Felavatták a legújabb Duna-hidat


Nógrád Megyei Hírlap – 2007. július 24.

Felavatták a legújabb Duna-hidat

Az M8-as továbbépítéséről is beszélt Kóka János és Gyurcsány Ferenc

Hétfőn már birtokba is vehették az autósok az új Duna-hidat Dunaújváros mellett. Az ötvenmilliárd forintnál is drágább híd három év alatt épült fel és egyedülálló mérnöki teljesítménynek számít.


Hídavatás után megindult a forgalom. A Pentele híd neve emlékezteti az arra járókat Dunaújváros egykori nevére.
Fotó: Schmidt János

Farkas Károly

“Ezennel az új Duna-hidat átadom” – mondta hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miközben Kóka János gazdasági miniszter hathatós segítségével átvágta a Pentele hidat keresztben elzáró nemzetiszín szalagot a megjelent újságírók szórványos tapsa kíséretében. Az ünneplő tömeget ezúttal már több száz méterre a hídtól feltartóztatták a biztonsági őrök, így az ünnepélyes átadó után alig néhány ember lézengett az olvadáspontig hevült hídpályán.

.
Azonban az átadás után néhány órával, hétfőn 18 órakor már megindult a forgalom a valóban egyedülálló mérnöki teljesítménynek számító hídon, alig három évvel az építkezések megkezdése után.
“Megújítjuk Magyarországot nemcsak utakban és hidakban, de megújítjuk szinte majd mindenben, ami az állam működését illeti” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc avatóbeszédében. Kiemelte, hogy az 53,6 milliárd forintba kerülő híd ára ugyan nem tűnik olyan nagy összegnek, azonban szerinte a legjobb helyre került. “Ha ez a pénz az oktatásba vagy az egészségügybe folyik, ott egyszerűen eltűnt volna” – jelentette ki a miniszterelnök.

Kosárfülön át a semmibe

.
A tervezett M8-as nyugat-keleti autópálya részeként, a Vegyépszer Zrt. és a Hídépítő Zrt. konzorciuma által kivitelezett hídrendszer két ártéri híd és a Dunán 307,9 méter hosszan átívelő, kosárfal mederhíd együttese. A felvezető utakkal egyetemben összesen 1682,5 méter hosszú. A mederhíd a maga kategóriájában világcsúcs méretű, medernyílása a legnagyobb a világon. A Dunaújváros melletti hídhoz kapcsolódik egyben az M6-os egy rövidke szakasza is, amelyet – Gyurcsány Ferenc és Kóka János helyszínen elhangzott ígérete szerint – a néhány hónapon belül átadásra kerülő gyorsforgalmi útszakasszal meghosszabbítanák. Jelenleg ugyanis a híd keleti oldalán, Kecskemét, illetve azon túl Szolnok irányában, az autósok csak egy kétszer egysávos úton haladhatnak. Az M8-as továbbépítését azonban mind Gyurcsány Ferenc, mind Kóka János kihangsúlyozta a beszédében. Igaz, határidőt nem említettek.

Így épült a Pentelei híd – 2007 – Dr. Imre Lajos hidász mérnök és grafikusművész rajzai

A dunaújvárosi Pentele híd tervezése

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros