Mozidélelőtt VII. – Kiskrajcár

Minél többen nézzük meg a “Kiskrajcár” című színes magyar filmet

Négy boldog fiatalról, Garas Júliáról és Orbán Pistáról, Madaras Jóskáról és Orbán Annusról szól a legújabb színes, magyar film, a Kiskrajcár.


A mozilátogatók tízezrei nézték meg eddig a magyar filmgyártás új, nagy alkotását a “Kiskrajcár” című filmet. Mészáros Ági, mint Garas Juli a film egyik jelenetében

Garas Julia nemrég nagygazdánál szolgált, de merészen új életet kezdett. Otthagyta gazdáját, akinél csak megalázás volt a sorsa, s most a fiatalok városát, Sztálinvárost építi. Itt ismerkedik meg Orbán Pistával, a híres brigádvezetővel, aki Kiskrajcárnak becézi őt. Pista húga, Annus is az építkezésen dolgozik. A csinos kislányba Orbán vetélytársa, Madaras Jóska hamarosan szerelmes lesz. Igaz, Jóska szívesebben venné, ha Annus nem Orbán Pista húga lenne, mert a két lobbanékony természetű fiú nehezen fér meg egymással. Egy táncmulatság alkalmával történt. Madaras Jóska Annussal táncolt.
– Van vőlegénye – kérdi Jóska. – Mert én mindent tudni akarok magáról.
– Nincs – mondja nevetve a lány. – Szeretném látni azt a fiút, akibe én szerelmes leszek.
A szerelem nem váratott soká magára. A hangulatos táncmulatságok, langyos nyáresti sétáik és a közösen végzett munka öröme szerelmet gyújtanak a két fiatalban. Jó munkájuk jutalmául lakást is kapnak egy épülő házban. A szobának, mindössze négy fala áll, de Jóska és Annus túláradó boldogsággal rendezgetik kicsiny fészküket, hol álljon az asztal, meg a gyerekágy.
Az építkezésen ezalatt érdekes dolgok történtek. Orbán Pista kiválasztott brigádjából néhány keménykötésű legényt brigádvezetőnek, ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Madaras nem hajlandó feloszlatni a saját brigádját, s elhatározza, itthagyja a várost. Ő mindenekelőtt pénzt akar keresni és nem érdeklődik más iránt. A falubeli társak azonban megszerették ezt az épülő, szépülő várost és semmi pénzért nem hagynák el. Madaras Annushoz fordul, hogy jöjjön vele haza, falujába, de Annus sem megy. Madaras most már dacból is megmutatja, hogy hazautazik.
Otthon barátai szeretettel fogadják, azt hiszik, Jóska szabadságra jött.
– Ugye nem akad olyan ember, aki elhagyná a várost. Falunkbeli biztos nem tenné – szólal meg valaki. Madaras nagyon szégyell magát, mert barátai elhalmozzák dicsérettel.
Jóska szabadkozik, de amikor megtudja, hogy Orbán Pista DISZ nevében levelet küldött a faluba, melyben az ő jó munkáját dicséri, úgy dönt, hogy visszamegy Sztálinvárosba.
Annus boldogan öleli magához a visszatért fiút, aki még egy új brigádot is hozott magával, s örömmel készülnek a közeli esküvőre.
A film utolsó képei két újdonsült pár, Madaras Jóska és Annus, Orbán Pista és Kiskrajcár vidám lakodalmát mutatják. A film írói: Palotai Boris, Sándor András és Thurzó Gábor, rendezője: Keleti Márton kétszeres Kossuth-díjas érdemes művész, operatőrje: Illés György Kossuth-díjas, Nemzetközi Békedíjas. Zenéjét Vincze Imre és Bródy Tamás szerezte. Madaras Jóska szerepében a fiatal Sós Imrét, a Civil a pályán, Ifjú szívvel című filmek főszereplőjét, szerelmesében Pápai Erzsit, a Tűzkeresztség, és a Vihar egyik női főszereplőjét, Garas Juliban Mészáros Ági Kossuth-díjast, a Kis Katalin házassága, Felszabadult föld és Talpalatnyi föld szereplőjét. Orbán Pistában Szirtes Ádámot, a Feltámadott a tenger, az Ütközet békében és más magyar filmek művészeit látjuk.

Megjelent: Műszaki Egyetem – A Jövő Mérnöke – 1953. december 28.

Részlet a filmből:

Felhasznált kép: Színház és Mozi


Orbán Pista a “Kiskrajcár”-ban és az életben

Dunaujvaros