Variációk egy témára

Láthatóan a város évtizedek óta nem igazán tud mit kezdeni a szigettel. Tervek, elképzelések persze folyamatosan voltak, vannak, és talán lesznek is. Ezekből a tervekből szemezgethetünk most. Remek adottságokkal rendelkező terület, kár lenne veszni hagyni. Egyszer talán….

1966

Dunaújvárosi Hírlap 1966. január 14.

Elkészült a Tervezőirodában a Szalki sziget részletes rendezési terve. A tervet Remetei Tibor, a területrendezési csoport vezetője készítette el, s a tervet a tervtanács is jóváhagyta.
Rajzunk a sziget Duna felőli keresztmetszetét mutatja, illetve ábrázolja, milyen lesz a sziget – 1970-ben. A Jobb oldalt az autós-camping tölti be, autós-klubbal, motellel, sátortáborral. A rajz középső részén postát, ajándékboltot és ABC áruházat találunk, valamint éttermet és bárt, a jelenlegi Halászcsárda (a képen oldalnézetben, részben takarva) kibővítéseként. Ezután a jelenlegi hajóállomás következik, amelyet kultúrteremmel toldanak meg, majd az épületsort a felépítendő, új révkapitányság zárja le.
A közölt rajz nem végleges terv, a kivitelezői tervek még hátravannak. A jól sikerült, impozáns területrendezési terv láttán azonban reménykedünk, hogy a tervezők és a beruházók Szalki szigeti elképzelései nem változnak meg 1970-ig.

Dunaújvárosi Hírlap 1966. február 4.

Autós camping, mesterséges tó, sportpályák

KISZ védnökséggel épül majd az Ifjúság szigete

Régi óhaj már a városban, hogy a Szalki szigetet kirándulásra, strandolásra, szórakozásra alkalmas területté alakítsák át. A sziget természeti adottságainak kihasználásával az idén a KISZ Városi Bizottságának védnökségével megkezdődik az építőmunka. Az építkezés anyagi fedezetét a Dunaújvárosi Idegenforgalmi Hivatal adja.
A Szalki sziget átépítéséről, új létesítményeiről Sudár Iván, a KISZ Városi Bizottság titkára nyilatkozott.
– A KISZ védnöksége abban áll, hogy a közművesítéshez, tereprendezéshez társadalmi munkaakciókat szervez. Nyárra ifjúsági munkatábort létesítünk a szigeten, ahol főleg a tanulóifjúság részvételére számítunk. Ezen kívül a város ifjúságának társadalmi munkavégzését is a szigetre összpontosítjuk.
– A szigeten négy nagyobb és néhány kisebb létesítmény épül. Az autós camping, a mesterséges tó, a szabad strand és a sportpályák. A társadalmi munka éppen azt célozza, hogy a földmunkáknál így megtakarított pénzösszeget újabb létesítmények építésére (több sportpálya) és a sziget szépítésére fordíthassuk.
Az építkezés tervei elkészültek már. Ez a terv a hajóállomástól északra fekvő terület végleges rendezését tartalmazza. Első ütemben a sziget legészakibb csücskén az autós camping épül. 300 főt befogadó, közművesített tábor lesz ez. A sátrakon kívül lesznek állandó épületek is, egyébként a szolgáltatások és a “berendezés” a balatoni campingek mintájára készül. Ezzel párhuzamosan épül a szórakozásra, pihenésre szolgáló terület, melynek közepén egy hatezer négyzetméter nagyságú mesterséges tó lesz. A tó helye jelenleg is megvan, ezt a vízzel teli gödröt mélyítik ki, rendezik és csatornát nyitnák belőle a Dunába. Nyolcvan centi mély víz lesz a tóban, csónakázni lehet majd rajta. A partot sétány fogja övezni, padokkal, virágokkal. Egyik oldalán az olvasó-park, a másikon a játszó-rét a sportpályákkal terül majd el.
A tavon egy kis sziget is lesz, itt rendezik be a gyermek-megőrzőt. Kis híd vezet majd a szigetre. Egy másik nagyobb híd a campingbe vezető autóutat köti majd össze az olvasóparkon átvezető úttal és a Duna partján kiépített negyven gépkocsi elhelyezésére alkalmas parkírozóval. A Halászcsárda mögött, a tó partján zenés kerthelyiség épül, mellette pavilonsor lesz.
A szabadstrand a tó nyugati partján lesz. Az öböl iszapját kikotorják, a partot kiépítik, s ide a későbbiekben kabinsor is kerül majd.
– Mikorra fejeződik be a sziget építése?
– 1966-ra – mondja Sudár Iván. – Az ifjúság segítségéved elkészülő hétvégi kiránduló- és szórakozóhely az Ifjúság szigete nevet kapja.
Dunaújváros ifjúsága eddig sokat tett már a városért. Segítsége az Ifjúság szigetének építésében is bizonyára hathatós lesz. Munkája nem lesz hiábavaló, mert a város kulturált nyári szórakozó és kirándulóhelyének elsősorban a fiatalság veszi majd hasznát.

