Dunaújváros harmadik középiskolája

1974 – Jövőre már tanulnak benne

A Castrum városrész legészakibb részén szinte szemlátomást emelkedik és formálódik a jövendő közgazdasági szakközépiskola és kollégium a Fejér megyei Tanács Építőipari Vállalata dolgozóinak keze nyomán.

Dunaújvárosi Hírlap – 1974. június 28.

1974 – Épül a harmadik középiskola

A Castrum városrész “erődjét” északon lezáró új szakközépiskola formája lassan kibontakozik a Római körút ívének bal oldalán. Városunk harmadik középiskolája – a kivitelező Fejér megyei Építőipari Vállalat dolgozóinak munkája nyomán – rövidesen “tető alá” kerül.

Dunaújvárosi Hírlap – 1974. augusztus 13.

1975 – Színt kapott az épület

Látványos változás történt a Castrum városrészben épülő új közgazdasági szakközépiskolán. Kívülről már befestették az épületet. Sárga színű lett, s ez nagyon jó összhatást nyújt a vörös dísztéglákkal, amelyek az épület egy részét borítják.

Dunaújvárosi Hírlap – 1975. július 25.

1975 – Hajrá a közgazdasági iskola építkezésén


Dunaújváros harmadik középiskolája /1975
fotó: MTI/Horváth Péter

Június 24-én, jó két hónappal az iskolaév kezdete előtt arról számoltunk be olvasóinknak, hogy a Castrum városrészben a közgazdasági szakközépiskola építkezése vontatottan halad, s kétséges: megkezdődhet-e az oktatómunka szeptemberben az új iskolában. A határidőcsúszás nemcsak a középiskolásoknak okoz gondot – írtuk – hanem a városrész általános iskolásainak is tehertételt jelent, mert esetleg néhány osztálynak vállalnia kell a három műszakot.


Dunaújvárosi Hírlap cikke – 1975. június 24.

Cikkünk megjelenése óta másfél hónap telt el. Azóta sokat haladt az építkezés. A 26-os Állami Építőipari Vállalat hozzáfogott a csapadékelvezető csatorna megépítéséhez, az iskolaépítést végző Fejér megyei Építőipari Vállalat pedig befejezte a munkákat az épület tantermi szárnyán, s megkezdődhetett a tantermek berendezése. Jelenleg is nagy a sürgés-forgás az épületen, a fűtésszerelők, burkolók, kőművesek a kollégiumi szárnyon, valamint a gazdasági tömb helyiségeiben dolgoznak. Még nem történt meg a gázvezetékek bekötése, a hőközpont s a fűtésvezetékek nyomáspróbája. A csapadékcsatornához vezető bekötéseket sem készítette még el az Ingatlankezelő és Városgazdálkodási Vállalat. A tantermi szárnyban már zavartalan a víz- és áramszolgáltatás, beköltözött szolgálati lakásába a hivatalsegéd.
A munkálatok mostani állásából arra lehet következtetni – ez a beruházók véleménye is -, hogy szeptember első napjaiban fogadhatja a diákokat az iskola, és talán a kollégium is, bár a kezdet nem lesz zökkenőmentes. Néhány hét a tanulók s az építőmunkások lármás “együttműködésével”, a tanítás közben elvégzett hiánypótlással telik majd el.
Ha kicsit késve, a legeslegutolsó pillanatban is, de elkészül városunk új oktatási intézménye, a közgazdasági szakközépiskola, ahol, ha nem is minden nehézség nélkül, de megkezdődhet szeptember elején a nevelő- és oktatómunka. Ebben bíznak az építők és beruházók, s ebben bízunk mi is

(csgy)


Dunaújvárosi Hírlap – 1975. szeptember 2.

Iskolaavató a Castrumban

Megkezdődött az új tanév

Dr. Polinszky Károly oktatási miniszter városunkban

Tegnap megváltozott félreérthetetlenül az utca képe. Az önfeledten csevegő, strandra igyekvő gyerekek, farmer szerelésben feszítő tizenévesek helyét úttörőnyakkendős, ünneplőbe öltözött fiúk és matrózblúzos lányok foglalták el. Évnyitóra igyekeztek a kis- és nagydiákok.
Városunk iskoláiban ünnepi tanévnyitókon köszöntötték a pedagógusok az új tanévet kezdő diákokat, s az iskola növendékei közé fogadták az elsősöket, akik a következő hetekben, hónapokban megbarátkozhatnak az iskolai fegyelemmel, megismerkednek az ábécével s a számok világával.


Az avatóünnepség résztvevői

Megkezdődött a tanév Dunaújváros középiskoláiban is. Az idei tanév dunaújvárosi nevezetessége, hogy új középiskolában kezdődhet meg az oktatás. Ünnepi esemény az idei tanévnyitó Dunaújváros történetében. Új középiskolával és középiskolai kollégiummal gazdagodott városunk. A két intézmény felavatása alkalmából Dunaújvárosba látogatott dr. Polinszky Károly oktatási miniszter.
Kíséretében bejelent Závodi Imre, a megyei tanács elnöke, Seres József, a megyei tanács elnökhelyettese, dr. Komoróczky Sándorné minisztériumi főosztályvezető. A vendégeket a városi pártbizottságon Kóré Sándor, a városi pártbizottság titkára és Sófalvi István, a városi tanács elnöke fogadták, s tájékoztatták őket a város oktatási helyzetéről, a tanévre való felkészülésről.
A miniszter először a Makarenko Szakmunkásképző Intézetbe látogatott, ott megtekintette a könnyűacél-szerkezetű szociális épületet és az intézményhez tartozó műhelycsarnokot, ahol az első- és másodéves szakmunkástanulók az üzemi munkahelyekhez hasonló körülmények között szerezhetik meg a szükséges gyakorlatot. Dr. Polinszky Károly oktatási miniszter elismerően szólt a látottakról, s helyeselte az itt megvalósult módszert, hogy nem tanteremhez hasonló kis műhelyben, hanem üzemcsarnok méretű, nagy gépekkel berendezett tanműhelycsarnokban ismerkednek meg a tanulók leendő szakmájukkal, s a későbbiekben könnyebben tudnak beilleszkedni az üzemek munkájába és légkörébe.
Rövid városnézés után a miniszter és kísérete a felavatás előtt álló Közgazdasági Szakközépiskolába látogatott, részt vett az új iskola tanévnyitó ünnepségén.


Az új oktatási intézmény

Az iskolaavatóra érkezett vendégeket és a tanulóifjúságot Nagy Jenőné, a megyei tanács művelődési osztályának vezetője köszöntötte. Megemlékezett hazánk felszabadulásának 30. évfordulójáról, Dunaújváros 25 éves jubileumáról. Emlékeztetett arra, hogy ez a város ma már több mint ötvenezer ember otthona, s ez a város már az emberek százait és ezreit nevelte tevékeny, alkotó emberekké, akik itt ismerték meg a közösségért végzett önzetlen munka örömét. Ez az alkotási vágy s az építők, tervezők, beruházók összefogása, majd a szocialista brigádok segítségnyújtása tette lehetővé, hogy – ha egy kicsit rendhagyó módon is – a tanév első napján avatóünnepséget tarthassunk az új iskolában. A tanévkezdés azért rendhagyó, mert néhány hétig együtt folyik majd az iskolaépítés és az oktatómunka, hisz az utolsó simítások még hátra vannak, ám ez nem lehet akadálya annak, hogy a pedagógusok és a diákok eredményesen együtt munkálkodjanak a most kezdődő tanév sikeréért. Az előadó köszönetet mondott az építőknek, akik ebben az esztendőben harminc új tantermet – közte ezt az iskolát is – építettek fel. Köszönetet mondott mindazoknak a munkáskollektíváknak, amelyek szabad idejüket áldozták azért, hogy az iskola a tanévkezdés idejére tiszta, berendezett folyosókkal, tantermekkel fogadhassa a diákokat.


Diákok az évnyitón

A most felavatásra kerülő iskola az oktató, nevelő munka mellett a szocialista nevelőmunka műhelyévé kell hogy váljék, s a pedagógusokra vár az a feladat, hogy megteremtsék a szocialista nevelés feltételeit a szülőkkel együttműködve. Beszéde befejezéseképpen Nagy Jenőné az iskola igazgatójának, Oláh Jánosnénak átadta az új iskolát.


Dr. Polinszky Károly elvágja az avatószalagot

A tanévnyitó ünnepség befejezése után dr. Polinszky Károly oktatási miniszter elvágta az avatószalagot, megtekintette az iskolát, s az ugyancsak most felavatott 270 személyes középiskolai kollégiumot. Az épületben tett látogatás végeztével dr. Polinszky Károly oktatási miniszter az iskola és kollégium épületének praktikusságát emelte ki, amely – mint mondotta – a pedagógusok és a tervezők jó együttműködését dicséri. Befejezésül azt kívánta, sikeres oktatómunka otthona legyen a most felavatott intézmény.


Az új iskola kollégiuma és étterme működik már, de az építőknek még mindig van tennivalójuk. Fotó: Köznevelés/MTI-fotó

Cs. Gy.

Az oktatási intézmény 1979 novemberében Rudas László nevét vette fel.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros