Megkezdték a Barátság-liget építését


Felhívás társadalmi munkára /Dunaújvárosi Hírlap 1958.10.24.


Sztálinvárosi Hírlap – 1958. október 28.

Csaknem 1000 részvevővel megkezdték a Barátság-liget építését

Ha valaki szombaton délután (1958. október 25-én – szerk.) az Óváros és a város között járt, ritka élményben lehetett része. Az L épületek és a technikumi negyed közötti ún. háromszögben, ami eddig igen elhanyagolt területe volt városunknak, szorgos munkáskezekben forgott a csákány, az ásó, a lapát.
A munkát rövid, bensőséges ünnepség előzte meg. Tapolczai Jenő elvtárs mondott rövid beszédet.
– A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 40. évfordulójához közeledve, választásokra készülve indítjuk meg közkívánatra a Barátság ligetének, ezen belül a város sporttelepének munkáit – mondta többek között. – A sztálinvárosiak büszkék lehetnek a társadalmi munkában eddig elért eredményeikre. Békeházat, úttörővasutat építettek eddig és ezekhez méltón fog sorakozni a Barátság ligete.


A szovjet komszomolisták és a diákok a Barátság ligetének építésénél

Városunkban igen nagy az idegenforgalom: ebben az évben mintegy 100 ezer hazai és négyezer külföldi látogató kereste fel városunkat. A következőkben megkérjük majd vendégeinket is,hogy rövid munkájukkal járuljanak hozzá a Barátság ligetének mielőbbi megvalósításához. Ebbe a ligetbe a különböző helyekről, elsősorban a testvérvárosokból hozunk majd virágokat, hogy ez is hirdesse a népek közötti barátság eszméjét. Ebbe a munkába elsőként ajánlották fel a segítségüket a szovjet komszomolisták, akik a város lakóival együttes erővel munkálkodnak a liget felépítésében.
Ezután a megjelentek – mintegy ezer kiszista, úttörő és diák, felnőtt dolgozó, komszomolista és sportoló – között kiosztották a szerszámokat és megkezdődött a sötétedésig tartó lelkes munka. Szerszámot ragadtak a város vezetői, élükön Földes László elvtárssal, képviselőjelöltünkkel.
Fekete György városi főmérnöktől megtudtuk még, hogy kb. 35-40.000 m3 földet kell megmozgatni a talajmunkák során. A stadion befogadóképessége 25 ezer személy lesz. A határidő: teljesen a lakosság aktivitásán, a munkákban való részvételen múlik.

– m. l. –

Mozog a föld…

Változó intenzitással évekig tulajdonképpen hiába lapátoltak, ástak társadalmi munkában a városlakók és a látogatásra érkezett vendégeink. A tervezett nagy stadion befejezésére így hiába is vártak, hiszen a 60-as évek végére döntöttek a terület beépítéséről…


A Dózsa városrészbe eredetileg tervezett stadion környéke /1968
fotó: fentrol.hu

… 1970-ben pedig megkezdődött az építkezés az új városrészben.


Dunaújvárosi hírlap – 1970. július 10.


Dunaújvárosi Hírlap – 1970. szeptember 9.

Segítséget kaptak a lakásépítők!

Meggyorsult a dunaújvárosi lakásépítés üteme. A városban egymástól távoleső helyeken folyik az alapozás, a fölmunka, a leendő Castrum II. városrész helyén pedig már az épületek szaporodnak. A lakásépítés meggyorsítása érdekében a 26. Állami Építőipari Vállalat. 3. számú főépítésvezetősége segítséget kapott az 1. számú főépítésvezetőség dolgozóitól. Az 1. számú főépítésvezetőség vállalta át többek között a képünkön is látható leendő Gy 2-es toronyház földmunkáit
és alapozását.

A Gy-épületek a Dózsa György II. városrészben, a mai Barátság-liget helyén állnak maid, tizenegy szintesek lesznek, egyenként 62 lakásosak, összesen négy ilyen toronyház épül itt, képünkön a háttérben látható építkezésen már befejezték az alapozást, és a Gy 3-as, Gy 4-es épület alapozását is megkezdik az idén, hogy 1971 első negyedévétől a 3-as főépítésvezetősség dolgozói a szerelést már folyamatosan végezhessék. Az 1-es főépítés vezetőségre hárult a DX-épületekkel szemben, a Castrum városrészben épülő tízszintes. 39 lakásos épületek alapozása is. A földkiemelést elvégezték, jelenleg az ötödik épület betonozásánál tartanak. A hat Z-toronyház közül egy még az idén elkészül.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros
Previous
Szalmaláng