Nagyszabású vásár és kiállítás Sztálinvárosban


Esti Hírlap – 1958. augusztus 8.

Nagyszabású vásár és kiállítás Sztálinvárosban

Az augusztus 19-20-i sztálinvárosi vásárról és kiállításról beszélgetünk a sztálinvárosi tanács megbízottjával.
– Városunk tízéves fejlődését szeretnénk ezen a kiállításon megmutatni. Új gyárak, új üzemek, új városrészek nőttek itt ki a földből – eredményeinkről, sikereinkről, terveinkről akarunk számot adni. A kiállításon bemutatjuk a nehézipar fejlődését, könnyűipari üzemeinket, a helyiipari és kereskedelmi termékeket. Már hónapok óta készülünk a kiállításra, hiszen az ország minden részéből érkező látogatók előtt egy fiatal város mutatkozik most be. Az ízléses pavilonokban vásárolnivaló is akad bőven. Főleg olyan cikkeket árusítunk, amelyekben hiány van, így mosógépet, bútorokat, elektromosipari berendezéseket, őszi szövetkülönlegességeket. Hazai termékeken kívül a külföldi pavilonban német, csehszlovák és más országok árui várják a közönséget.

Országszerte nagy érdeklődés mutatkozik a vásár iránt. Talán azért mert az ötvenszázalékos vasúti kedvezményen kívül biztosítjuk a turisták kényelmes ellátását. A turistaszállókban napi hat forintért helyezik el őket, és szervezett vezetőink gondoskodnak egész napi programjukról.

 1958. augusztus 19-20. Sztálinvárosi Kiállítás és Vásár – műsorfüzet

60 ipari és kereskedelmi vállalat jelentette be eddig részvételét a sztálinvárosi vásáron

Sztálinvárosban, a Vidám Park mellett gyors tempóban épülnek az augusztusi vásár pavilonjai. 2500 négyzetméternyi területet parkosítanak, s az egészet csinos kerítéssel veszik körül.
Az augusztus 19-én és 20-án tartandó vásárra már régóta készülnek sztálinvárosi üzemek és vállalatok. Felvonul a Dunai Vasműnek legtöbb egysége, bemutatják a termékeiket a könnyűipari üzemek is. Olyan cikkeket is árusítanak a vásáron, amelyeket először a Budapesti Ipari Vásáron láthatott a közönség, s amelyek itt kerülnek majd először forgalomba. Nemcsak Sztálinváros és Fejér megye ipari és kereskedelmi vállalatai készülnek: szerte az országból mintegy 60 szerv jelentette be részvételét. Közöttük igen sok országszerte ismert fogyasztási cikkeket gyártó üzem, termelőszövetkezet, kisipari szövetkezet. Bemutatják a környék mezőgazdaságának termékeit is.


Úttörővasút kiviteli helyszínrajza – forrás: Végh Árpád

Talpalatnyi Dunaújváros – Nosztalgiatúra az egykori Vidám Parkba

Augusztus 20-án, a vásár időtartama alatt avatják fel a társadalmi munkával épített sztálinvárosi úttörővasút egész pályáját is. A 32 tantermes új általános iskolát, melynek szeptemberig elkészülő tantermeiben több száz diák kezdi meg az új tanévet – ugyancsak ezen a napon adják át rendeltetésének.
Érdekesnek, színesnek ígérkezik a kétnapos vásár. E célra épített üvegházakban mutatják be virágaikat a környék híres kertészetei,az “Arany Csillag”-dombon, a város reprezentatív étterme és szállodája mutatja be kiállítását. Különvonattal, hajóval, az 50 százalékos vasútijegy igénybevételével több ezren érkeznek Sztálinvárosba a vásár két napjára. Külföldieket is várnak.

Megjelent: Magyar Nemzet 1958. augusztus 5.

Az ünnepi vásár előtt Sztálinvárosban

A kiállításon és vásáron kívül akad más látnivaló is bőven: a most elkészült sportuszoda, a Vidám Park, a modernül berendezett és megépített kísérleti ház, a sztálinvárosi múzeum, a kibővített úttörővasút, a nagyszabású állatvásár, ejtőernyős parádé a repülőnapon, este a Nyírfácska szovjet táncegyüttes. A nézelődésben elfáradt látogatók pihenéséről, felüdüléséről sörkertek, éttermek gondoskodnak. Nem bánja meg egy turista sem a sztálinvárosi látogatást – ezt megígérhetjük.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

 

Dunaujvaros