Szárnyashajók


Utazási magazin – 1979. február

Budapest-Bécs: öt és fél óra

SZÁRNYASHAJÓK

A hajóról sokáig úgy tudtuk, hogy a leglassúbb – bár a legtöbb élményt nyújtó – közlekedési eszköz. Immár tizennégy éves múltra tekint vissza a MAHART Budapest és Bécs között közlekedő szárnyashajójárata. Azóta rendkívül népszerűvé vált különösen a külföldi turisták körében ez az utazási forma.

Utazni jó

A kényelmes, panorámás kilátást nyújtó hajón ma már mind többen utaznak. A hajó szalonjában kellemes körülmények között tölthetik el az utazásra szánt néhány órát. “Stewardess”-ek kínálják az utasokat hűsítővel és hideg étellel, az utazás során egy alkalommal – akárcsak a repülőn. Ez a szolgáltatás térítésmentes. Az útvonalismertető pedig, amely kitér minden nevezetesebb történelmi városra vagy településre, magyar, német és angol nyelven hangzik el. Az Utasellátó kezelésében levő hajóbüfében ételek, frissítők és ajándéktárgyak bő választéka található.
A hajóra lépés előtt mindkét fővárosban megtörténik már a vámvizsgálat, hogy ezzel is elősegítsék az utazás kényelmét. A Budapestre érkezőknek biztosítják, hogy igény esetén taxi álljon a rendelkezésükre. Utazási kedvezményeket is nyújtanak: egy család két 14 éven aluli gyermeke egy jegygyel, négy éven aluli gyermekek pedig térítés nélkül utazhatnak.
A bécsi járat április 30-tól szeptember 3-ig – vasárnap kivételével – naponta közlekedik. A Budapestről reggel 8-kor induló szárnyas 13.30-kor érkezik Bécsbe, 14.30-kor indul vissza, s 19 órakor fut be a budapesti nemzetközi hajóállomásra.


Belgrád rakpart, hajóállomás, Sólyom szárnyashajó. 1971
fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Csak vasárnap közlekedik – május 6-tól augusztus 26-ig – a hétvégi bécsi szárnyashajójárat, Budapest és Bécs között. Indulása: 13.30, érkezési ideje: 19 óra.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a szezonzárás után meghosszabbítják a nemzetközi szárnyashajó-járatot, szeptember 3-tól szeptember 29-ig. Ez idő alatt hétfőn, szerdán, pénteken Budapestről Bécsbe, kedden, csütörtökön és szombaton Bécsből Budapestre közlekednek – a menetrendi időkben – a szárnyashajók.
A menetrenden kívül is számos különutat tesznek a szárnyashajók, amelyeknek menetsebessége lefelé 65, fölfelé 60 kilométer a Dunán. Változatlanul népszerű hétvégi kirándulóhely a Dunakanyar. Közkedvelt pontjai ma már nemcsak a lassabban közlekedő személyhajókkal, hanem gyors szárnyashajókkal is elérhetők. A Sólyom, a Sirály és a Vöcsök névre keresztelt hajók ma már igen gyakran megfordulnak a festői szépségű Dunakanyarban. Az esztergomi járat április 7-től szeptember 30-ig szombaton és munkaszüneti napokon vehető igénybe. 9 órakor indul a hajó Budapestről, útközben Visegrádon és Zebegényben megáll, s 10.30-kor érkezik Esztergomba. Visszafelé 17.30- kor indul, s 18.50-kor érkezik Budapestre.


Szárnyashajó Dunaújvárosnál 1964-ben
fotók: MTI/Lajos György

Sirállyal Pesttől Mohácsig

A dunaújvárosi szárnyashajójárat – április 2. és szeptember 15. között hétfőtől péntekig két járattal közlekedik. Dunaújvárosból 6.40-kor indul, s 7.55-kor érkezik a fővárosba, a Vigadó téri hajóállomásra. Onnan 8 órakor indul vissza a hajó Dunaújvárosba, s 9.15-kor érkezik meg. Délután 15.30-kor indul, s 16.45-kor érkezik a Dunaújvárosból jövő hajó, a 17.15-kor visszainduló járat pedig 18.30-kor érkezik ismét Dunaújvárosba. A járat szombaton és vasárnap Dunaújváros-Budapest-Esztergom útvonalon közlekedik. A dunaújvárosi járat beindítása azt a célt is szolgálta, hogy a fővárosba járó dolgozók a szárnyashajóval kényelmesebb körülmények között érhessenek munkahelyükre. Ezzel némileg tehermentesítik a MÁV és a Volán járatainak zsúfoltságát is. Hétvégén pedig kellemes program a dunaújvárosiak számára, hogy városukból Budapest, Visegrád, Zebegény, Esztergom útvonalon átszállás nélkül utazhatnak kirándulni, pihenni, üdülni. Valamennyi szárnyashajó helyjegyes, csak annyi utas szállhat fel, amennyinek ülőhelyet tudnak biztosítani. Ezért a jegyeket ajánlatos előre megváltani a bécsi járatra a MAHART nemzetközi hajóállomásának pénztáránál és az IBUSZ-nál, a belföldi járatokra a Vigadó téri hajóállomáson. A menetrenden kívül is számos különutat tesznek a szárnyashajók. Az ilyen igényt a MAHART Folyamhajózási Üzemigazgatóság személyhajózási osztályánál kell bejelenteni (Bp., V. Belgrád rakpart. Tel.: 181-704.) Mind a különutakat, mind a menetrend szerinti forgalmat öt hajó látja el. A legnagyobb befogadóképességű a Sólyom, száznégy utas szállítására alkalmas, a legújabb hajó pedig a Vöcsök (hatvanöt férőhelyes). Tizennégy év alatt mintegy négyszázezren utaztak a MAHART szárnyashajóin. Mivel újabb szárnyashajók forgalomba állítását nem tervezi a MAHART, valószínű, hogy a forgalomszervezőknek az idén sem lesz könnyű kielégíteni az öt hajóval a több tízezer “vízen szárnyalni” vágyó utas igényeit. Mégis azt javasolják: aki még nem próbálta, ebben az évben ne hagyja ki a szárnyashajózás örömeit… !

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros