Irány a Szalki-szigeti camping


Turista – 1965. április

IRÁNY A SZALKI-SZIGETI CAMPING

Vasúton, országúton vagy akár víziúton is könnyen megközelíthetjük a dunaújvárosi Szalki-szigeten fekvő campinget. Az oda vezető út és a környezet is, ahol a camping található, gazdagon ontja a látnivalókat. A történelmi múlt emlékei, a szinte feudális tájkeretben váratlanul megjelenő új ipari tájképek váltakoznak érdekes irodalmi emlékekkel. Induljunk tehát útnak.
A szépfekvésü Érdligeten, kertes villák között ma is látható még csekély falmaradvány Mátyás Kutyavárából, ahol a király vadászebeit tartotta. A török időket idézi egy megmaradt minaret közel a Duna-parthoz. Közelében, a Római út 9. sz. alatt áll a hajdani sóház XVIII. századi épülete.
Lejjebb, a Duna mentén Százhalombatta. Nevében a száznál több vaskori sírdomb emlékét őrzi. Aki pár év óta nem járt erre, aligha ismer rá a tájra. Hatalmas 200 m magas kémény – Európa legmagasabb kéménye – tör itt a magasba. Körülötte épül fel egy hatalmas hőerőmű és egy kőolajfinomító. Az ország jelenlegi legnagyobb beruházása, a Barátság kőolajvezetéken a Szovjetunióból érkező kőolajat dolgozza fel. A szántók helyén mint ezüsthátú hatalmas bogarak az olajtartályok csillognak.
Ercsiben, a Duna felé vezető főúton van a reformkor nagy alakjának, a híres írónak, Eötvös Józsefnek a lakóháza. Ő maga is itt nyugszik a Duna magas löszpartján. Nyughelyét az 1616-os folyamkilométer alatt egy kápolna és egy Ybl Miklós által tervezett obeliszk jelzi. Ercsiből gyalog két km-es sétával érjük el észak felé. Zaj ide nem hatol be, csak pacsirta trillázik lebegve a kápolna felett, vagy néha hajókürt búg fel a Dunán.
A folyam bal partján szinte megszakíthatatlanul ártéri erdők húzódnak, rigóval, vadgalambbal és kakukkal. A friss víziillat keveredik az erdők illatával.


Az adonyi parton

Az adonyi erdőborította Nagysziget az evezősök és a horgászok paradicsoma. A római idők Vetus Salinája állott itt és ahol a rév jár a két part között, hajdan királyi méneseket hajtottak át a vizen.
Amerre haladunk, már a rómaiak idején fontos hadiút vezetett. A mai Dunaújváros helyén Intercisa néven volt római erősség. Később a Szalki-szigeten álló Pantaleon görög monostorról nevezték Dunapentelének. A régi település területén fordul el az út Szalki-szigetre.


A dunaújvárosi nemzetközi camping látképe a Szalki szigeten

A révtől északra (200 m) helyezkedik el a camping.
Környezetében ártéri erdőket találunk. Az I. osztályú campingben 500 személy táborozhat. Közvilágítás, folyóvíz, zuhanyozók és mosdók, vízöblítéses WC, mosogató és mosóállás, butángázas tűzhely teszi kényelmessé a táborozást. Felszerelések a gondnoknál kaphatók. A táborozóknak a dunai szabadstrand áll rendelkezésükre. A camping mellett szépen berendezett halászcsárda várja a vendégeket.

 
Halászcsárda a kikötő mellett

Az Óvárosban élelmiszerüzlet és piac is található. A révnél hajdan Petőfi is várakozott, hogy Székesfehérvárról jövet hazatérjen szüleihez Szalkszentmártonba, ami 8 km-re van a Duna túlsó partján. “A jó öreg kocsmáros” háza, ahol 113 verset írt Petőfi, még ma is áll emléktáblával jelölve Szalkszentmártonban.
A szigeten áll a Vörös Október Ruhagyár és a hatalmas kikötő, ahová hosszú dunai úton érkezik a szovjetunióbeli Krivoj Rogból a vasérc.


A Szalki-sziget látképe

A csöndes Dunapentele határában 15 évvel ezelőtt még végtelenbe nyúló szántók feküdtek. 1950 óta azonban egyre növekvő modern város és hatalmas üzemek terjeszkednek a magas löszpartokon. Ma már lakósainak száma meghaladja a 40 ezret. Egyik legszebb modern épülete a gimnázium.


Gimnázium új épülete

A várost erdősáv választja el a Dunai Vasműtől, amelynek bejáratát Domanovszky freskója díszíti. Mögötte erőmű, vasolvasztók, martinkemencék, kokszolómű, hengerdék és ki tudja, hány segédüzem zúg, dobog, termel. Több mint 10 ezer munkás dolgozik itt. Legújabb üzeme a szalmacellulózgyár és mellette egy pompás, modern, vasbeton víztorony.


Dunaújváros új lakóházai

A táborozókat itt színház, mozi és zenés szórakozóhelyek várják. Az idegenforgalmi irodától kért vezetővel a Vasmű belül is megtekinthető.

Balogh Ferenc

Felhasznált képek:
Dunaújvárosi képeslapok
Széchenyi István Gimnázium archívum


Szalki-sziget


Variációk egy témára

Dunaujvaros