Dallam Klub 2400 – Balogh Máté

Dalok fabékákra, szopránhangra és szimfonikus zenekarra

Balogh Máté Shijing Songs szóló szopránhangra, öt fabékára és szimfonikus zenekarra készült művét is előadták azon a Sanghajban megrendezett koncertgálán, amelyen nyolc komponista műve hangzott el a világ minden tájáról, így Dél-Afrikából, Iránból, Franciaországból és Kínából is. A Sanghaji Szimfonikus Zenekar előadásában megszólaltatott Shijing Songs szóló nagyszabású mű, a konfucionista Si King-gyűjtemény első két versének megzenésítése.

Balogh Mátétól nem áll messze a keleti tematika, új művét több olyan alkotás előzte meg, amely nélkül a mostani sem lenne.
“A munkám során az eredeti, konfuciánus dallamokkal dolgoztam, ami azt jelenti, hogy semmi mást nem tettem a vokális szólammal, mint hogy az eredeti mandarin nyelv szótagainak különböző tónusait ültettem át zenei hangokká.”

 A műről maga a szerző (angolul)

Máté nem első alkalommal jár Kínában. Az ott szerzett tapasztalatokról így vall:

– Rengeteg különféle helyen jártunk Pekingtől Tibetig: hallottunk buddhista kolostorban szájorgonán játszó szerzeteseket, színházi előadásokat néztünk, de jártunk pop koncerten és klasszikus zenei hangversenyen is.
Az egyik legfontosabb élmény volt számomra az a pantomim előadás, amelyet csak egy fabéka kísért – a pantomimos minden mozdulatát lekövetve.
A tanulmányúton, melyen Sáry Bánkkal és több más közép- és kelet-európai zeneszerzővel közösen vettünk részt, a koncertek mellett sok inspiráló beszélgetésben is részünk volt, a szervezők nagyon kíváncsiak voltak arra, hogy európai zeneszerzőként mit gondolunk a kínai kultúráról. Az utolsó héten visszamentünk a Pekingi Zeneakadémiára, ahol kínai hangszereken tanultunk játszani, felfedeztük a lehetőségeiket, és nagy mennyiségű háttéranyagot is kaptunk a működésükről.

további információ/forrás:
Sanghajban mutatják be Balogh Máté új, távol-keleti ihletésű zeneművét
Fabékák és Si King-dalok – Balogh-premier Shanghaiban

Dunaujvaros