Vasárnap az állványokon

 
Fejér Megyei Hírlap – 1963. augusztus 7.

Vasárnap az állványokon

Az építőmunkások többsége vasárnap is dolgozott. Alig múlt reggel öt óra, már igyekeztek a munkahelyek felé. A Vasmű úton találkoztam Csik János darussal, hóna alatt kis táska, benne az elemózsia, kezében az újság, pillanatra megállít. Olvassa: – “Nagyobb lendület, szervezettség szükséges az építkezéseken. Különösen a nyárt és őszi hónapokat kell jól felhasználni, hogy az építőipar teljesítse ez évi átadási kötelezettségét és egyidejűleg biztosítsa a jövő évi építkezések előkészítését.” – Itt abba hagyja az olvasást. – Ezzel a felhívással mi egyet értünk. – kezdi párszavas beszélgetését, majd így fejezi be – a párt felhívására már ma válaszolunk.
Elköszön, siet. Várja a munka. Az úton dömper húz el, letér az L. épületek felé, betont szállít. Ott már várja a brigád. Tápaiék aljazatot és tetőt betonoznak. A kőművesek Farkas Gyula vezetésével ablaktokokat helyeznek el. Es a többiek?
– Lakásokat szerelnek, két daruval – mondja délután Smidth Alfréd építésvezető. – A mai napon 250 blokk került a helyére.


Somogyi József Martinász címû szobra a Barátság-városrész új, nyolcemeletes toronyháza közelében /1962
fotó: MTI/Szilágyi Pál

Keglovics István ács brigádja az új toronyház tetején szerel. A szomszédos épületeken géppel vakolnak. A belső munkákon dolgozik Botocska Pál és brigádja. Dolgoznak az Általános Szakipari Vállalat szigetelői is. Kenik az anyagot a Dékány brigád tagjai.
Dolgoznak a gáz-, víz-, fűtésszerelők, az asztalosok. Készülnek a lakások.
A vibrátor egyenletes zúgása fogad, a 36. számú építésvezetőség munkahelyén. A technikum távfűtési munkáit végzik. Bazalt-betont készítenek, az anyagot még tegnap előkészítették, kihozták a nagyszilárdságú cementet. Ma is többet végeztek el a kitűzött feladatnál.
A középblokkgyártó üzemben a megszokott tempóban folyik a munka. Tervük 160 köbméter kohósalak feldolgozása, ebből hét lakáshoz szükséges blokk készül.
– Sikerül?
– Nehezen. Veszélybe került a vasárnapi műszak szombat délután – tájékoztat Petri János. – A földkábelünk tönkrement. Egész éjszaka dolgoztak a karbantartók, de reggelre elkészültek.
A zavart Kiss János, Gillich Boldizsár, Farkas Vince, Lőwinger László villanyszerelők hárították el.
A telepen motoros targoncák futnak. Kellemesen duruzsolnak a vibrátorok és szaporodnak a kész, nedvesen csillogó blokkok. Este örömmel újságolják, hogy tervüket teljesítették.

Új otthon épül


Az épülő gimnázium makettje

A Dunaújvárosi Tervező Iroda építészeti műleírása így kezdődik:

  1. Földrajzi hely: Dunaújváros, Gorkij tér (Dózsa György úti oldal).
  2. Rendeltetés: általános gimnázium…

És talán ott lehetne folytatni: a kivitelező, az ÉM 26-os Építőipari Vállalata, már alaposan előrehaladt a munkákban. Állandóan 15-20-25 ember dolgozik az építkezésen, amint Dorgai Mihály, a Városi Tanács beruházási osztályának főmérnöke mondta:
– Inkább attól kell tartanunk, hogy túlságosan gyors az építkezés üteme, s nem lesz ebben az évben elég a keretünk a végzett munkák megfizetésére.

13 tanterem 3 műhellyel

Akik naponta ott járnak el a Gorkij tér mellett láthatják, szinte percenként magasodnak a falak. Már-már a halványkék árnyalatú, karcsú daru törzse sem látszik ki a piros téglafalak mögül, mert a gimnázium új épülete hagyományos építőanyagból, téglából épül, s csak födémszerkezete készül korszerűbb tecnológiával.
Sokkal izgalmasabb kérdés azonban, hogy mennyire segít a város tanterem-hiányán az új iskola-épület, hiszen egy tanteremre sehol a megyében nem esik annyi tanuló, mint éppen itt, Dunaújvárosban.
Weiner Tibor elvtárs, a Városi Tanács VB elnökhelyettese, egyben a város Ybl-díjas főépítésze adott erről felvilágosítást:
– A Dózsa György úttal párhuzamosan épülő főépületben 13 tanterem kap helyet a tanári szobákkal, szaktermekkel és a szükséges kiegészítő helyiségekkel együtt. Ez a főépület 12 méter 30 centi magas lesz, kétemeletes, s a tantermek déli, dél-keleti irányba fognak nézni. A Dózsa György út felé az iskola folyosói lesznek. A főépületből kiinduló keskeny folyosó kapcsolja a Gorkij téren felépülő 3 politechnikai tanműhelyt, az orvosi szobát, az ifjúsági helyiséget, a tornatermet az öltözőkkel és a zuhanyozókkal, valamint a konyhát és az étkezőhelyiséget a főépülethez. A Bartók Béla út felé eső részen lesz a gimnázium udvara a sportpályákkal. Egyébként a terveken “B”-vel és “C”-vel jelölt két szárny már földszintes lesz, a korszerű iskolaigényeknek megfelelően.

