Megnyílt a SKÁLA Dunaújváros Áruház


Építők Lapja – 1983. május 9.

Tíz Héttel korábban

Megnyílt a SKÁLA Dunaújváros Áruház

Április 23-án reggel hat órakor elözönlötte a tömeg a legújabb, 4083 m2 alapterületű Skála Áruházat Dunaújvárosban. A beruházási alapokmány szerint a befejezési határidő: 1983. június 30. lett volna. Kell-e nagyobb öröm, egy 62 ezres munkásvárosban, minthogy tíz héttel korábban átadták a vásárló közönségnek ezt a városképalakító, igen korszerű bevásárlóközpontot, amely 135 millió forintba került.
Induljunk körsétára az áruházban. A csupa üveg előtérben az időszakos reklamációk apró pultjai mellett jobbra lehet megközelíteni a szupermarkettel, amelyben a narancssárga-fehér árutárolók roskadoznak az áru alatt, akárcsak a hűtőpultok. Dunaújvárosban ez a második legnagyobb ABC-jellegű üzlet, kínálata a Csemege-hálózatéval vetekszik, s kosár helyett bevásárlókocsival közlekedhet a vevő. Az előtérben újságos, virágárus, tagsági- és vevőszolgálati iroda, a lépcső mögött pedig ruhatár és csomagmegőrző van.
A földszint másik részén a nemzeti jellegű Havanna Club ételbár van, egyik bejárata a teraszról nyílik, amely lehetővé teszi az áruházénál hoszszabb nyitvatartást.
Az alagsorba vezető lépcsőn jutunk a műszaki osztályra, ahol híradástechnikai cikkektől kezdve, mezőgazdasági kisgépekig, csempéig, tapétáig minden kapható.
Az emeletre vezető lépcső egyenesen a divatosztályra vezet. Itt “Méta” shoop, játék-, sport-, kempingcikk és újdonságokat kínáló egységek vannak. Mellette az ajándékosztályon fotó-, finomkerámia, könyv, hanglemez, népművészeti, bizsu cikkek találhatók. Szemben velük cipő, bőrdíszmű, méteráru, lakástextil, konfekcióáru kelleti magát.
Az új áruház 50 milliós árukészletének mintegy felét nem lehet megtalálni a város más üzletében, mert Skála Coop szervezeten belül árusítják csak, vagy a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet készítteti saját ipari részlegével, bedolgozó hálózatával. Piackutatási céllal néhány termelő vállalat kísérleti gyártmányait az áruház újdonság osztályán hozza forgalomba.
Szolgáltatásai között szerepel az új áruháznak, hogy felvesznek előjegyzést keresett, de nem kapható árukra. Valutát váltanak át, csomagot, ajándékot, virágot küldenek, névkártyát készíttetnek. Az áruházban vásárolt szövetből a Vegyesipari Vállalattal közösen öt nap alatt öltönyt készítenek. Ezenkívül méretre igazítják a ruhát, szőnyeg és függönyszegéstvállalnak, javítanak órát, szemfelszedő és kulcsmásoló is üzemel.
A 13 milliós költségmegtakarítás ellenére is lehetővé vált a légkondicionált eladótér kialakítása. Dunaújváros kereskedelmében a megszokottnál nagyobb áruválaszték, a szolgáltatások bővülése mindenképpen a lakosságot szolgálja. Ezért tartotta be adott szavát a kivitelező, a 26. sz. Állami Építőipari Vállalat.

Tímár Mátyás

Skáláról-Skálára

Megnyílt a Skála Áruház

Skála Dunaújváros Áruház

 

 

Dunaujvaros