Megkezdődött a város végleges párt- és tanácsházának építése


Dunaújvárosi Hírlap – 1964. július 28.

Az első kapavágás

Megkezdődött a város végleges párt- és tanácsházának építése

Hétfőn reggel vörös és nemzeti színű zászlók vettek körül egy kis asztalkát a Lenin téren. A piros textíliával borított asztalon a megépülő dunaújvárosi párt- és tanácsház makettje volt.

Az asztalt övező emberek ünnepélyes aktusra gyűltek össze. Az első kapavágásra…
Pontban 8 órakor a Városi Pártbizottság, a Városi Tanács, a Hazafias Népfront, a KISZ Dunaújvárosi Bizottsága és a különböző dunaújvárosi vállalatok képviselőinek jelenlétében Tapolczai Jenő elvtárs a városi tanács VB elnöke szóban méltatta az esemény jelentőségét.
– Itt, a város centrumában – mondta többek között Tapolczai elvtárs -, olyan építmény lesz, mely méltó a mi rendszerünkhöz, méltó hazánk első szocialista városához. Falai közt a marxizmus-leninizmus szellemében neveljük, formáljuk a város dolgozóinak világnézetét, összehangoljuk a helyes politikai és gazdasági célokat, innen irányítjuk, helyi vonatkozásban a szocializmus, majd a kommunizmus építését. Itt helyezzük el a tanács, a népi hatalom helyi szervét. Itt dolgozzuk ki a párt irányvonalának megfelelően politikai célkitűzéseink gyakorlati megvalósítását.

Milyen legyen Sztálinváros főtere

Majd arról beszélt Tapolczai Jenő elvtárs, hogy ugyancsak ez a tanácsháza lesz az a hely, ahol a város újszülött polgárait bejegyzik majd, itt kötik a házasságokat, s itt utalják ki a lakásokat azok számára, akik az elkövetkezendő évtizedekben városunkban telepednek le.
– Legyen ez a ház, jelentőségéhez méltóan központi épülete városunknak. Új, modern vonalaival, magasba törő falaival legyen a szocializmus építésének nagyszerű hirdetője. Ehhez a munkához kívánok a tervezőknek, az építőknek, s mindazoknak, akik az építés munkájában részt vesznek – erőt, egészséget, eredményes jó munkát. – fejezte be megnyitóját a városi tanács VB elnöke.

 

A megnyitó után Tapolczai Jenő elvtárs a Városi Tanács, Sárosi József elvtárs a Városi Pártbizottság és Engler Ibolya elvtárs a Hazafias Népfront nevében megtették az első kapavágásokat.


Weiner-féle városháza terve az Intercisa Múzeum kiállításán 2021-ben

Felhasznált képek: Intercisa Múzeum archívuma

Dunaujvaros