Sirállyal Pesttől Mohácsig


Esti Hírlap – 1962. október 9.

Sirállyal Pesttől Mohácsig

Gyorsabb, mint a gyorsvonat vagy az autóbusz – Visszafelé: kofahajóval 16 óra. Sirállyal három és fél óra


Népszabadság, 1962. augusztus 09.

Budapest-Mohács: gyorsvonattal 6 és fél óra, személlyel 9, autóbusszal: 5 és fél óra.
Budapest-Mohács a Sirály szárnyashajóval 3 és fél óra. Az első menetrendi járat tegnap délután indult.
A vízen 6 másodpercen belül elérjük a 60 kilométeres óránkénti átlagot.
Az egyik utas az első úton: Isgum Ádám, építésvezető a mohácsi farostlemezgyárban. Elsőnek lép a hajóra. “Mintha repülő belseje lenne. Állítható ülések? Igen. Aludni lehet benne. Kellemes. Semmi rezgés, úgy megyünk. Jobb az autóbusznál.”


fotók: Fortepan / Márton Gábor

A hajó végénél barna ruhás férfi támaszkodik a korlátnak. Dr. Bakos Károly, a Dunai Vasmű jogásza. Hét végén a 125-ös kis motoros csónakjával egy és negyed óra alatt vánszorgott el a tassi bejáróig, amely előtt most elhaladtunk. A Sirálynak három percig tart ez az út.
Utolérjük azt a személyhajót, amely két órával előttünk indult Pestről Mohácsra. A kofahajó. A régi és az új találkozik: az ifjú Sirály sebesen elhúz mellette.


Szárnyashajó Dunaújvárosnál 1964-ben
fotók: MTI/Lajos György

Elmúlt egy óra 7 perc: megérkezett a jogász Dunaújvárosba.
A parton tömeg áll.
Pakson kiszáll Rácz László könyvkötő, aki csak azért utazott Pestre, hogy visszafelé Sirállyal jöhessen. Paks-Budapest 2 óra.
Pakson a part emberektől tarkállik.
Fent, a hajóvezetőfülkében három ember áll: Kiss István parancsnok, Kele Sándor kormányos, Dallos Pál gépész. Alattuk 1200 lóerő búg, itt csak távoli hang duruzsol, a műszerfal világít, egy ujjal kapcsolókat, fogantyúkat le föl húznak s előre-hátra nyomnak. Minden parancsot távolról kap a gép: a gépész kikerült a gépházból. Új embereket nevel a Sirály: mérnök-kapitányokat.


fotók: Fortepan / Márton Gábor 

Mohács. Megérkeztünk. A parton kíváncsi nép. Másnap: 6 órakor visszaindulunk Pestre. Fél tízkor már a Vigadó téren sétálunk. Azelőtt 16 óráig küszködött idáig a hajó.

B. A.

Első szárnyashajó Magyarországon. A Sirály 1 a Dunán

 

Részlet az Élet és Tudomány újságban, 1962. szeptember 16-án megjelent A “repülő” hajók című cikkből:

A MAHART által vásárolt és egyelőre Budapest-Visegrád között, később a Budapest-Mohács vonalon közlekedő szárnyas hajó a kisebbek közé tartozik. Eredeti változatát R. Alekszejev mérnök vezetésével a gorkij-szormovoi hajógyár­ban építették, ma már több helyen is sorozatban készítik. Eredeti orosz típus­neve Rakéta 4, nálunk Sirály I. (az egyes példányokat római számokkal jelzik). Diesel-motorjának teljesítménye 1200 lóerő. Hossza 27 méter. A kényelmes repülő üléseken 64 utast szállít. Személyzete mindössze két fő: a kapitány-kormányos és a gépkezelő, a hosszú járatokon esetleg még egy matróz-steward segít. A Sirály ha “úszik”, 180 cm-re, ha “repül”, 110 cm-re merül a vízbe. Teste – hogy minél könnyebb legyen – alumínium­ötvözet. Hordozó szárnyai rozsdaálló acélból készülnek. Legnagyobb sebessége 75, utazó sebessége 60 kilométer órán­ként. Hasznos terhelése 6,5 tonna, tehát valamivel kisebb mint a vízibuszoké.


Sirály I. szárnyashajó
Fotó: Fortepan / Drobni Nándor

A legnagyobb épülő szovjet szárnyas hajó a tengerre szánt Kozmosz. A folya­miak közül a legnagyobb a 4×900 lóerős teljesítményű, Diesel-motoros Szputnyik, ez rövid távra 700, hosszabb útra 260 utast szállíthat 80 kilométeres sebességgel.
Nálunk a Magyar Hajó- és Darugyár váci gyáregységében építettek két-, majd hatszemélyes szárnyas siklócsónakokat. Most tervezik a Sirálynál nagyobb szár­nyas vízibuszokat is. A szárnyas hajók készítésének fontos követelménye a könnyűség. E vonatkozásban a váci gyár­egység világszerte élen halad. (A könnyű­ség fontosságának bizonyítására: a Szi­cília és Olaszország között járó 64 sze­mélyes szárnyas hajó csak akkor tud kiemelkedni a vízből, ha legfeljebb 12 utast visz, tehát kénytelenek csökkentett utaslétszámmal járatni.)
A szárnyas hajóknak talán az az egyet­len hátrányuk, hogy a nagy hullámokat kevésbé tűrik. Ilyenkor ugyanis a víz kifuthat a hordozó szárnyak alól, ezért ott hirtelen a felhajtóerő csökkenése, majd a hajó hirtelen lebillenése követ­kezet be. A Sirály típust azonban a dunai és a balatoni hullámok még nem gátolják útjában. A nagy tengeri szárnyas hajók építését a nagy hullámokon kívül az is akadályozza, hogy sokkal nagyobb súlyúak lennének, már pedig az ilyen súlyú hajók kiemelésére és “repültetéséhez” nélkülözhetetlen óriási teljesítmé­nyű gazdaságos motorok jelenleg még nin­csenek. Óceánjáró méretű “szárnyasok”-on egyelőre még a hajótest szilárdságát és könnyűségét sem tudják kellően meg­oldani.
Hogy a szárnyas hajók milyen forra­dalmat jelentenek a hajózásban, azt az új hajózási rendelkezés is jelzi. Ha szár­nyas hajó közeleg, más vízi jármű sem sebességét, sem irányát nem változtat­hatja meg. Úgy sem tudnának kitérni, a Sirály viszont így jobban számolhat haladásukkal. Az új hajó a találkozás oldalán nappal is erős fényű reflektort villogtat a szembejövő vagy a megelőzött hajó felé. A félősebbek megnyugtatására még elmondjuk azt is, hogy a Sirály hat másodpercen belül lelassulhat és megáll­hat. A kiemelkedéshez szükséges órán­kénti 30-40 kilométeres sebességre 6 mp alatt, utazósebességére 12 másodperc alatt gyorsul fel. Pél percen belül teljes körfordulatra képes.
A szárnyas hajók üzembe állításával nemcsak közlekedésünk javul jelentősen, hanem tanúi lehetünk a hajózás egyik legjelentősebb technikai forradalmának, a hajósebesség ugrásszerű növelésének is.

Szűcs József

 

Dunaujvaros