Római korbeli ásatások Dunapentelén


Tolnai Világlapja 1908. november 15.

Római korbeli ásatások Dunapentelén

A dunapentelei szőlőhegyekben már a mult század elején találtak a szőlőmunkások római régiségeket, réz, ezüst és aranypénzeket, miért is elnevezték Aranyhegynek a szőlőhegyet. De a tudományos kutatók figyelme csak e században fordult a pentelei hegy felé és néhány évvel ezelőtt az avar korból eredő lovas-sirokra bukkantak, feltalálván az emberi csontvázak mellett a lovak csontvázait, nyereg, felszerelési és egyéb lovasdiszeket is. A legújabb időben azonban rájöttek, hogy a pentelei szőlők alatt körülbelül 2 méter mélységben egész temető húzódik végig, még pedig római korbeli temető.

 
Római korbeli ásatások Dunapentelén, a hol évek óta igen érdekes régiségeket találnak. A minap egy egész temetőre bukkantak, s a kősirokban teljes emberi csontvázak voltak. (Putnoky Miklós, lapunk számára készített felvételei.)

Egymás mellett szép sorjában épített cserépsirok, részben földsirok vannak, itt-ott óriási kőlapokkal befedve. Ezekben a sirokban a kiásott és e heti számunkban is látható csontvázak mellett találtak rézpénzeket, üveg és cserépedényeket, bronz és arany ékszereket, bronz kazettát, cserép urnákban ételmaradványokat stb. Néhány lelkes fiatal tanitó és orvos fáradságának eredménye ez a sok érdekes, napvilágra hozott régiség, a melyek mintegy 1500 éve vannak a föld mélyében.

Dunaujvaros