Zanox – Kockázatok és mellékhatások – VILÁGPREMIER – Ricsárdgír koncerttel!

Újabb alkotással bővült a városunkban forgatott filmek listája. Már az építkezés során érdekes helyszínnek bizonyult településünk, elég, ha csak a Kölyök-re, vagy az Én és a nagyapám bájos történeteire gondolunk, de később is szívesen választották forgatási helyszínnek utcáinkat, tereinket, intézményeinket. Szép emlékeket idézhetnek fel a Csocsó, avagy Éljen május elseje, és kíváncsian vártuk milyen jelenetek kerültek be a Fehér tenyér, vagy a Vörös veréb című produkcióba. A teljesség igénye nélkül mondhatjuk, ebbe az illusztris társaságba kerül be a ZANOX – Kockázatok és mellékhatások című új magyar vígjáték amit Dunaújvárosban, az egyik forgatási helyszínen mutatnak be országnak-világnak.

Romantika, szerelem, ismerős helyszínek, szerethető, könnyed történet egy fiatal srácról, aki csak a legjobbat szeretné kihozni élete talán legfontosabb napjából. Te nem ezt tennéd?

Mi más is lehetne az időutazás üzemanyaga, ha nem a pálinka? – 24.hu

ZANOX – KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK (16)

színes, magyar film

Rendezte:
Baranyi Benő

Forgatókönyv:
Baranyi Benő

Fényképezte:
Gajdics Dávid

Producer:
Gyurin Zsuzsi
Molnár Dániel

Koproducer:
Romwalter Judit
Oskó-Szabó Csaba

Executive producer:
Sümeghy Claudia

Vágó:
Kis André

Zene:
Hodován Milán

Gyártó:
Salamandra Film
Sparks

Főszereplők:
Bálint Előd
Erdős Lili
Hatházi András
Sólyom Katalin

Zanox – kockázatok és mellékhatások – facebook

Zanox – kockázatok és mellékhatások – instagram

Az Inkubátor programtól a forgatókönyv megírásáig
Baranyi Benő rendező szórakozásból már gyerekként sci-fi történeteket kezdett el írni, később pedig azok a magyar alkotók motiválták, akik önerőből hozták létre első nagyjátékfilmjüket egy maréknyi pénzből és rengeteg lelkesedésből. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmrendező mesterszakon végzett 2019-ben. Kisjátékfilmjeit (Anja, Bujócska, Gyíkember, Csomagtartó) számos fesztiválon díjjal ismerték el. 2022-ben valóra vált saját álma első nagyjátékfilmjével.
A Zanox – Kockázatok és mellékhatások ötlete 18 éves korában fogant meg Benőben, de sokáig úgy tűnt, a terv a fiók mélyén marad. Amikor a Nemzeti Filmintézet kiírta a fiatal filmesek elindulási lehetőségét támogató Inkubátor program 2020-as pályázatát, a rendező egy új történettel szeretett volna belevágni, de az a filmterve akkor még nem forrott ki eléggé ahhoz, hogy elindulhasson rajta. A közelgő határidő miatt így visszanyúlt a régi témájához.
Így emlékszik vissza Benő: “Újra elolvastam a korábbi treatmentemet. Megláttam benne, mit lehetne sokkal jobban csinálni, mint ahogy azt annak idején kigondoltam. Bár az életem jelenlegi szakaszában más témák foglalkoztatnak, meg tudtam találni a Zanoxban, mi az, ami még most is motivál a történetben. Kicsit olyan volt a fiatalkori filmtervemet fejleszteni, mintha egy társíróval dolgoznék: fontos szempont volt, hogy neki is, és nekem is tetsszen a végeredmény. Talán abban látszik a különbség az elkészült forgatókönyvhöz képest, hogy az eredeti sztori borúsabb volt, és hangsúlyosabb szerepet kapott benne a szerelmi szál.”
A Zanox – Kockázatok és mellékhatások keveri a sci-fi, krimi és romantikus vígjáték elemeit rengeteg humorral megtűzdelve, de törekszik rá, hogy egyik műfaj se domináljon benne egyértelműen. “Szerettem volna egy ízig-vérig magyar, műfaji alapokon nyugvó szórakoztató filmet készíteni. Nem szerettem volna Amerikát másolni, hanem az itthoni adottságokat a film hasznára fordítani. Nem vagyunk tökéletesek, nem is akartam magunkat szebbnek, sterilebbnek mutatni. Magyarországon a pálinka a varázsital, és a főhős a nagyanyjával él Komlón” – fejti ki bővebben a rendező.

