot, akik szeretnék egy kicsit jobban megismerni a városukat, vagy éppen arra kíváncsiak, mennyit is tudnak róla.
– Ha valaki kipróbálta, lehet-e bármiféle javaslatot kiegészítést hozzátenni, amivel esetleg jobb lehet a játék?
– Úgy tudom, a játék bemutatója után a kipróbálható prototípus mellett lesz egy doboz, amelybe visszajelzéseket, javaslatokat lehet dobni. Arra biztatok mindenkit, hogy bátran éljen ezzel a lehetőséggel, a bedobott véleményekről, észrevételekről én is értesülni fogok.
– Lesz-e, tervezed-e a játéknak a netes felületét elindítani?
– Netes felület elindításán még nem volt időm gondolkodni, hiszen a játék prototípusának befejezésén jelenleg is dolgozom. Mindenesetre a könyvtár rendelkezik saját netes felülettel, amelynek bizonyára számos rendszeres látogatója is van. Ebből a szempontból szerintem érdemesebb és eredményesebb lesz majd ott hirdetni a játék létezését, mint egy új, ismeretlen felületen.
– Köszönöm szépen a válaszokat, nincs más hátra, holnap délután találkozzunk a József Attila Könyvtárban!

JÁTÉKRA FEL!

Mindezeken felül itt is szeretném megköszönni Oláh Bernadett és Fábián Péter munkáját, hogy az elmúlt hetekben összeállhatott a játék teljes kérdéssora, reméljük másoknak is tetszeni fog a végeredmény.

GYERTEK, PRÓBÁLJÁTOK KI!

Ízelítőnek a kiállított tárgyakból, és a tökéletes dunaújváros szelfi keret!

 

Dunaujvaros