Zs. Cs.

Dunaújvárosi Hírlap 1966. március 15.

SZÉP TERVEK BÖLCSŐJÉNÉL

A Városi Tervező Iroda munkatársai bemutatták azt a távlati tervet, amelynek alapján megváltozik majd a Szalki sziget képe. A Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának ülésén bemutatott tervek arra engednek következtetni, hogy a dunaújvárosi sziget egykor felveheti majd a versenyt a Margit szigettel.
A tervek szerint a Duna felől érkező idegent modem épület sor köszönti majd. Elképzelések szerint földszinti étteremmel, és emeleti bár helyiséggel bővülne a Halászcsárda, motel épülne, s elkészülne a már meglelő kikötő állomás további része, a klub helyiség, a révkapitányság és a reflektor torony. (Ezt az elképzelést egyébként olvasóink már rajzon is láthatták lapunk egyik múlt évi számában.)
Van olyan elgondolás, hogy a sziget nyugati oldalán a jelenlegi úgynevezett halastó helyén épül fel a város dunai strandja. A jelenleg zárt tavat csatornával kötnék majd a nagy Dunához, és átereszt építenének az úttest és a vasúti töltés alatt az öbölig. A tó, kotrás után, a tervezők szerint, az eddig ismert legalacsonyabb és legmagasabb vízállás mellett is használható lesz strandolás céljaira. A sziget felőli oldalon mintegy negyven méter szélességben kiirtják majd a fákat és itt képezik ki a dunaújvárosiak vízi-paradicsomát. A tó szárazföld felőli oldalán szabad strand létesíthető.
A sziget harmadik nagy létesítménye, a camping építése már folyik, és nyárra minden bizonnyal elkészül.
A sziget védelmében tanácsi törvény született, amely építési tilalmat rendel el a Szalki szigeten, illetve szabályozza az építkezéseket. Többek között korlátozza a szigetre települt ipari létesítmények (kikötő, vízmű, Ruhagyár) terjeszkedési lehetőségeit, védelmet nyújt az ős fáknak stb.
Már többször szó esett erről, hogy a Szalki szigetet nevezzük el Ifjúság szigetének. Erre azonban mind eddig nem szolgált rá. A tervek megvalósulása után természetesen más lesz a helyzet.
És mikorra lesz ilyen a Szalki sziget? Ezt ma senki sem tudná pontosan megmondani. Mindenesetre különböző földmunkákat már az idén elvégeznek. Egyéb beruházások fedezésére egyelőre nincs mód. De ha lesz, érdemes lesz majd a társadalmi munkák zömét is ide irányítani, hiszen ennél szebb feladata aligha lehet a város társadalmának.

2005

SZALKI SZIGET PROJEKT – Hunguest Lakás Rt. összefoglalója

A város természeti adottságai (amelyek szépségei meggyőződésünk szerint az ország lakosságának nagy része számára egyenlőre ismeretlenek, mert az előző időkből iparvárosként van elkönyvelve) lehetővé teszik és szinte megkívánják, hogy a kelet és nyugat kapujaként fontos turisztikai és gazdasági központtá nője ki magát.
A városban megfogalmazódott a település céljainak mivolta: egy város, ami “több lábon áll”. Így adódott az ötlet, hogy hozzunk ide még több hasznos, jövedelmet is hozó, valamint a város lakossága számára is élvezhető funkciót. Így ötvöződött a turisztika és gazdaság, mely új lehetőségeket kínál Dunaújvárosnak és térségének. Az új elképzelések új munkahelyek létesítését teszik lehetővé, így enyhülni a város “ipari kiszolgáltatottsága”.
A tervezett projekt több ütemes, különböző feltételek szerinti beruházást igényel. A következő részekre lehet osztani:

