Kedden megdőlt az 1965-ös dunai árhullám vízállásrekordja


Dunaújvárosi Hírlap – 2013. június 12.

Negyvennyolc éve történt

ÁRKRÓNIKA

Kedden megdőlt az 1965-ös dunai árhullám vízállásrekordja


Bécsi János és kisfia, Kristóf a jól megáradt Dunát szemlélik kedden a kikötői öbölnél: még az acélszobrot is csak messziről láthatják
fotó: Lázár Zsolt

Szabó Szabolcs – Dunaújváros
Negyvennyolc éve június hónapban támadt legerőteljesebben az 1965-ös nagy dunai árvíz. Gát most ugyan nem szakadt át, de egy rekord megdőlt.


Árvízről a Dunaújvárosi Hírlap 1965. június 18-i számának címoldalán

Felmérhetetlen károkat okozott

A Magyar Távirati Iroda és Dunaújvárosi Hírlap korabeli tudósítási kiemelték, hogy a lassan levonuló 1965-ös tavaszi-nyári árvíz mérhetetlen károkat okozott. Az áradás lakóházakat tett tönkre, otthonok százait rombolta le, termőföldeket öntött el és családok váltak hajléktalanná.

.

Kedden éjjel egy órakor Dunaújvárosnál 755 centiméteren tetőzött az áradó folyó. Ez a vízállásmagasság tizenhárom centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb vízszintet.
A kedd éjszaka múlt időbe tett 742 centiméteres rekord 1965 júniusában született, s a mostani és a szinte napra pontosan negyvennyolc évvel ezelőtti árvíz között számos más hasonlóságot is találunk.


Az 1965-ös nagy dunai árvíz betört az akkor még működő helyi hajóállomásra és Halászcsárdába is. 1965-ben 742 centiméteren tetőzött a folyó. A rekord közel fél évszázadon át tartotta magát, egészen kedd éjszakáig, amikor 755 centiméter magas vízállást rögzítettek
fotó: Lázár Zsolt

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum összeállítása szerint a 113 napig tartó dunai árvíz 390 km hosszan magasabb szinten tetőzött minden korábbi, jégmentes árvíznél, és tartósabban tette próbára a védőműveket. A több mint három hónapig tartó áradás hat hullámban vonult le a Dunán. Szlovákiában először Pat községnél, majd június 17-én Csicsónál gátszakadás történt. Budapestnél június 18-án tetőzött a folyó, több ezer épület dőlt romba és rongálódott meg súlyosan, több mint ezer négyzetkilométernyi terület került a víz alá. Volt olyan falu, amely másfél hónapig állt víz alatt. A folyamatos esőzések miatt néhány hét alatt másfélszer több csapadék hullott le, mint más években.


Árvízről a Dunaújvárosi Hírlap 1965. június 18-i számának címoldalán

A Dunaújvárosi Hírlap 1965. június 18-i száma Megfeszített küzdelem az ár ellen címmel jelent meg. A riport a maihoz közeli állapotokat rögzített Dunaújvárosnál és Dunaföldvárnál, ám a Schalbert-szigetről evakuálni kellett a lakosságot, Bölcskénél pedig közel ezer katonát mozgósítottak a védekezéshez. Az árvíz károsultjainak megsegítésére akció indult. A dunaújvárosi üzemek és vállalatok felhívással fordultak a városlakókhoz: mindeki erejéhez mérten vegye ki részét a károsultak megsegítéséből.
Az árvíz levonulása hosszú volt: hat héttel a tetőzés után még 500 centiméteres vízmagasságot mértek a fővárosnál…

 


Galántai György – 1/2 X = V – Félix=Viktória című alkotása vízzel körbezárva /2013
fotó: Horváth Tamás

1/2 X = V – Félix=Viktória

2013. 06. 07-16. Árhullám a Dunán – képek

És milyen az árvíz kenuból? Szabó Ferenc videójából ez is kiderülhet. Ilyen:

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros