“magyar tudat (…) a pénz beszél, kutya ugat”


Dunaújvárosi Hírlap – 2003. május 31.

“magyar tudat (…) a pénz beszél, kutya ugat”

Videóklipet forgattak tegnap Nagy Feróval a városban


Ahhoz, hogy a technikát mozgósítsák, pénz is kellett, hogy kifizessék a stábot…
A látottak-hallottak mutatták: megérte!

Dunaújváros (pálinkás) –
Reggel nyolc óra, az arcok a 108-as italkimérésben gyülekeznek, Nagy Ferót várják… Jut eszembe róla: nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás – meg a gennyes valóság, ami egészen mást mutat, ad, ásít az orcából.

Talán ezért is lett Munka-dal a címe a Scarabeus együttes egyik dalának, amelynek szövegére forgattak videóklipet tegnap. Feró egyébként pontos volt, s ma sem rejtette véka alá, hogy voltaképpen ki is ő valójában. (Mellesleg egy teljesen szimpatikus ember!)
– Éppen ma reggel kérdeztek meg a stúdióban, hogy mit szólok ehhez meg ahhoz, s azt mondtam: szar! Nyilván ki lehet állítani egy kisplasztikai kiállításon, de az attól még szar marad… Nem értik meg a politikusok, hogy a rockzene nem politikafüggő, de ezeket a gyerekeket ma sokkal jobban kell segíteni, mint mondjuk az áldott szocializmusban.
A klipben egyébként feltűnik kerékpáron Lecsó (egy helyi prominens), és persze a Scarabeus egész csapata: Mészáros János (dob), Pálffy György (ének), Kővári Csaba (gitár – ének), Gregus László (basszusgitár).

Nagy Feró mondta

Nagy Feró sokak sztárja volt, van és lesz – nem csak Újvárosban!

dh
“Dolgozni vagyok itt, tehát engem ezért megfizetnek. De mindig támogattam a fiatal zenészeket, főleg napjainkban. Tévedés, hogy nem volna más dolgom. Hívnak, sok helyre hívnak… Éppen a napokban mondtam egy polgármesternek, támogassátok már ezeket a srácokat, mert majd jönnek a választások, s a fiatalok elmondják, hogy igen! Erre azt mondta, hogy ő szocialista. Ez nem pártpolitika, ezt mindenkinek támogatnia kellene, mert mi történhet? A gyerek nem betörni megy majd, hanem zenélni! Hogy hiányol-e a családom? Tegnap odafeküdtem a tizenhárom éves fiam mellé, majdnem kirúgott, pedig csak a szagát akartam érezni… Már egy lánynak kellene ott aludnia… Nem kérdezi, hogy hová megyek, tudja, hogy dolgozom, s hogy ez a világ keményen erről szól: A jó rockzenét továbbra is meg kell becsülni ebben az országban, mert teljesen átalakul néhány év alatt…”


Snitt – felvétel indul, várjatok a füsttel, eljön az magától is, semmit ne sürgessetek!

Délután kettőtől a Bartók előtti téren hangzott a betétdal: “Magyar vagyok, munkásgyerek, | két kezemmel pénzt termelek. | Feketén hajtom dögre magam, | mert élni kell minduntalan.” A srácok szemmel láthatóan szívvel-lélekkel viselték a hőgutát – tartotta bennük a lelket a rock, no meg a Munkás-dal refrénje: “Magyar munkás, magyar tudat, | a pénz beszél a kutya meg ugat!” …aztán mielőtt elkrumpliztam volna az egész burgonyaföldet a talpunk alól, körülnéztem: potrohos krumpli-bogarak rakták a petét… holnap kikelnek, lezabálják a termést… Csak hallják majd meg ezt a klipzenét, lesz nemulass!

Fotók: Vohlmann

Dunaujvaros