“…óriási dolgok kezdődtek meg”


Dunaújvárosi Hírlap – 1973. október 30.

Már csak 12 nap van a megnyitóig

“…óriási dolgok kezdődtek meg”

Mostanában sokan és gyakran látogatnak ki a Vidám Parkba. Nem csoda, hisz ott a jégpályabővítés befejező munkálatait láthatják. Olyasmi valósul meg most városunkban, amire eddig vidéken még nem volt példa: szabványos méretű, nemzetközi mérkőzések lejátszására alkalmas műjégpálya épül. Avatására a jövő vasárnap kerül sor.

* * *

A dunaújvárosi gyerekek az elmúlt években nagyon megkedvelték a korcsolyázást, a jeges sportokat. De mivel sokan vannak, nem csoda, hogy a jégszínház egykori pályája a bővítések ellenére egyre kisebbnek bizonyult. Szerencsére nagyon kevés víznek kellett ahhoz lefolynia a Dunán, hogy városunk lokálpatriótái felfigyeljenek erre, és nagyméretű társadalmi kezdeményezzék, összefogással elsősorban a jégpályabővítéssel egybekötött rekonstrukcióját.


Kétszeresére bővítik a Vidám Park műjégpályáját ezekben a hetekben. Képünkön a vasmű szakemberei betonoznak.
/DH 1972.12.29.

Borovszky Ambrust, mint a város segítőkész lokálpatriótáját tartják számon. Ha pedig sportról van szó, akkor ez a segítőkészség – mint az alábbi interjú is mutatja – hatványozottan érvényes.
– Mi érlelte meg a gondolatot, mely ennek a műjégpályának a bővítését, felújítását lehetővé tette?
– Sokat járok külföldre. Szovjetunióban és Svédországban volt alkalmam látni, hogy mennyire népszerűek a “jeges sportok”. Másrészt az is sokszor felvetődött bennem, hogy milyen sokat jelentene, ha a városunkban lenne egy szabványos méretű jégpályája. Minimum négy téli hónapra megfelelő sportolási lehetőségeket jelentene a fiataloknak. Sokan korcsolyáztak már az eddigi kisméretű pályán is, de a nagy pálya egészen biztos, hogy még több gyereket, fiatalt vonz majd. Az egészséges időtöltésen túl, kialakulhatnak a jégsport személyi feltételei is. Szerintem meg sem lehet akadályozni azt, hogy itt rövid időn belül előbbre lépjen a jégtánc és megteremtődjenek a jéghokizás feltételei. Az igények megvoltak, mi pedig éltünk az ifjúsági törvény adta lehetőségekkel. A Dunai Vasműnek nagyon sokat segített a papírgyár és a Magyar Jégszövetség. Ezek a tényezők és a nagyméretű társadalmi összefogás tették lehetővé, hogy a jövő vasárnap, november 11-én délután fél négykor felavathassuk hazánk első vidéki műjégpályáját – mondotta a vezérigazgató.

* * *

– Mit jelent a magyar jégsport történetében a dunaújvárosi pálya felavatása – érdeklődtünk Kertész Istvántól, a Magyar Jégsport Szövetség főtitkárától.
– Erre nagyon röviden felelhetek. A dunaújvárosi pálya avatásának napja aranybetűkkel kerül be a magyar jégsport nagykönyvébe. A dunaújvárosiak nem beszéltek, hanem tettek. Nagyon bízunk abban, hogy a soproniak, miskolciak, győriek és a többi magyar város is követni fogja az Önök által mutatott példát. A magunk részéről mi is mindent elkövettünk, hogy erre a régen várt avatóra minél hamarabb sor kerülhessen. Kővári Csaba és Fraknói Béla mérnökök, műszaki bizottságunk vezetője, illetve tagja, akik már az újpesti, illetve a városligeti pálya építésénél is ott voltak, kezdettől fogva sokat segítettek.

– Miként alakul a megnyitó programja?
– A dunaújvárosi papírgyár műkorcsolyázóinak bemutatója után a válogatott keret tagjai lépnek jégre: Vajda Lászlót, Erős Ágnest, a Regőczi-Sallai és a Lénárt-Dohány jégtáncospárt, láthatják majd a nézők. De más válogatottak is indulnak. A megnyitó az FTC-Volán barátságos jégkorongmérkőzéssel zárul.
– Milyen támogatásra számíthat a jégszövetség részéről a későbbiekben az éledő dunaújvárosi jégsport?
– Minden tőlünk telhető támogatást megadunk. Most is és később is. A megnyitóra elnökségünk kéttagú bizottságot nevezett ki, akik a dunaújvárosi sportszervekkel fognak együttműködni. Erős Antalés Tóth Endre a megnyitó műszaki részében segédkezik majd. Az Újpesti Dózsa tudomásom szerint kölcsönadja jégkészítő gépét. Kezdetben budapesti jégkészítő munkások is lesznek Dunaújvárosban, hogy minél kevesebb zökkenő akadályozza a próbaüzemelést, a szükséges technikai fogások elsajátítását. Ami a versenyprogramokat illeti, eredetileg az FTC-Újpesti Dózsa MNK-mérkőzést szerettük volna Dunaújvárosban megrendezni. Nem sikerült, de kárpótoljuk a jégsport rajongóit ezért a változásért, mert decemberben, mikor Budapesten kerül sor hat nemzet ifjúsági jégkorongozóinak küzdelmére, két mérkőzést Dunaújvárosban szándékozunk megrendezni. Januárban pedig Önöknél rendezzük az ifjúsági műkorcsolyázók magyar bajnokságát.

* * *

– Nagyon sok érdekes programot kínált fel a jégszövetség – kezdte dr. Sápi Tibor, a D. Kohász elnöke. – De mi nem akarunk szégyent vallani. – Ebben az esztendőben még nem lesz minden adott ahhoz, hogy tökéletes rendezést biztosítsunk. Az igaz, hogy színes tv-közvetítésre alkalmas fényerővel rendelkezik majd pályánk, de még nincsenek eredményjelző berendezéseink, óráink. Szükségünk lesz egy saját jéggyalura is. Még azt sem tudjuk, hogy 20 percenként fel tudjuk-e majd újítani a jeget. Ezt az évet arra szánjuk, hogy sikeres próbaüzemelés után a dunaújvárosi gyerekek körében tegyük mind népszerűbbé a jégpályát, a jeges sportokat. Ezt az évet, illetve jeges szezont az előkészületekre, a tapasztalatok megszerzésére akarjuk fordítani. Ha lesznek már jól korcsolyázó, és jeget kedvelő gyerekek, akkor továbbléphetünk. A jégszövetség nagy reményeket táplál, de mi óvatosak vagyunk. Hogy többet ne mondjak, problémát jelent majd az öltözők, fürdők, mellékhelyiségek megfelelő fűtése is. Központi fűtés még nincs bennük, téliesítve lettek. A létesítményfejlesztéseket nézve, óriási dolgok kezdődtek meg. Nagyon bízunk abban, hogy az első jeges szezonban kedvező tapasztalatokat szerzünk és másodikban már tovább léphetünk.

* * *

A héten megkezdődhet az üzembe helyezés, a próbafagyasztás – újságolta Bezdek Károly üzemfenntartási főmérnök. – Befejeződött a durva tereprendezés is.


Nem. Nem összeláncolt gályarabok vonulnak a Vasmű úton, hanem éppen a műjégpálya 152 darab 1000 wattos világítószerelvényét viszik a Dunai Vasmű munkásai összeszerelve a helyszínre. A hírek szerint akkora fényereje lesz, hogy színes tévéközvetítéseknek sem lesz akadálya

Néhány adat a műjégpályáról. 22 kilométer csövet építettünk be. A rendszer hűtőkapacitása megütia legnagyobb hűtőházak szintjét. Ami a világítást illeti. 152 darab 1000 wattos égő ontja majd a fényt.

