Nagy Tamás 1951-2020

“Dunaújváros különleges helyet foglal el a munkáim között. Különleges, mert az első templomtervezési megbízásom volt ez, és különleges azért is, mert Dunaújváros hosszú évtizedekig kommunista városnak volt elképzelve, ahol nem sok helyet hagytak a vallási életnek, templom tervezése pedig fel sem merülhetett. A rendszerváltás után azonban egyszerre négy egyház is elkezdett templomot építeni, és egy pályázat eredményeként az evangélikus templomot én tervezhettem. Mindenképpen szimbolikus jelentést szerettem volna adni a templomnak. Ezt – a hitélet újjászületését is szimbolizáló – tojásformában leltem meg. Így az egész épületegyüttes, a templom, a parókia, a gyermekház tojásformában lett összefogva, melynek a csírája, mintegy az újjászületés lehetőségét is mutatva, a kerek gyermekház. Ugyanakkor erősen rímel az erdélyi erődtemplomokra is, hiszen körbekerített térből lehet bejutni a templomba.

Nagy Tamás

_______________________

Hétfő reggel van, vasárnapról a munkahétre ébredtem. Ugyanakkor a vasárnap egy parókia, vagy egy templom életében nem múló állapot. A parókán a hétfő a “papok vasárnapja”, de nem azért amire most elsőre gondolunk, hanem azért, mert a parókia a templommal együtt az Úr feltámadását hirdeti. “Minden napon a világ végezetéig…” Különösen akkor, ha ez a kettő úgy terveztetett és épült egybe, más egyéb terekkel is,ahogy Nagy Tamás építész ezt megálmodta. Makovecz Imre mellett számomra ő volt a XXI. század magyar organikus templomépítészet nagyja. Azért is, mert felismerte és megvalósította, hogy a templomok és kibővített terük nem csak az Istennel való találkozások helyszínei lehetnek, hanem az emberek is találkozhatnak ezekben egymással. Tettük, tesszük ezt a mai napig Dunaújvárosban is, hiszen épp halála másnapján nyitottunk ismét kiállítást galériánkban “Találd idő” címen. Nagy Tamáson ez nem múlt, hiszen Ő terveivel, gondolataival és keresztyény élet szemléletével mindent megtett ennek érdekében. Az emberi találkozások érdekében. Rendelkezésünkre állnak ezek a csodás terek Dunaújvárosban, Balatonbogláron, Sopronnémetin és Gödöllőn is. Ő megtalálta ehhez a legalkalmasabb elkerített teret, a tojás alakban úgy, mint a templom misztikus ám, megközelíthető apszisában.


Nagy Tamás építész és Reisch György evangélikus lelkész a templom makettjével

Evangélikus templomról és Nagy Tamásról készült korábbi bejegyzések:

 Evangélikus templom I.

Evangélikus templom II. – Tetten ért csodák

Evangélikus templom III. – Megoldás a szükségletekre

Evangélikus templom IV. – 25 év

Sajnos többé már nem álmodhat és tervezhet közöttünk, mert július 2-án elköltözött közülünk, melyről ma értesültem, és erről így éneklünk: “Az álom s éj után kél újra fény, új hittel a követ megáldom én. Templommá szentelem, hogy fájdalmas szívem, Uram,hozzád vigyem, mindig feléd!” /EÉ 521,4/
Keveseknek adatik, hogy tehetségüket és szeretetüket kőben, téglában, fában és fényben átörökítsék az utókornak. Nagy Tamás Ybl Miklós- és Prima-díjas, Kotsis Iván-éremmel elismert építésznek ez sikerült, hiszen templomai erődtemplomként vagy éppen világítótoronyként tovább állnak, dacolva az idővel és hirdetik Isten dicsőségét. Ezt mindazok érzik és értik, akik betérnek ezekbe a terekbe, nem csak vasárnapról-vasárnapra, hanem alkalomról-alkalomra, játszóházba vagy agapéra, koncertre vagy kiállításra. Nagy Tamás zsenialitását naponta testközelből átélem és épp pár hete egy másik Tamás (Horváth) csodás drón-felvételeket készített a Dunaújvárosi Evangélikus Templomról. Ezen képekkel kívánunk most főhajtással emlékezni rá! Isten békessége kísérje Tamást az örökkévalóba és adjon vigaszt a gyászolóknak!

Nagy Tamás – Evangélikus templom – képek 2020

Stermeczki András evangélikus lelkész

forrás: Stermeczki András facebook bejegyzése
továbbközlés a szerző engedélyével

Elhunyt Nagy Tamás – epiteszforum.hu

Dunaujvaros