Az újvárosi meteorológus


Fejér Megyei Hírlap – 2015. december 31.

Az újvárosi meteorológus

A Duna-parton sokszor mászkáltunk – mondja Laza Bori

Böszörményi Márton
Dunaújváros/Budapest – Lassan egy éve már an­nak, hogy a közszolgálati tévé csatornák megúju­lásától volt hangos a saj­tó. Aztán idővel elcsitult a dolog, az újdonság va­rázsa megszűnt, a csator­nák magukra találtak.

Azt viszont talán keveseb­ben tudják, hogy az új rend­szerben feltűnt egy csinos meteorológus hölgy, aki Du­naújvárosból indult. A Szé­chényi gimnázium egykori diákjával, Laza Borival beszél­gettünk.


“Sosem álltam kamera előtt, gyorsan kellett beletanulni egy számomra teljesen új szakmába…”

– Hogy lesz valakiből té­vés időjárásjelentő? Hogy ju­tott el hozzád ez a munka?
– Évek óta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren dol­gozom meteorológusként. A főnökömet keresték meg a kérdéssel, tudna-e ajánlani megbízható embert a feladat­ra. Többkörös interjú/castingsorozat után végül rám (is) esett a választás. Eleinte csak teljes állásról volt szó, de a repülés túl nagy szenvedély ahhoz, hogy lemondjak róla.
– Gondoltad volna a gimis évek alatt, hogy egyszer a tévében fogsz szerepelni?
– Vicces a kérdés, több szempontból is. Vi­szonylag sokat szere­peltem a gimiben, de tévés szereplésre sosem gondoltam volna. Más­részt viszont, korábban, ha szóba került, hogy meteorológus vagyok, tíz emberből öt bizto­san megkérdezte: És mikor látunk a tévében? Erre mindig rávágtam, hogy soha.
– Kezdetben akadtak ki­sebb bakik a műsor alatt, szerintem nem titok, hogy rólad is került fel a netre egy-két vicces videó. Milyen visszajelzéseket kaptál eb­ben az időben? Hogy élted meg ezt az időszakot?
Valóban nehézkesen in­dult, igazából nekem is voltak kétségeim az elején. Sosem álltam kamera előtt, gyorsan kellett beletanulni egy szá­momra teljesen új szakmába. Sok negatív kritika ért, jogo­san és kevésbé jogosan egya­ránt. Ugyanakkor rengeteg biztató, kedves szót, üzenetet kaptam nemcsak a családom­tól és a barátaimtól, hanem is­meretlenektől és távoli isme­rősöktől is, akik közül sokkal 10 év is eltelt az utolsó be­szélgetésünk óta. Eleinte azt gondoltam, fel va­gyok készülve a kez­deti felhajtásra és esetleges bántásokra, a cikkeket és kommenteket is olvasgat­tam. Aztán inkább fel­hagytam ezzel, mert amellett, hogy megvé­deni nem tudom magam, csak bosszankodtam a rosszindula­tú kommentelők miatt.
– Előfordul, hogy felis­mernek, megállítanak az ut­cán? Van valami emlékeze­tes sztorid?
– Szerencsére ritkán fordul elő, hogy leszólítanak, még ha fel is ismernek. Igyekszem “láthatatlan” maradni. Egy­szer viszont épp felvétel után (még sminkben) álltam az ut­cán és beszélgettem egy is­merősömmel, amikor vissza­tolatott mellénk egy autós és kiszólt: Bori! Bori, szia! Én zavartan visszaköszöntem, miközben próbáltam magam­ban felidézni, vajon honnan ismerem az illetőt. Egyáltalán nem volt ismerős és nagyon cikinek éreztem a helyzetet. Majd folytatta: Nagyon jól csinálod, gratulálok, csak így tovább! Megköszöntem, majd elhajtott. Ekkor esett csak le, hogy nem ismerősöm, felis­mert valaki.
– Mennyire kötődsz még Dunaújvároshoz? Szoktál visszajárni?
– Rengeteg emlék köt a vá­roshoz, gyakorlatilag ott nőt­tem fel, mindig jó szívvel gondolok vissza. A családom nagy része is dunaújvárosi, így nagyobb ünnepekkor, illetve ha tehetem, visszajárok a városba.
– Van olyan sztorid, ami a városhoz kötődik, és szíve­sen idézed fel magadban?
– Különleges esemény most nem jut eszembe, de rengeteg dolgot ott csináltam először, ugyanis gyakorlatilag Dunaújvárosban nőttem fel. Nagyon sok dolgot kaptam a várostól. Ott tanultam meg korizni, zongorázni, még ké­zilabdáztam is egy rövid ideig a Dunaferrnél. A Bartók Szín­ház is sokszor megjelent az életemben, a színdarabok mellett többször álltam a színpadon én is, énekkaros­ként, szavalva, színdarabban vagy éppen műsorvezetőként. De a Duna-parton is sokszor mászkáltunk a többiekkel. Nehéz lenne egy dolgot kira­gadni, annyi jó dolog történt velem a városban.
– Az élet nem csak a munkából áll. Te mivel töl­tőd a szabadidődet, mit csi­nálsz, mikor nem az embe­reknek segítesz eldönteni, hogy szükség lesz-e aznap­ sapkára, sálra?
– A kétféle munka mellett nincs sok szabadidőm, de ilyenkor szeretek a barátaim­mal együtt lenni. Szeretem aktívan tölteni az időmet, mindig mást csinálunk, bicajozni, evezni, sziklát mászni, túrázni, gombászni megyünk, de néha színházba is járunk. Időnként focizom, néha pedig repülni szoktam. Szeretek főzni is, de leginkább sütiket csinálok. Fő a változatosság!

A cikk további érdekessége, hogy Böszörményi Márton, Bori beszélgetőtársa szintén városunkból indult “gimis”, akit idén ősszel történetesen Margó-díjra jelöltek mint első kötetes szerző. A vele készült interjút is sok szeretettel ajánlom, mely a Könyves Magazin oldalán olvasható.

Böszörményi Márton: Soha nem akartam feladni, nem akartam beállni a sorba

Sajnos végül nem ő nyerte a díjat, de mi azért ettől függetlenül büszkék lehetünk rá, és egy biztos, fogunk még róla, és tőle olvasni! 

Dunaujvaros