Dallam Klub 2400 – Junkies

Talán elnézik nekem az olvasók, ebben a bejegyzésben kicsit több szó fog esni Szekeres Andrásról, a Junkies zenekar frontemberéről, mint magáról a zenekarról, persze a végkifejlet úgyis a Junkies szeptemberben megjelent új dala lesz, de ne szaladjunk ennyire előre….

Időutazásunkat 1991-ben kezdjük, hiszen ekkor ismerhették meg országosan  az egykori ÁSZ televíziós műsorban azt a hosszúhajú rocker tini srácot, aki nemsokára már a Junkies zenekar énekesi pozíciójában találta magát.

Micsoda évek voltak ezek! Tenessee, Onix…

Tenesse zenekar az ÁSZ műsorban


Onix
Lieber Zoltán – basszusgitár, Juhos Attila – dobok, Bosnyák Antal – gitár, Cseh Hugó – gitár és Szekeres András – ének

2013-ban volt 20 éve, hogy megjelent az Onix első “lemeze”, a Szólnak mindig rám. Az eredetileg demónak szánt kazettán a Junkies frontember Szekeres András énekelt. Rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen egy hét alatt gazdára talált belőle 1000 darab. A megjelenését követően a csapat a Pokolgép zenekarral turnézott és sok meghívást kapott az akkoriban népszerű kluboktól. A következő évben Szekeres Andris Csordás Tibi helyét vette át a Junkiesban, de az Onix nem adta fel, menetelt tovább, majd 2002-ben egy búcsúkoncerttel fejezte be pályafutását. 20 évvel az első lemez megjelenése után, 2013-ban újra összeáltt a zenekar, újra felcsendültek az egykori slágerek.

Ízelítőnek egy kicsit a hangulat kedvéért a koncertből:

Junkies, sikerek, koncertek, majd egy új projekt, a Stereomilk, de elég csak ennyi: Erdő

Szekeres András zenei sokoldalúságát nem csak a különböző rockzenekarokban lehet mérni, poposabb hangvételű szólólemeze is sikeres, illetve akusztikus formációban, barátjával, zenésztársával Barbaró Attilával is remek duót alkotnak.

És itt már kicsit meg is érkeztünk a jelenbe, a nem is oly régmúltba.
2021-ben, a Bartók Kávézó műsorában Balla Tibor faggatta a városunkból indult énekest, zenészt.

Írásos rövidített kivonata a beszélgetésnek:

Most meg hiányzik, meghalok egy koncertért, hogy játszhassak

Idén nyáron egy online koncerttel örvendeztették meg a Junkies rajongókat, a Bakelit Backstage 7. adásában láthattuk, hallhattuk őket zenélni.

Pár napja pedig adásba került az M2 Petőfi TV Magas és mély című műsora, melyben Takács-Koltay Anna készített Andrással “mélyinterjút”.

Magas és Mély – SZEKERES ANDRÁS

Időben kicsit visszakanyarodva, de hallgattassék meg a másik fél is, mikrofon mögött a kedves feleség is – Zenészfeleségek // Interjú Szekeres Eszterrel, a Junkies énekesének feleségével 

És most már tényleg itt a helye az új Junkies dalnak, melynek címét mindenki magyarázza a saját ízlésének megfelelően: Nem lesz gáz.

Szekeres András énekes a dalról:

“Ez a szám leginkább Attila (Barbaró Attila, gitáros) szerzeménye, de mi többiek is formáltunk rajta minimálisan. A Junkies pártpolitikai szinten sosem nyilvánult meg az elmúlt 28 évben – és nem is tervezzük -, de aktuális dolgokról (is) énekelünk, ahogy eddig is… Nem kell messzire menni, például amikor a pandémia alatt felerősödtek olyan hangok, hogy miért nem megyünk el kapálni, akkor jelentkeztünk az ‘El lehet menni dolgozni!’ című dallal. Vagy ott volt ez előtt a ‘Mindenkit utálok’ számunk. Elég nekünk egy helyzet, egy igazságtalanság – nevezhetjük szikrának -, ami elindít minket. Ennek a mostani nótának nem is lehetne aktuálisabb a szövege. Kicsit ironikus, kicsit gunyoros, mondhatni ez a mi fricskánk. Csak nevetni tudunk rajta… kínunkban.”

További friss információk, hírek a zenekarról:

 Junkies

Felhasznált források:
https://www.rockbook.hu/

start


https://hammerworld.hu/
https://petofilive.hu/

Dunaujvaros