   
Fotók: Rumann Gábor / Mozinet

Casting és előkészületek a Covid-19 alatt
A Covid-19 járvány nagyban befolyásolta a forgatást, főleg az előkészületeket. Mivel a film szereplői zömében 18-21 évesek, nehéz volt megoldani, hogy a stáb bemenjen az intézményekbe castingolni, így a plusz körök az egész szereplőválogatás folyamatát meghosszabbították. Benő ragaszkodott ahhoz, hogy a filmben megjelenő karakterekre azonos korú színészeket keressenek. A potenciális választottaknak először el kellett játszaniuk egy jelenetet webkamerában, majd a legjobbak részt vehettek a személyes meghallgatáson.
A rendező és Gajdics Dávid operatőr együtt látták el a casting director szerepét. A legnagyobb fejtörést a főhős jelentette: a Misit alakító színészt majdnem fél évig keresték. Benő olyasvalakit szeretett volna a szerepre, aki túlmutat a filmekben sokszor látott klasszikus szerencsétlen fiú karakteren, és nem amiatt válik magabiztos “jópasivá”, hogy leveszi a szemüvegét és szebb ruhát vesz fel. A szerepet elnyerő Bálint Elődben megvolt az a képesség, hogy ezt a jellemfejlődést külsőségek helyett színészileg tudja megjeleníteni. Előd Erdélyben él, így külön engedélyt kellett kérni a Filmintézet segítségével, hogy a casting idejére beengedjék az országba.
A Jankát játszó, mindössze 20 éves Erdős Lili jelenleg Zsótér Sándor osztályába jár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Janka szerepére is sok lányt megnéztek Benőék, és amellett, hogy feltétel volt, hogy életre tudja kelteni a színes, energikus gimnazista lány karakterét, természetesen a potenciális Misit játszó színésszel is működnie kellett a kémiának. A végső castingon Lili és Előd jól összepasszoltak, így az ő párosukra esett a választás. Előddel és Lilivel Benő sokat beszélgetett arról, ők hol tudnak kapcsolódni a karaktereikhez, közösen néztek videókat hasonló emberekről, illetve a próbák alatt többször improvizáltak. Ezeknek a dialógusoknak egy része bekerült a végső forgatókönyvbe.
Benő és Dávid azonban nem csak a színészek, hanem a helyszínek miatt is bejárta az országot. Olyan iparvárosokat kerestek, ahol még állnak szocialista jellegű építmények, és mindenképp két településen akartak forgatni, hogy ne specifikusan egyetlen valós helyszínhez legyen köthető Misi lakóhelye. Amikor a keresgélés során megtalálták a Piramisházat, megegyeztek, hogy ez lesz a legjobb Misi lakás külső, amit láttak az országban, így lett az egyik forgatási helyszín Komló. Dunaújvárosban is találtak megfelelő épületeket, ráadásul mivel mind a két város dimbes-dombos, így tökéletesen össze lehetett vágni a külső jeleneteteket egymással.
Benő így nyilatkozik arról, miért nem a fővárosban szeretett volna forgatni: “Minden UFÓ Los Angelesben zuhan le, és ugyanilyen arányban játszódnak a magyar filmek Budapesten. A helyszínek elhasználtak, pedig nagyon sok erős atmoszférájú hely van vidéken. Mivel ezeken a helyeken nem gyakran forog nagy produkció, az emberek sokkal nyitottabbak, segítőkészebbek. Nem utolsó sorban elérhetőbb áron lehet találni helyszíneket”.


