A jégsport fellegvára?


Képes Újság – 1974. február 16.


Sporttelep és a Vidám Park egy része a hetvenes években
fotó: Partvédelmi Vállalat

Egy éve még csak gondolat volt

A JÉGSPORT FELLEGVÁRA?

Még ma sem ültek el teljes egészében annak a jégkorong-mérkőzésnek a hullámai, amellyel néhány hónappal ezelőtt a dunaújvárosi műjégpályát “felavatták”. Úgy véljük: nem járunk messze az igazságtól, ha a jégsporthoz közelállók bármelyikét megkérdeznénk, mit is tudnak valójában erről a nagyszerű sportlétesítményről, ezt a választ kapnánk:
– Itt fulladt botrányba a Ferencváros-Volán találkozó!
Arról már viszont lényegesen kevesebbet tudnak a jégsport szerelmesei, hogy mi minden előzte meg a dunaújvárosi műjégpálya születését, mit jelent ez a város életében, s milyennek ígérkezik a holnap?
Magam is erre voltam kíváncsi, amikor az új sportlétesítmény igazgatóját kerestem.
– Igazgatóját? – kérdeztek vissza. – Hát az még nincs…
Így azután Bozzay Bélát, a Dunaújvárosi Kohász SK létesítményfelelősét faggattam. – a Kohász SK üzemelteti a jégpályát -, hogy feljegyezhessem a legújabb sportlétesítmény születési krónikáját, s kérdezzem a jövőről.
– Volt itt már jég korábban is – mondja, – ha csak arasznyi is. A Jégszínház hűtőkocsiját kaptuk meg, s két zsebkendőnyi területen korcsolyázhattunk. És volt néhány lelkes sportember, akinek sohasem volt közömbös városunk téli sportja, akik hosszú idő óta harcoltak, kilincseltek egy igazi műjégpályáért.

Az első vidéki műjégpálya

A magyar jeges sportok fejlődése szempontjából mintegy történelmi jelentősségű tényről értesültünk: Dunaújvárosban a közeli napokban műjégpálya nyílik. S nem lehet véletlen, hogy éppen első szocialista városunk lakói vallhatják majd magukénak az első vidéki műjégpályát. Az ország első műjégpályájának négy évtizeddel ezelőtt a Városligetben történt megnyitása annak idején óriási lendületet adott a magyar jégsport fejlődésének. Időközben a felszabadulás után csak egy-egy újabb pálya épült, az is a fővárosban. A vidékről érkező pályaépítési hírek, tervek sajnálatos módon nem váltak valóra. Megfelelő létesítmények hiányában pedig szó sem lehet a műkorcsolyázás, a gyorskorcsolyázás, a jégkorong kellő alapjainak megteremtéséről, s a fiatalok tömegeinek bevonásáról.
Dunaújvárosban különös tervek, nagy szavak helyett csendben láttak munkához. A város megszerezte a feloszlatott Jégrevű fagyasztóberendezését, és ennek felszerelésével egyelőre 15×30 méteres pálya áll most megnyitás előtt. Ez a jégfelület egy szabályos jégkorongpályának egy negyede csupán, de már műjég! Ahol az időjárás szeszélyeitől függetlenül fél esztendőn át korcsolyázni lehet, és ráadásul Dunaújvárosban úgy épült a pálya, hogy idővel bővítésre is sor kerülhet. A dunaújvárosiak példája tettekre serkentheti a magyar vidék többi városát. Szolgáljon valóban példaként kezdeményezésük, mert változatlanul állítjuk, hogy helyi öntevékenységgel, tetterővel máshol, az ország más városaiban is épülhetnének műjégpályák.

Népsport, 1967. február 10.


Dunaújváros, 1970. január 12.
Gyerekek vidáman korcsolyáznak a dunaújvárosi vidámparkban épített jégpályán
fotó: MTI/Szilágyi Pál

– A vitás kérdések hamarosan elrendeződtek, s az egykori Jégszínház helyén, alig egy év leforgása alatt épült fel a 60×30 méteres pálya.
Besegített a munkába a Dunai Vasmű, a Dunaújvárosi Papírgyár és a Magyar Jégsport Szövetség is. Nem maradtak tétlenek az üzemek szocialista brigádjai és a város lakossága. A papírgyártól palánkokat kaptunk, a helybeliek ástak, betonoztak, építettek – társadalmi munkában.
Most már – ha nem is olyan zsúfolt, mint fővárosi “bátyja” – ezen a pályán is nagyüzem van. Reggel hattól – este nyolcig…

Felavatták a dunaújvárosi műjégpályát

És hogy mit jelent a város életében ez a jégpálya, arra a kérdésre így hangzik a válasz:
– Régebben a Papírgyár sportkörének volt néhány műkorcsolyázója. Most már a Kohász SK is megalakította korcsolyaszakosztályát. És túlzás nélkül mondhatom: rengeteg a városban a korcsolyázni, korongozni vágyó fiatal.
– És a holnap?
– Talán nem is tűnik olyan távoli tervnek, hogy befedjük és lelátókkal lássuk el jégstadionunkat. Hisszük: minden adottságunk megvan ahhoz, hogy Dunaújváros a vidéki jégsport fellegvárává váljék.
Ehhez csak annyit tehetünk hozzá: őszintén kívánjuk, hogy így is legyen.


Van a napnak olyan időszaka, amikor sokkal mozgalmasabb itt az élet. És a nem is olyan távoli jövőben, talán tető is kerül a létesítmény fölé.
(Fotó: Bohanek)

Járai Judit

Dunaujvaros