Az ünnepi vásár előtt Sztálinvárosban


Fejér Megyei Hírlap – 1958. augusztus 3.

Az ünnepi vásár előtt Sztálinvárosban

Még találkozunk olyan revizionista nézetekkel, amelyek azt igyekeznek bizonyítani, hogy Sztálinváros felépítése felesleges erőfeszítés volt, a dolgozók befektetett forintjai kárba vesztek. Nos, aki egyszer is végignézi ezt az egyre épülő, szépülő, mintegy negyvenezer lakosú szocialista várost, a már termelő Vasmű hatalmas gyáregységeit, az pontosan ezeknek a nézeteknek az ellenkezőjéről győződhet meg. És még valamiről. Az emberi alkotás mindent legyőző erejéről, nagyszerűségéről. Hiszen a város, a Vasmű helyén alig nyolc évvel ezelőtt még gabona és kukorica táblák terültek el, mezőgazdasági művelés folyt. Maga ez a tény belföldit, külföldit egyaránt

csodálkozásra késztet.


Üstök a Dunai Vasmű nagykohója előtt. /1958. július 5.
fotó: MTI/Fényes Tamás

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében zajlott le az a városnézéssel egybekapcsolt tájékoztató, amit a Sztálinvárosi Tanács végrehajtó bizottsága pénteken a sajtó képviselői részére rendezett.
Tapolczai Jenő elvtárs, a végrehajtó bizottság elnöke az újságírók előtt röviden a város fejlődéséről, annak létesítményeiről beszélt és adatokat ismertetett. Elmondotta, hogy az utóbbi időben Vasmű építésével párhuzamosan egyre nagyobb gondot fordítanak a városban a dolgozók szociális, egészségügyi, kulturális igényeinek kielégítésére. A napokban adják át rendeltetésének a négyezerötszázadik lakást. 650 lakásba bevezették a gázt és 3500 lakásba a távfűtést. Most készül egy 32 tantermes általános iskola. Ezenkívül számos iskola, technikum, zeneiskola, balettiskola, könyvtár, múzeum, poliklinika, kórház, szülőotthon, korszerű bölcsődék, napköziotthonok, vidámpark, úttörővasút, két filmszínház, minden igényt kielégítő kultúrotthon stb. szolgálja, a dolgozók és gyermekeik kulturális, egészségügyi ellátását, illetve szórakozását. És mindezekkel a létesítményekkel Sztálinváros a messzevidék kulturális, egészségügyi központja lett. Mivel Fejér megye határán terül el, ide járnak szórakozni, gyógyulni a szomszédos megyék dolgozói is.

És minderről nemcsak megyénk de a szomszédos megyék dolgozóinak is módjuk lesz megyőződniök augusztus 19-én és 20-án,

a kétnapos sztálinvárosi vásár

alkalmával.
Gazdag árukészlet, nagy választék – ez jellemzi majd a vásárt, amelyen képviselteti magát sztálinvárosi ipar, kereskedelem. Ezenkívül azonban részt vesz a megye is. Eddig csaknem hetven vállalat jelentette be részvételét a vásáron, amely a vidámpark melletti hatalmas területen helyezkedik el és ahonnan nem hiányzik majd semmi. Mindenki megtalálja a magának valót. És ami különösen érdekli a dolgozó parasztokat, hatalmas állatvásár is lesz.
A vásár ezen túlmenően azonban igen gazdag látványosságú szórakozási lehetőségeket is biztosít látogatóinak. A városnézést kényelmes autóbuszok bonyolítják le, ami pedig a kultúr- és sportműsort illeti, teljesen kitölti a két napot.

 1958. augusztus 19-20. Sztálinvárosi Kiállítás és Vásár – műsorfüzet

Különösen kiemelkedik a műsorból a “Nyírfácska” szovjet művészegyüttes fellépése, amire augusztus 19-én este nyolc órakor kerül sor. Augusztus 20-án a városban rendezik meg az Országos Repülőnapot, amelynek keretében a vitorlázórepülők mutatványaiban gyönyörködhetünk és akinek kedve tartja, sétarepülésen is részt vehet a város felett. És hogy az utazás se legyen gond, az egész ország területéről 50 százalékos utazási kedvezményt biztosít a MÁV.

Sztálinvárosi Kiállítás és Vásár I.

Sztálinvárosi Kiállítás és Vásár II.

Hosszú lenne beszámolni arról, hogy milyen is lesz a vásár. E helyett talán arról röviden, hogy a városban tett körútunk alkalmával

mit is láttunk?

A vidámpark mellett – ahol a vásár lesz – teljes lendülettel folynak a munkák. Építik a vásár kerítését, fektetik le a földalatti kábeleket, rövidesen megkezdik a pavilonok építését. Meg kell említeni, hogy ezek nagy része meg is marad, mivel itt helyezik el a vásár után az úttörőtábort. Ezt egyébként az építésnél is figyelembe veszik.
Megnéztük a 32 tantermes iskola építkezését, amelynek egyik felében szeptemberben már megindul a tanítás. Egyszeri látás után kétkedéssel fogadja az ember az ilyen bejelentést, de az is sztálinvárosi jellegzetesség, hogy egyik napról a másikra emelkednek ki az új épületek a földből. Az iskolával szemben készül két 100 személyes óvoda. Voltunk a ruhagyárban, ahol az elmúlt hónapban több mint 15 ezer öltönyt és ugyanennyi nadrágot készítettek. Személyesen győződtünk meg arról a gondoskodásról, amiben a bölcsőde kis lakói részesülnek. Végigjártuk a Vasművet, láttuk a város lüktető életét, láttuk az úttörővasutat, amelynek vonala minden nap hosszabb.


1958 augusztusára készült el teljes hosszában az úttörővasút pályája

Sokan felvethetnék, hogy van-e értelme egy ilyen városban az úttörővasútnak. Sófalvi elvtárs, a vb-elnökhelyettese adta meg erre a választ. Ennek az úttörővasútnak külön érdekessége van. Ez pedig nem más, mint az, hogy teljes egészében – minden állami támogatás nélkül –

társadalmi munkával készül.

A mozdonyt az ózdi mozdonytemetőből hozták és a Vasműben állították helyre. Ugyanott készült hozzá a három kocsi is. A pályát is társadalmi munkában építik. A vasutasok éppen a vasutasnap tiszteletére vállalták, hogy augusztusban napi tíz órát dolgoznak, a Vörös Csillag Termelőszövetkezet pedig most vasárnap 10 kocsival vesz részt ebben a munkában. De, amikor csak az idő engedi, ott vannak a felnőttek, a fiatalok és halad a munka, a vágány hossza, ami augusztus 20- ra eléri teljes hosszát, a két kilométert. Szovjet elvtársak vállalták az egyik völgyet átívelő híd megépítését.

Talpalatnyi Dunaújváros – Muki és az úttörővasút

Hatszázméteres szakaszon közlekedik már az úttörővasút és hogy nagy az érdeklődés, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy eddig már 12 ezren váltottak jegyet, illetve utaztak rajta.
A látottak, a tapasztaltak után ez a vélemény alakult ki: szép ez a város és egyre szebb lesz. Munkát, biztos megélhetést, szórakozást, kultúrát biztosít lakóinak és környék dolgozóinak. A befektetett pénz gazdagon gyümölcsözik.

Péntek Imre

Dunaujvaros