Szüret

Igazi szüreti “mulatsággal” búcsúztattuk a nyarat a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban 2015-ben. A szeptember elején megrendezésre került kulturális rendezvényen vendégeink voltak többek között barátaink a parafóniások, de épp év elején érkeztek dortmundi testvériskolánkból is. Nagyszerű napon mustkészítés, kézműves foglalkozás, valamint néptánc és népdalok tanulása várta a jelenlévőket. A tartalmas programkínálatot kiállításmegnyitó, valamint Quintia koncert zárta, ahol együtt muzsikálhatott a Paracitera zenekar, a Quintia, valamint meghívott vendégként velük “dongott” Szokolay Dongó Balázs népzenész. Hátteret Mészáros Annarózsa remek képei adták, amiket a Parafónia zenekar tagjairól készített.


zenei sokszínűség

Szokolay Dongó Balázs

Népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik.
1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2001-ben Glasgowban, az „Academy of Music and Drama” Népzenei Tanszékén adott szóló koncertet magyar és horvát dudán. 2003-tól 2007-ig az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára. 2005-ben Artisjus-díjat kapott. Hangszerei: furulya, duda, szopránszaxofon, tárogató.

forrás: www.kobzart.hu

A felejthetetlen koncert zenei különlegességei és népzenei hangszerbemutató:

Kiállításmegnyitó és koncert képei


Zene világnapja

Dunaujvaros