Sztálin Vasmű Építők

Nem a futballcsapat volt az egyetlen, amit hirtelen verbuváltak Sztálinvárosba. A főváros tehetséges labdarúgói költöztek az építkezésre, és bár a másodosztályban kezdett a csapat, egyetlen szezon elég volt, hogy NB I-es legyen a Sztálin Vasmű Építők SC.

Sztálin Vasmű Építők – Vörös Meteor Nemzeti Bank
10:2 (5:2)

Mintegy 1600 néző előtt került lebonyolításra a Sztálin Vasmű Építői labdarúgócsapatának első bajnoki mérkőzése. Csapatunk a szokott összeállításban futott ki a pályára: Lennert – Bagoly, Nagy II., Kapitány – Ladányi, Bosánszky – Hegedűs, Fejes, Szigeti, Krasznai, Vad.
A mérkőzés előtt a Nemzeti Bank csapatának vezetője üdvözölte az első szocialista város futballistáit, majd zászlócsere után elkezdődött a küzdelem. A Nemzeti Bank kapott jobban lábra, és mindjárt az első percekben váratlan gólt ért el. A sztálinvárosi csapat heves támadásokba kezdett, és Fejes (2), valamint Vad góljaival a vezetést is megszerezte. A Nemzeti Bank védelme egy ideig még állta a sztálinvárosi rohamokat, de jól játszó csatársorunk Szigeti és Hegedűs lövései révén még két góllal terhelte meg ellenfele kapuját. A második félidőben még erősebben kibontakozott a sztálinvárosi csapat nagyobb játéktudása, kiforrottabb technikai felkészültsége. A küzdelem lényegében a sztálinvárosi csatársor és az ellenfél védelme között folyt, a budapestiek csak időnként tudtak néhány rajtaütésszerű támadást vezetni, amelyeket azonban védelmünk biztos lábbal rombolt szét. Ebben a játékrészben Szigeti (2), Fejes, Bosánszky (11-esből) és Vad értek el gólt. A megjelent közönség jóiramú, időnként színvonalas játékot láthatott. A sztálinvárosi csapat minden részében jobb volt ellenfelénél, és biztosan szerezte meg a kétszámjegyű győzelmet első bajnoki meccsén. Egyénileg Bagoly, Nagy II., Bosánszky, Fejes játéka emelkedett ki, de a csapat többi tagja is lelkesen és jól játszottak.


Szurkolók a pálya szélén valamikor az 50-es években

1952

Dunaujvaros