A környezethez illeszkedve

A modern építészet elsőrendű követelményei közé tartozik, hogy egy épület megfeleljen azoknak az igényeknek, amelyekért felépült, s mindjárt ezután jön: illeszkedjen környezetéhez, azaz “beépüljön” a már meglevő városképbe. Ami az előbbi követelményt illeti, azzal nemigen lesz baj, hiszen ezúttal pedagógusokat is megkérdeztek a tervezésnél, így szinte minden tanterem és minden egyéb helyiség azon a helyen van, ahol leginkább szolgálja az iskolában folyó oktatónevelő munkát. A tervek szerint az esztétikummal, a környezethez való illeszkedéssel sem lesz baj. A Dózsa György úti kétemeletes főépület homlokzatkiképzése különösen ízléses lesz. Vöröses színű ciklopkő lábazaton világos kékes-szürke nemesvakolatot kap a fal élénk sárga kerámia sávval az ablakok alatt. Az ablakközöket fekete műanyaglap-burkolattal rakják ki. A B„” és „C” épületek falait is vöröses ciklopkővel és világos kékes-szürke nemesvakolattal burkolják majd. Ha ehhez hozzávesszük a nagy, fényes felületű ablakokat, akkor valóban a szemnek kedves, szép külsejű épületet kapunk, mely egyfelől szépen illeszkedik a Dózsa György út nagy szürke tömbű lakóházaihoz is, de a Gorkij téri általános iskola vörös kőburkolatú falaihoz is.

Ha az ember jobban elbogarászik az új, épülő iskola műszaki adatai között, egykönnyen megérti: bizony szükség van arra a kilenc és félmillióra, amit az iskola felépítésére szántak. Még így is az a szakemberek véleménye, hogy a maga nemében egészen “olcsó” épület lesz a Gorkij téri gimnázium. Különösen olyan szempontok figyelembe vételével, hogy nagyméretű tornaterme lesz, s a három politechnikai tanműhelyből kettőnek 86 négyzetméter az alapterülete, s a harmadiké is eléri a 69 négyzetmétert.

Az átadás ideje:
1963. augusztus 20

– A 26-os Építőipari Vállalat – mondta Dorgai Mihály főmérnök elvtárs – eredetileg először 1964. január 1-ét kapta határidőül, majd 1963. szeptember elsejét. Az építőknek azonban az a vállalása, hogy már augusztus 20-án, az Alkotmány ünnepén átadják az épületet, így a jövő tanévben már zavartalanul kezdődhet az új helyen a tanítás.

Megjelent: Dunaújvárosi Hírlap – 1962. november 20.

A Gorkij téren gimnázium épül. Alkotmányunk ünnepére be kell fejezni. S amíg odakint népes csoportok mennek a Duna felé hűsölni, fürödni, bent az épületben Stipkovics Kálmán és Rajos Sándor kőműves brigádjai dolgoznak. Kissé arrébb a műkövesek Vida László vezetésével. Az építkezés belső frontján Gaszler Ferencék végzik a munkát. Rajtuk kívül több szakma is található a gimnáziumon. Alakul, formálódik a végleges képe azt épületnek.
A másik épülő iskolán, a Barátság városnegyedben is dolgoznak, itt Esküdt Imre, Oláh József és Szűcs Ferenc brigádjai betonoznak, vakolnak.
Az OTP lakásokon Halász Béla kőműves brigádja dolgozik. Már esteledik, de a munkahelyen találom Tóth Sándor művezetőt. Haza készül. Közben elmondja, hogy vakolnak, az eredménnyel meg van elégedve.
A Vasmű területén működik több mint tíz éve a 26-osok Betongyára. A hatalmas hengerművek mellett eltörpülő kis létesítmény. A vasárnapi műszakban 230 köbméter betont kevertek, ez a mennyiség csúcsteljesítménynek felel meg. Innen indult még hat óra előtt az anyag a lakásépítéshez. A betongyár munkásai is becsülettel dolgoztak.
A szállítást Garbecz István, Szabadi Ignác, Juhász Mihály, Kádár Miklós dömperesek végezték. Feladatukat jól látták el, ezt a véleményt az építkezésen lévő brigádok erősítették meg – műszak után.

Sok szeretettel Dunapenteléről/Sztálinvárosból/Dunaújvárosból – képeslapgyűjtemény

A víztisztító műnél még sok mindent el kell végezni, s az átadási határidő a sarkukban van. Vasárnap itt is teljes műszakot tartottak. Lázi György művezető alig győz intézkedni. A hőmérő már délelőtt tíz órakor 30 fok fölé szökött. Jól esne a hűsítő szóda. A kőművesek vakolnak. Pletser Mihály vezetésével, László Imréék betonoznak. Villan a hegesztőpisztoly Kovács István, Farkas Imre kezében, hátukon az ing csupa víz az izzadságtól. Kissé távolabb a festők mázolnak, vannak vagy tizennyolcan, Unger Bertalanék a szűrőtartályok feltöltését végzik. Eredményes, dolgos vasárnappal válaszoltak a párt szavára.
Vasárnap a dunaújvárosi 26-os vállalat majdnem 1400 munkása dolgozott a lakás, az iskola és ipari létesítményeken.

– Gubacsi –

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros