A Mikulás tizenkét pillanata


Dunaújvárosi Hírlap – 2000. december 7.

Kérem szépen, ilyen időket élünk. Mikulás itt, és ott, Mikulás az utcán, a buszon, az áruházban, a televízióban; Nagykarácsonyban, kiskarácsonyban, Lappföldön, otthon, hóban, fagyban, mindenhol. Természetesen a DH igyekszik híven informálni Önöket, most azonban olyasmire vállalkozunk, amire csak kevesen: megmutatjuk a Mikulás azon arcát is, amit még nem ismerhettek meg, tehát: csak itt, csak most, csak Önöknek – a Mikulás rémes napja Dunaújvárosban.

A Mikulás tizenkét pillanata

Rémregény egy álomszakma képviselőjéről – csak edzett gyerekeknek

Univerzum (boda) – 0 óra 03 perc. Csörög a vekker, a Mikulás morgolódva bekapcsolja a rádiót, épp a Dzsingölbellsz szól, magyar diszkófeldolgozásban. “Ez a nap is jól kezdődik” – zsémbel, és belelép hatalmas csizmájába. Ballal… 0 óra 42 perc: A rénszarvasok szájig tankolva, az egyik szellemi fogyatékos krampusz épp a nyuszi nevében telefonál, ám a Mikulásnak ördöge és számkijelzője van. 0 óra 48 perc: Két krampusz szívlapáttal pakolja a rogyadozó szánt, a Mikulás újabb rénszarvasok befogásával kísérletezik, végül két tucat húsvéti nyulat fűz meg, kollegialitásból vegyék magukra a hámot: azok az első métereken betojnak. 1 óra 22 perc: A krampuszok megtolják a szánt, a rénszarvasok fújtatnak, a Mikulás előveszi piros virgács-korbácsát, és közéjük vág. A szán megemelkedik, a sztratoszféra elérésekor a hátsó rénszarvassor leválik. 1 óra 26 perc: A Mikulás vörösen izzó szánja eléri az első házat, ő ellenőrzi a feladóvevényeket, beugrik a kénvényen, és átkozza a magyar szabványt, amely engedélyezte NDK kézmelegítő-bojlerek felszerelését (csőátmérő: 11 cm). 1 óra 29 perc: két krampusz és négy rénszarvas kirángatja a Mikulást. 1 óra 40 és 4 óra 30 perc között a Mikulás megpróbál behatolni a Dózsa György úti posta épületébe, hogy ott adja fel csomagjait, de két járőröző polgárőr rákiált, s odébbáll.


Szétesés előtt betér a Bowling Centrumba, hogy üdvözölje a Hírlappal üzenő gyerekeket…

4 óra 40 perc: A Mikulás a Kiscsillag sörözőben bedob két Vadászmestert, a kanyarban emelkedve kidönti a rendőrség előtt álló szemetest. A járókelők leolvassák a szán rendszámát: a rendőrség megállapítja, hogy a szánt két hete lopták el M. Miklós kisgazda képviselőtől, aki mindent tagad.


…a kórházba, hogy a kis betegekkel is találkozhasson…

5 óra 02 perc: A Mikulás megpróbál személyesen kézbesítem néhány csomagot, a Római körúton besurranó tolvajnak nézik, egy helyről “Anyádat kőcsed fel ötkor” felkiáltással kirúgják. 6 óra 03 perc: A Mikulás ismét a postán: mivel csomagjai szabvány fölöttiek, azokat még felárral sem hajlandó felvenni az alkalmazott.


…és a hajléktalan szállóra, hogy némi melegséget vigyen

6 óra 40 perc: a Béke városrészben két rénszarvas feladja a vonszolást: a szétesett Mikulás bohócsapkának látszó tárggyal feltartóztatja a 19-es buszt, a kormányhoz ül, és estig szolgálatot teljesít. 20 óra 06 perc: az idegileg toprongy Mikulás hazaér. Cipőjében egy csokor virgácsot talál: némán összeesik.

Dunaujvaros