Dunaújvárosi Építészeti Kalauz

Az utóbbi két évtized szemléletváltásának köszönhetően a 20. század közepének építészeti öröksége jogosan nyerte el az őt megillető figyelmet a hazai építészettörténet írásban. Fehérvári Zoltán és Prakfalvi Endre művészettörténészek, valamint Barka Gábor fotós Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Főépítészi Irodája megbízásából, a Hild–Ybl Alapítvány támogatásával 2004–2005 őszén-tavaszán végzett topográfiai kutatómunkát Dunaújvárosban.
A Kortárs Művészeti Intézet gondozásában megjelenő kötet a szerzők levéltári-tervtári források széleskörű kutatásán alapszik és a városépítés első évtizedét mutatja be. A gazdag képanyagot és részletes épületleírásokat tartalmazó építészeti kalauz a Belváros, Dunasor és Technikum városrészek ismertetése mellett néhány további jelentős épületre hívja fel az érdeklődők figyelmét.


Weiner körút, és a Bercsényi út sarkán, az egykori fiókkönyvtár falán elhelyezett dombormű. /1968 – Cyránski Mária

A város és alkotója

Az 1950-es évek épületeinek eszmei értéke és a városképet mai napig meghatározó nagyvonalú városszerkezet Weiner Tibor, a város első főépítészének munkáját és szakmai felkészültségét dicséri. A 2006-ban megkezdett szerkesztői munkát az a célkitűzés ösztönözte, hogy méltó emléket állítson Weiner Tibor születésének 100. évfordulóján, és hogy a kötetben foglalt műemléki védelemre történő javaslatok által segítse az új város épített örökségének megőrzését.
A szerzők jelenlétében rendezett könyvbemutató 2007. november 27-én volt a Kortárs Művészeti Intézetben.

forrás: epiteszforum.hu

Dunaujvaros