* * *

– Halló Sportbolt?
– Igen.
– November 11-én nyílik műjégpálya. Érdeklődni szeretnénk van-e elegendő korcsolyájuk?
– Vannak korcsolyacipőink 35-40-es számokban. Korcsolyánk pillanatnyilag még nincs, de ezen a héten várjuk az első szállítmányt. Anorákokat is rendeltünk. Ami a korcsolyákat illeti, valószínűleg Zenit típust kapunk, 200 forint körüli árban.

* * *

– Halló Könyvesbolt?
– Érdeklődni szeretnénk milyen korcsolyázással, jégkorongozással kapcsolatos könyvek, szabálygyűjtemények kaphatók?
– Egyelőre semmivel sem szolgálhatunk. Amit korábban kaptunk, az már elfogyott. Hallottunk arról, hogy rövidesen átadják a jégpályát, körülnézünk a pesti raktárakban.

* * *

– Halló. Ságvári iskola?
– Igen. Itt Bácsvári István igazgató.
– Érdeklődni szeretnénk, hogyan tudják majd hasznosítani a november 11-én felavatásra kerülő jégpályát?
– A dolog nagy érdeklődést keltett a tantestületben és a tanulók közt egyaránt. Öt olyan felsőtagozatos osztályunk van, akiket blokkosított testnevelési óráikon (kéthetenként 2-2 óra) ki tudunk majd vinni a jégpályára. Sajnos az egyórás tornaórákon nem tudjuk a gyerekeket az idő rövidsége és a viszonylag nagyobb távolság miatt kivinni a Vidám Parkba. Azt viszont személyes benyomásaim alapján elmondhatom, hogy a gyerekek körében igen nagy az érdeklődés a jégpálya iránt.

Egy éve még csak gondolat volt

* * *

Még tizenegyet alszunk, aztán nyit a jégpálya…

Még tizenegy napunk van, hogy az avatásra, az ünnepélyes átadásra mindent tökéletesen rendbe tegyünk…
Tizenegy nap múlva vidéken először, műjégpályát avatnak Magyarországon…
Gyerekek, alkotók, mindenki várja.

Harcsa Gábor

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

50 éve jégen

Ötven éve indult az álom, egy nyitott pályán, Dunaújváros büszkeségeként, az időt kihívásait kiállván. Hatalmas játékosok és edzők, kiváló csapatmunka, Hat bajnoki cím és kupagyőzelmek, mi sem mutathat jobban. Sok kedves emlék a múltból, mosoly és könnyek egyaránt, A Dunaújvárosi jégkorong örökre szívébe zár.
Ünnepel Dunaújváros! Ünnepel a dunaújvárosi jeges élet, hiszen idén lesz 50. évfordulója mindannak a csodás történetnek, ami 1973-ban elindult és amit azóta is folyamatosan élünk.
Jeges ünnep a miénk, de mindenkit nagy szeretettel várunk a Dunaújvárosi Jégcsarnok területére egy feledhetetlen múlt idézésre, november 11-én, már egészen a reggeli óráktól estébe nyúlóan.

Tervezett programjaink:

  • 8:30 – 9:30 – DABKoriSuli bemutató
  • 9:30 – 14:30 – UP jégkorong bemutató mérkőzések minden korosztályban
  • 14:45 – 16:00 – Angels JSE női jégkorong mérkőzés
  • 17:00 – 19:00 – Gála mérkőzés, a szünetekben műkorcsolya bemutatók, tombola, értékes relikviákkal, nyereményekkel
  • 19:05 – 19:45 – Mérkőzés utáni ünnepélyes ceremónia, felvonulás a jégen, régi játékosaink köszöntése
  • 20:00 – 23:00 Születésnapi Jégfény Party fellépőkkel

Eseményünk tartalma folyamatosan frissül. A programváltozás jogát a szervezők fenntartják!

A belépés a napközbeni eseményekre INGYENES!

Belépő a Jégfény Party-ra: 2.500 Ft
20:00-tól a jégen csak a Jégfény Party-ra megváltott karszalaggal lehet tartózkodni, a lelától látogatása továbbra is díjtalan.

  50 éve a jégen – Ünnepel Dunaújváros! Ünnepel a dunaújvárosi jeges élet!

Dunaujvaros