Rosti Pál emlékérem

Egészen egyszerűen indult a szerdai nap, bár tudtam, hogy ez sem lesz egy könnyű, de nem is untatnám az olvasót a mindennapok szürke mókuskerék zümmögésével, tény, hogy külön felhívták a figyelmemet erre az egy hónapig látható Rosti 190 kiállításra, így nem is volt kérdéses, illik meg-, és jelen lenni. Némi lszervezés, és szerencsére időben érkeztem az eseményre, viszont a délelőtti hangolódásra tervezett Rostis archív cikk ugyan elmaradt, de ami késik… bizony nem múlik!

Pálinkás Bertalan felvezetésével indult a megemlékező műsor, melynek során Kaszab Zsuzsanna dokumentumfilmjével, Csadi Zoltán tolmácsolásában előadott úti történettel, majd Pálinkás Eszter Ágnes és Kurucz Ádám Attila alkotta duó zenei produkciójával merülhettünk el Rosti világában.
A Dunapentelén elhunyt fiatal földrajztudós, világutazó bár rövid, de annál izgalmasabb, eseménydúsabb életet tudhat maga mögött. Elég, ha csak a két legfontosabbat említjük, az amerikai útját, illetve a nagy evezős túrát. Egyik sem egy egyszerű sétagalopp, pláne akkoriban….

Rosti Pál Kubában és Mexikóban

Kaland, romantika

Halkan tegyük hozzá, mindkét esemény fontos, megismételhetetlen, felülmúlhatatlan, akár a fényképek, vagy a sportteljesítmény tekintetében is. Rosti Pálra nem hiába lehetünk büszkék itt Dunaújvárosban is. Feladatunk megőrizni, ápolni emlékét, hogy gyermekeink, unokáink is tudják, ismerjék nevét, tetteit.

A kiállítás második részében került sor a megnyitóbeszédekre és a Rosti Pál emlékérem átadására. A díj kezdeményezője és alapítója Kaszab Zsuzsanna, aki a dokumentumfilmet is készítette, az emlékérem pedig Krajcsovics Károly ötvösművész keze munkáját dícséri. Az emlékérem sorsáról pedig egy három tagú bizottság döntött, idén első alkalommal. Az a megtiszteltetés ért nagy meglepetésemre, hogy az első Rosti Pál emlékérmet én vehettem át.


Horváth Tamás a Dunaújváros mesél oldal szerkesztője a Rosti Pál emlékéremmel

Köszönöm az alapítónak, az ötvösművésznek, a bizottságnak, és mindazoknak, akik, az emlékérem ugyan még sok utaztatással ugyan, de keresi végleges helyét, miközben már újabb, és újabb Rostiról szóló cikkeken, anyagokon kalandoznak a gondolataim. NEM, NEM FELEJTJÜK! 

Rosti Pálról a dunaujvarosmesel.hu oldalon

 

Az eseményről:

A jeles tudós, ősfotós öröksége (galériával)– dunaujvaros.com

Barkóczi Rosti Pálnak állít emléket a Bartók tárlata – duol.hu

Dunaujvaros