jelenetek a filmből / Mozinet

Forgatás
A stáb a forgatás alatt nagyon összeszokott. A munka befejezése után is keresték egymás társaságát, ami megható élmény volt Benőnek. Elmondása szerint ő is próbált mindent megtenni annak érdekében, hogy a Covid-19 ne árnyékolja be a produkciót. „A színészeken és statisztákon meglátszik, ha nagyon feszült a hangulat, vagy ha nem kedvesen szólnak hozzájuk. Ez nagyban függ a rendezőtől, aki az egész projektnek a feje. Azt vettem észre, hogy az stábtagok egy idő után elkezdenek a rendezőre hasonlítani, és ha én kedves vagyok velük, akkor ők is kedvesek lesznek egymással. Az oldott hangulat mellett persze kemény munka volt, mert sok anyagot kellett felvennünk rövid idő alatt. Mindenki szorgalmasan dolgozott, de közben nem érezték rosszul magukat. Az biztos, hogy elfáradtak a munka végére, de úgy látom, jó élményként maradt meg a forgatás nekik.”
A stáb nagy részének a Zanox volt az első nagyjátékfilmje. Bár többen azt ajánlották Benőnek, hogy tapasztaltabb munkatársakkal dolgozzon, a rendező inkább a kisfilmjei során bevált embereket hívta. Úgy gondolta, ezek az alkotók vannak olyan jó szakemberek, hogy lehetőséget kapjanak egy nagyjátékfilmben. A fő pozícióban lévő stábtagok mellett voltak konzulensek, akikhez tanácsért lehetett fordulni, hogy segítsék a felkészülést a nagyjátékfilm forgatás lehetséges új kihívásaira.
Benőék vállalása magas volt, emiatt nagyon jól kellett gazdálkodniuk a rendelkezésre álló pénzügyi kerettel. Nem volt a költségvetésben tartalék, ezért a 19 forgatási nap során úgy dolgoztak, hogy semmiképpen se legyen túlóra. Az operatőrrel közösen előre elterveztek minden képet, minden kameramozgást. A jelenetekhez nem csak snittlistával és storyboarddal készültek, hanem egyes esetekben teszt gyanánt felplánozva előre felvették és összevágták azokat. Más jelenetek helyszínét Dávid 3D-ben, méretarányosan megrajzolta, hogy a megfelelő optikákat előre ki tudja próbálni. Erre a szűk helyszínek miatt volt szükség, mint amilyen a panel konyha, ahol kérdéses volt, hogy elfér-e a kamera a kitalált plánok megörökítéséhez. A végeredményben így nem voltak meglepetések, és a forgatást követően gyorsan tudott haladni a vágás is. A gyorsaság és költséghatékonyság miatt a forgatáson ritkán történt improvizálás, inkább csak olyan jeleneteknél fordult ez elő, ahol nem hatott természetesnek a megírt szöveg, például Janka angol érettségi feleleténél.
A Covid-19 és az anyagi keretek miatt az eredeti tervekhez képest meg kellett válniuk több jelenettől, de Benőéknek még sincsen hiányérzetük. Úgy zárták le a projektet, hogy elégedettek a végeredménnyel, és örömmel tölti el őket, hogy összetartó, baráti társaság kovácsolódott a közös munka során.

 
jelenetek a filmből / Mozinet

Gurul a gyógyszer, repül a pálinka – Így készült a Zanox plakátja – film.hu

A VILÁGPREMIER napján természetesen egyéb különlegességekkel is készülnek az alkotók, a filmvetítés, majd azt azt követő közönségtalálkozót követően ingyenes RICSÁRDGÍR koncert lesz a mozi előtti téren. Természetesen nem csak ezért érdemes eljönni, a filmre itt lehet jegyet venni:

2022. május 13. 18:30 – Zanox – Kockázatok és mellékhatások – VILÁGPREMIER DUNAÚJVÁROSBAN!

Dunaujvaros