  1. rekreációs park – egészségmegőrzés, turisztika
  2. lakóövezet a városban jelentkező igényeknek megfelelően tervezett megoldásokkal
  3. wellness szálloda és konferencia központ
  4. nemzetközi vásárváros

Tervezett funkciók:

1. rekreációs park – egészségmegőrzés, turisztika

  • motel
  • közpark, játszótér
  • üzletek
  • sportpályák
  • paintball centrum
  • minigolf pálya
  • kresz tanpálya
  • háziállat simogató
  • örökség falu
  • kerékpártúra állomás
  • motorcsónak kikötő
  • yacht klub
  • vízi vendégházak

Felső terület: konferencia központ, vásárváros és lakópark

A jelenleg szántóföld ill. parlagon hagyott sokhektáros területen lakópark, szálloda, ill. konferencia központ, valamint vásárváros építése tervezett. A területre a szigetről (pl. a kikötőből) gyalogosan is fel lehet jutni, a romantikus, meredek kis utcán keresztül is, a helyi nyaralóövezet kis házai között, de autóúton is természetesen egyszerűen megközelíthető a terület mind a sziget felől, mind a 6. sz. főközlekedési út felől.

2. lakóövezet a városban jelentkező igényeknek megfelelően tervezett megoldásokkal

A rendezési terv szerinti területen, amely koncentrikus elrendezésű egy közbülső térrel, az adott szabályozási terv alapján sorházas beépítés esetén 400 m2 – es telkek oszthatók , amelyeken 1-1 lakóépület építhető , amely max 2 lakásos lehet, így a terv szerint elhelyezhető mintegy 100 lakótelek.
A terv szerint kolosszeum szerű épületegyütteseket hoznának létre, amelyek a központi tér felé egyre kisebb építménymagasságokkal biztosítanák a kilátást. A központi téren szökőkutas medence található, amelyen szigetszerűen helyezkedik el egy pavilon (pl. kávézó) Amennyiben a térre esetleg engedélyezhető lehetne, kerülhetne néhány, a lakosságot kiszolgáló funkciójú épület is pl. posta, élelmiszerbolt, étterem – kávézó, üzletek.

3. wellness szálloda és konferencia központ

A szálloda 400 férőhelyes lesz, négycsillagosra tervezett. A földszinten valamint a legfelső emeleti szinteken közösségi ill. kiszolgáló funkciók lesznek, kisebb – nagyobb konferencia – és rendezvénytermekkel, csakúgy, mint a szomszédos terven lévő épületrészben, amely
konkrétan csak konferenciaépületként lesz megépítve valamint a szállodában még bárokkal, étteremmel valamint a szállóvendégek részére a pihenést és szórakozást elősegítő fitness, wellness egységekkel (konditerem, szauna, masszázs, fodrász, kozmetikus, fürdőmedencék, stb.)

4. nemzetközi vásárváros

A területen mintegy 25.000 m2 csarnok (összes nettó szintterület 40.000 m2) – kiállítóterület építése tervezett, a legkorszerűbb kiszolgáló funkciókkal, amely Magyarországon még nem elterjedt.
A csarnokok szerkezetei, megjelenésük és funkciójuk is a legmodernebb technikákat képviselnék, magas színvonalú kiállításokhoz adva lehetőséget.
A csarnokok között lennének olyan nagyméretűek, amelyek pl. yachtok vagy egyéb nagyméretű áruk kiállítására is alkalmasak, megfelelő daruzási feltételekkel.
A parkolók működése nyugati mintára körkörösen funkcionált lenne a vásár területétől kifelé haladva, a csarnokok közvetlen közelében lennének a kiállítás rendezőinek, cégvezetőknek, dolgozóknak és exkluzív vendégeknek a parkolói, kifelé haladva lennének megtalálhatók a vásárlátogatók parkolóhelyei. A szállítási ill. belsős útvonal elkülönülne a látogatói útvonalaktól.
Ha ezen fejlesztések megvalósulnának, új típusú munkavállalói réteg alakulhatna ki, mivel a területen új típusú szolgáltatásokat koncentrálna.

2009

A mi kis városunk – televíziós vetélkedőműsor

Szerethető városban lakni – ez minden városlakó vágya. Ebben a műsorban a civilek is lehetőséget kapnak arra, hogy kitalálják, mit kezdenének egy térrel, egy épülettel vagy akár egy városrésszel.
A játékban két csapat, egy laikus civilekből és egy tapasztalt profikból álló küzd meg egymással. 48 óra alatt kell megoldást találniuk a csapatoknak egy, a helyi polgármester által feladott, létező várostervezési problémára. Dávid és Góliát küzdelme a városi dzsungelben.

2017

Modern Városok Program

A fejlesztés célja az egyre népszerűbb Duna-parti rész közösségi térré való alakítása, ezzel olyan tevékenységek bevonzása, melyek az egyes célcsoportok sportolási, vízi turisztikai, rekreációs, pihenési, horgászati igényeit minél komplexebben kielégíti.

A projekt főbb elemei:

  • Vendéglátó, kereskedelmi, szolgáltató egység (REMIX) épületének teljes rekonstrukciója során újra megnyílik az épület a strand, a zöldfelületek felé; létrejön egy olyan vendéglátótér, ami közvetlen kapcsolatba van a környezetével, de ugyanakkor a felette lévő emeleti szinttel le is határolja azt. Megtörténik a szociális vizesblokkok felújítása, emellett kapna helyet a gazdasági raktár, valamint a melegítő konyhához szükséges helyiségek. Az emeleti szint rendezvény teremként hasznosulna.
  • Öltöző épületek és vizes blokkok teljes rekonstrukciója is megtörténik, hiszen a strand használatához elengedhetetlen a megfelelő, mai kor igényeinek megfelelő szociális funkciók biztosítása
  • Szabadtéri, épített színpad átépítése összefügg a strand területének épített környezetének a fejlesztésével. A színpad is, mind a többi építmény elöregedett, jelenlegi formájában nem képes ellátni feladatát. Tekintettel arra, hogy elhelyezkedése megfelelő, ezért felújítással újra egy korszerű színpad biztosítható a szigeten. A felújítás nem csak építészeti tevékenységet takar, hiszen elengedhetetlen a megfelelő villamos hálózat, hangosítás kiépítése is; ezáltal a könnyűzenei és egyéb koncertek lebonyolítására is mód válna, melyre egyre nagyobb igény mutatkozik.
  • Strand sportpályák létesítése, mobil lelátók beszerzésére. Az aktív pihenésre vágyók számára két strandröplabda és egy strandfoci pálya kerülne kialakításra. A pályák mellé mobil lelátók kerülnének, annak érdekében, hogy a szervezett mérkőzések során megfelelő körülmények között lehessen szurkolni.
  • Futópálya kiépítés (2,2 km hosszan) során megmutatnánk a Duna-part teljes szépségét, az öblöt, strand bokros-fás-ligetes részét, Halász csárda mögötti erdőt. A pálya 1,5 méter széles és 2,2 km hosszú nyomvonallal kerülne kialakításra, úgy, hogy a kikötőbe vezető úton nem vezet át.
  • Futópálya környezetében sportcélú kültéri eszközök, és pihenőhelyek kialakítása során „felnőtt játszóteret” alakítanánk ki, ahol különböző szabadtéri testépítő sporteszköz kerülne elhelyezésre, a terület zöldövezetében.
  • Turisztikai célú kikötő fejlesztés a kemping keleti területén
  • Az öböl, horgásztanya, csónakház, zsilip környezetében lévő mederfenék kotrása

A projekt megvalósulása esetén elérhető, hogy a városrész olyan attrakcióval bővüljön, mely által a Duna-parti turisztikai potenciál hasznosítása megvalósulhat, a környezettel harmóniában működő közösségi (sport, rekreációs és idegenforgalmi) tér képes fogadni az idelátogató akár az itt élőket vagy a turistákat és akár napi elfoglaltságot biztosítani a város lakosságnak, valamint növeli a térség látogatottságát, hozzájárul ezáltal a város turisztikai bevételeinek növeléséhez.

Dunaujvaros