Nyitás előtt a Munkásművelődési Központ


Üst – 1974. szeptember 27.

BEMUTATJUK

Nyitás előtt a Munkásművelődési Központ

A Munkásművelődési Központ és Könyvtár várhatóan másfél hónap múlva nyitja kapuit. Folyosóit, gyönyörű termeit már eddig is sokan bejárták érdeklődők, akiket a Központ vezetői meghívtak; legutóbb, szeptember 20-án üzemi szakszervezeti bizottsági titkárok tekintették meg. Mi is őket kísértük végig “szemlén”.

Molnár Andrásné, a Központ igazgatója szakavatott idegenvezetőként kalauzolt emeletről emeletre, teremből terembe. Néhol frissen felkent Vilupál szúró szaga marta a szemünket, de ez nem zavarta a csoportot – egyik ámulatból a másikba estünk.

Aki minden nap újra tudja kezdeni

Színes bútorok, modern formák, korszerű berendezés mindenütt. Különösen a nyelvlaboratórium bűvölt el bennünket, ahol már minden a rajtra kész. A magnószalagon német nyelvlecke, két változatban.


Ilyen az új korszerű nyelvlabor

Egy másik teremben hatalmas fekete tábla, vele szemben asztalok, székek – ott lesz majd helye a város kisüzemeiből szervezett dolgozók általános iskolájának. A leendő ifjúsági klub berendezései egyenlőre még csak fotelek, ám rendkívül kényelmesek, és feltűnően tetszetősek. Apró, négykerekű kárpitozott ülőkék és kerek, műanyag asztalkák vannak a gyermekmegőrzőben, egyéb felszerelése a napokban érkezik meg. A minden igényt kielégítő, álomnak is csodásan szép és modern, hatalmas méretű könyvtárban kecses polcokon sorakoznak már a volt városi könyvtár kötetei; megcsodáltuk az 50 ezer kötet befogadására alkalmas, modern, mozgatható polcrendszerű könyvraktárt…


Megkezdték az új könyvtár berendezését

A Munkásművelődési Központ és Könyvtár ünnepélyes megnyitóját 1974. november 7-re tervezik. Még november hónapban életre hívnak több klubot, szakkört és tanfolyamot is. Többek között novemberben nyílik a Fiatal írók, költők és kritikusok klubja, és ugyancsak novemberben az új központban kezd üzemelni a könyvtár. Aztán folyamatosan indulnak be egymás után az úttörő, a műszaki, a modellező, a rádiós, sakk, kézimunka, képzőművész, fotó és film, kertbarátok és a szocialista brigádvezetők szakköre, illetve klubja. Külön programok várják a gyermekgondozási szabadságukat töltő édesanyákat. Rájuk gondolt a Központ vezetősége elsősorban, amikor az óvodás korú gyermekek megőrzésére, szakképzett óvónő felügyeletével megőrző és foglalkoztató külön termet létesített. Természetesen befogadják mindazokat az óvodás gyermekeket megőrzésre, akiknek gondozója a Központ rendezvényére érkezett, akkor is, ha éppen a gyermek gondozója nem az édesanya, hanem az édesapa.
Újdonság lesz, hogy a folyóiratolvasó és a gyermekkönyvtár vasárnap is nyitva lesz. A nyugdíjasok saját helyet kapnak végre, ahol a kora reggeli óráktól este tíz óráig foglalatoskodhatnak.

Új művelődési intézmény Dunaújvárosban

Az új épületkomplexum az egész Munkásművelődési Központnak csak egy része. Most tervezik a második, illetve a harmadik ütemet. A második lépcsőben egy 500-600 főt befogadó táncterem és vendéglátóipari komplexum épül meg. Ez a már meglevő épület benzinkút felőli oldalán csatlakozik. A lakóépületek felőli oldalon épül majd meg a színházterem, amelyben otthont kapnak majd a művészeti csoportok is. A teljes Központ a következő ötéves tervben épül fel. Addig, a száz főnél nagyobb létszámú rendezvényeket, például a klubszínház előadásait, a jelenlegi Vasmű Klubban rendezik meg, ami a továbbiakban a Központ fiókintézményeként fog működni.

Balog Margit
a szakkörök és klubok szervezője
Szántó Péter
az ifjúsági klubok szervezője
Tulcz Éva
az ismeretterjesztő munka szervezője

Az új Munkásművelődési Központ és Könyvtár igazgatója Molnár Andrásné, a klubból közismert, sok tapasztalattal rendelkező Györgyike. Mellette három igazgatóhelyettes működik majd, akik egyben egy-egy terület igazgatói is lesznek. A szakirányítást öt népművelési előadó végzi: Balogh Margit, a szakkörök és klubok szervezője; Tertinszky Edit, az irodalmi és művészeti rendezvények gazdája; Turcz Éva, az ismeretterjesztő munka szervezője; Raábe Imréné, a klubszínház, a fórumok és politikai rendezvények irányítója; Szántó Péter, az ifjúsági klubok szervezője.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros
Next
Ünnep