Mik a terveim 1955-ben?


Sztálinváros – 1955. január 4.

Mik a terveim 1955-ben?

Új esztendő, új tervek, új célok. Mindenki elhatároz valamit, amit el akar érni ebben az évben. Így is van ez rendjén, ez ad célt, értelmet az ember fáradozásainak, egész életének.


Május 1. utca – 1954
fotó: Fortepan/Barabás Sarolta

Schindele József,
a Vasvári Pál általános iskola igazgatója:

Legelső feladatunknak az új évben, hazánk felszabadulásának 10. évfordulóját ünneplő esztendőben, a tanulmányi eredmények növelését látom. Ezt kívánjuk elősegíteni az épület rendbehozásával, a hangszórók felszerelésével is.
A szülői munkaközösséggel karöltve műsoros estet rendeztünk, melynek bevételéből csapatzászlót csináltattunk. Ezzel is a jobb tanulmányi eredményeket akarjuk szolgálni.
Mint magánembernek, a 4 éves Bellusnak és a 3 éves Józsinak édesapja pedig szeretném elérni, hogy kislányomat balettiskolába adhassam. Idővel zeneiskolába is szeretném járatni őket.


Kikötő parancsnoki épülete /1954
fotó: Fortepan/UVATERV

Új kikötőnk

Tóth József
agronómus:

Kétszáz holdas legelő létesítését tervezzük. A sztálinvárosi legelőn lévő mélyfuratú sztálinvárosi mélyfuratú kutat befejezzük. Fedett karámot építünk a rideg jószág részére. Ezt részben társadalmi munkával, részben a fakitermelésből eredő pénzből kívánjuk megvalósítani. Rendeltünk 100 q fejtrágyát. 50 mázsa új vetőburgonyát cserélünk. Szeretnénk megóvni a napraforgót a napraforgószádortól (élősködőtől) éppen ezért máshonnan szerzünk magokat.
Egyénileg bizony nagy fába vágom a fejszémet. Háromszobás, kétkonyhás, összkomfortos családi házat akarok építeni. A házamat már eladtam, de még sok pénz kell ahhoz, hogy az újat felépíthessem. Azért bízom, hogy sikerül.


Arany Csillag szálloda /1954
fotó: Fortepan/Gallai Sándor

Megnyílt Sztálinvárosban az Arany Csillag szálloda

Ifjú Mészáros János,
a sztálinvárosi posta dolgozója:

1953-ban méhészkedni kezdtem. Van két kas méhem, s az a vágyam, hogy ezt a két családot 5 családdá szaporíthassam fel. Ehhez persze sok faanyag, sok pénz kell. Igyekszem jobban dolgozni, akkor a prémium is magasabb lesz s remélem, hogy tervem sikerül.


Posta épülete /1954
fotó: Fortepan/UVATERV

Szörényi Ferenc,
a Közétkeztetési Vállalat igazgatója:

Hamarosan önállósítani akarjuk a konyhákat, a rosszakat megszüntetjük, az új, nagy III-as konyhát üzembe helyezzük. A konyhák önállósága azt jelenti, hogy a konyhavezető az ott étkezők igénye szerint állítja össze az étlapot, önállóan rendelkezik a nyersanyaggal, s több lehetősége van a forintnorma keretén belül, változatosabb ételek előállítására. Rendezni kívánjuk az örökös evőeszközproblémát is, hogy ne legyen állandó hiány.

A közétkeztetés dolgozói nevében…

Mint magánembernek is van éppen elég célom, melyet 1955-ben szeretnék megvalósítani. Győrben, ahol állandó lakásom van, az árvíz elvitte lakásom berendezéseit… A tönkrement bútorokat szeretném ebben az évben, amennyire csak lehetséges, tpótolni.

Sándor András,
író, a “Sztálinvolros” munkatársa:

– Az újesztendő nagy munkában talált: most fejezem be “A pentelei csizmadiá”-nak, Szórád Mártonról szóló elbeszélésemnek drámai változatát. Amint ezzel készen vagyok, hozzálátok új elbeszélés-kötetem bejezéséhez, mely nagyrészt már kiadásra készen áll. A hátralevő elbeszélések részben sztálinvárosi tárgyúak, részben falusiak, részben pedig történelmiek. Elbeszélésben írom meg például Cincinnatus, az eke szarvához visszatérő győztes hadvezér és az efézusi ötvös történetét. Végül elhatároztam, hogy még ebben az évben hozzákezdek háromkötetes nagy regényemnek megírásához, mely Sztálinváros építésénél a történetét is tartalmazni fogja, ha általában hazánk legújabb korszakát, mondhatnám, napjainkat rajzolja meg.
Ez az év egyébként is fontos nekem; a Balaton mellett fel akarom építeni kis házamat.


A felavatott Bartók Béla Kultúrotthon. /1954. január 1.
fotó: MTI/Magyar Fotó

Bartók Béla kerületi kultúrotthon

Ha a város valamelyik dolgozóját megkérdeznénk, mindegyik el tudná mondani, mi az, amit el akar érni ebben az esztendőben. S a válaszokból láthatnánk: A közösségi és az egyéni célok összefonódnak. S aki a munkahelyén jól dolgozik, a közösség ügyén szívvel-lélekkel fáradozik, annak egyre szebb, kiegyensúlyozottabb lesz az élete is, munkája szerint gyarapodik, gazdagodik otthon. Kívánunk jó munkát a közös tervekhez, hogy sikerrel valósuljanak meg az egyéni célok is.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros