Dalok, zenészek Dunaújvárosból II.

Tavaly tavasszal betekintést nyerhettünk a magyar zenei világba és kicsit feltérképezhettük a  dunaújvárosi szálakkal rendelkező formációkat, együtteseket. A lista persze sosem lehet teljes, így van lehetőség újra és újra bővíteni. Egy biztos, ma is elsősorban dunaújvárosi kötődésű zenészek, zenekarokról lesz szó!

Kezdjük hát zenei kalandozásainkat!

1. Lukácsházi István
Lukácsházi István Sztálinvárosban született nagybőgőművész. Megfordult a dunaújvárosi zeneiskolában is, majd 1983-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola nagybőgőtanára.
Alapítója és 2000-ig nagybőgőse a Budapesti Vonósok kamarazenekarnak, akikkel világszerte koncertezett, 2001 óta tagja a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusoknak, az Intermoduláció Együttesnek, az  IBS Eufórikusoknak és az Aircorde Triónak.
zene nem csak nagyoknak
Rendszeresen szerepel kortárs szerzők műveinek előadásában /Dukay Barnabás, Kurtág György, Csapó Gyula, Serei Zsolt, Tihanyi László, Faragó Béla, Sári József, Sáry László, Sári Bánk, Kovács Zoltán, Tóth Péter és mások/.

2. Voice and Bass

Jazzjet, Vasmalom, Regős Trió mond valakinek valamit? Mindhárom zenekarban Csuhaj-Barna Tibor volt a nagybőgős. Mostanában elsősorban feleségével, Lakatos Ágnes jazz énekesnővel lépnek fel a jazz színpadokon, nem csak egyedi hangzásvilágú Voice and Bass duójukkal, hanem az East Side Jazz Company zenekarral is. Nem mellékesen, mindketten a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanítanak.
Tibor 1991-től 2008-ig volt a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola nagybőgő-, és gitár tanára.

Csuhaj-Barna Tibor

3. Szabó Attila

 

Talán nem szerénység bevallani, egyik kedvenc a Tax Free Gangster Funk 4 számos kislemez, hogy miért, talán elég betekinteni ebbe a kis archív videóba, ahol még az is kiderülhet, hogy Attila kivel énekelt akkoriban…
Elsősorban nagybőgő és basszusgitár a hangszere, de 2011-ben például a Bartók aulájában is megmutatta, énektudása semmit sem kopott az évek alatt.
A dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola tanára 2004 óta, és aktív muzsikus.
Egy korábbi zenekarával a Jazz Bonddal…

 

… és ebben a nyári melegben jól jön egy Ice cream a Mardi Gras Jazz Band tolmácsolásában

Interjú P. Petőcz Andrással a Mardi Gras Jazz Band vezetőjével és még egy kis zene…

Mardi Gras Jazz Band a facebookon

4. Dunaújváros Big Band


Nem az első próbálkozás, az ezredforduló környékén volt már egy hasonló próbálkozás Máriás Zsigmond részéről, de az idő, és az elég nagy létszámú zenekar egyszercsak már nem volt. Balogh Zoltán, egykori zeneiskola igazgató, illetve jelenleg is aktív tanár, és zeneszerző viszont újra nekilátott egy hagyományos, tradicionális Big Band verbuválásához, így 2012 óta újra van a város életében Big Band, azóta is a környék jazz-életének egyetlen nagyzenekari formációja.

Balogh Zoltán nem csak a zenekar vezetője, motorja, zenekari tagja, de zeneszerzői munkáját is halljuk 1-1 átiratban, vagy éppen ha saját műve szólal meg az evangélikus templomban, mint legutóbb 2009-ben az Emlékezés koncerten.

 

5. Colombre Band

Almann Gergő (zongora, billentyű), 2014-ben csatlakozott a 2007-ben alakult győri rockzenekarhoz. Gergő Dunaújvárosban született, nevével több helyen is találkozhattunk, színházak mellett helyben a Jambon zenekar, vagy éppen a Dunaújváros Big Band tagjaként ismerhették meg, de lehetnek olyanok is, akik a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola tanáraként találkozhattak vele. Most viszont vele teljes és egész a Colombre Band.
Váray László és a Colombre Band – Hacacáré
Még több információ az együttes weboldalán:

 

6. Dunaújváros László Imre Nótaklub zenekara

 

Dunaújváros éttermeiben a 80-as években még cigányzenekarok muzsikáltak, akik rendszeresen nótaestekkel is szórakoztatták közönségüket. Idővel kialakult egy közösség, akik ezeken az alkalmakon részt vettek és létszámuk egyre bővült.
1983-ban már hetvenhárom főt számlált ez a társaság, akik úgy döntöttek, hogy októberben megalakítják a László Imre Magyar Nóta, Népdal, Operett és Cigánydalokat Kedvelők Klubját az óvárosi Pentelei Klubházban, amely ezt követően is a műsoraik helyszínéül szolgál.
Boda Ernőné alapító tag, nótagyűjtő kezdeményezésére választották a névadójuknak László Imrét, aki nótaszerző és énekes volt.
A klubnak saját zenekara is van, melyet Mukli István vezet.
A “Mukli István és zenekara” tagjai:

  • Mukli István – hegedű
  • Pók László – zongora
  • Sárközi Lajos – brácsa
  • Varga Elemér – cimbalom

Mukli István és Pók László a László Imre Nótaklub tagjai, Varga Elemér pedig jelenleg is a 100 Tagú Cigányzenekar (ahol korábban Mukli István is tag volt) cimbalmosa.

7. Accord Quartet

Az idén 15 éves formáció blogomban, és városunk zenei életében is vissza-visszatérő szereplője. Kondor Péter brácsásnak köszönhetően amikor csak idejük engedi, részt vesznek a közös koncerteken, jótékonysági rendezvényeken. Ilyen volt a 2007-es Viadana jubileum és ősbemutató, 2009-es Emlékezés koncert, de a sort még lehetne folytatni számtalan jótékonysági koncerttel, amiken részt vettek.
Sokoldalúságuknak köszönhetően rengeteg rendhagyó produkcióban vettek részt, ilyen például Dj Palotaival készített feldolgozás, …

… vagy ide sorolható Szabó Csaba gitárművész tavasszal megjelent albuma, amin közreműködtek, erről bővebben: ITT. Illetve egy személyes kedvenc, Boggie és a Folkfonics zenekarral közösen készített népdalfeldolgozás.

Szóval csak így tovább srácok, még sok-sok eredményes, sikeres fellépést a világ színpadain!

8. Delta Rock Band
Az örökifjak is tudnak még zenélni, bizonyíték erre a Delta Rock Band. Jövőre ünneplik a Delta zenekar megalakulásának 50. évfordulóját, én csak remélni tudom, hogy lesz egy nagy Delta buli valahol….

Az idő érzékeltetésére idézném Váczi László basszusgitáros visszaemlékezését a “kezdetekre”:

-Apám, mindig büszke volt rám !
No, nem azért mert elvtelenül elfogult volt velem, hanem azért mert 68-ban szerepeltünk a KI MIT TUD-on.
Akkoriban ez volt a mai megasztár vagy mi a szösz . Zenekarokat vetettek össze énekesekkel, tűznyelőket, humoristákkal, népi táncosokat a hattyú halálát táncoló balerinával. Úgyhogy teljes volt a szocreál kultúrkör.
Mikor kicsi voltam, apám nagyon szerette volna, ha zenélek. Mikor megszülettem és ordítva követeltem a jussom a ciciből, apám felvette a hegedűjét és elkezdett játszani. Anyám szerint csak erre volt képes – mert fel nem vett! – állítólag erre abbahagytam a bömbölést. Apám szépen hegedült. Találtam olyan kottát, kottás kiadványt, ami 1947-ből származott és ott volt a zenéje nagybátyám szövegével. Valami “Díj-nyertes dalok” volt a címe.
Szóval, általános iskolás voltam és csellózni tanultam, de a tanár néni többet járt a zeneiskola mellé, mint én, pedig engem sem dobott fel a vágy, hogy Pablo Casals legyek. Szóval hegedű tanár bácsi gyakorta játszott duettet a gordonka tanár nénivel. Ami rossz fényt vetett rám, az volt,mikor kiderült, hogy meglestem a gyakorlást. Még hetekig húztam volna az iskolakerülést de egy atyai pofon megállított a szédelgésben. A kérdésre, Hol voltál Lacikám?-ra “Természetesen gyakorolni” volt a válasz, de az álnok cselló a három havi porral beárult.. Így tört meg a karrierem a komolyzenében.
Azután jött az “Ország-Világ” című újság, ahol a hátsó oldalon beszámolt a Beatles létezéséről és Harrold McMillan miniszterelnök feléjük irányuló, kitüntető figyelméről és máris gitárt ragadva zenekart alapítottunk. Ez olyan 63-64-ben történt. Miután egész jó kis csapatot csináltunk, a természetes kiválasztódás után – eljutottunk a 68-es KI Mit TUD ra.
Több helyi és megyei versenyt nyerve, az országos döntőbe kerültük a Deltával. Nem azért lett Delta, mert már volt a Omega , hanem a név választáskor, Görbe ‘Csupák’ Bálint kezében ott volta Delta magazin és ez aztán mindent eldöntött.
Bevonultunk a Bolgár Kultúrotthonba, ahol megannyi jó zenekar, szuper cuccokkal felsorakozva várt az aulába, körben. Felhúzott szemöldökök és elfojtott röhögés követte a bepakolásunkat. Szegény zenekar lévén, saját magunk fabrikálta hangfalaink voltak, amin elöl a kultúrház elnyűtt függönye adta, a hangfal vásznat, de a legotrombább az ének cucc volt! Egy vetítésnél használatos erősítő adta az ének erősítést a Vidám Park /Orkán – szabadtéri / hangfalaival. Mikor bezörögtünk a bádog trapéz dobozokkal,..hát a röhögés elementálissá fokozódott …
Ott volt a Rangers is- későbbi Corvina, a két Soltész gyerekkel és több azóta halhatatlanná magasztosult rock veterán. A gitárjaink viszont veszett jól szóltak. Boda Ákos gitáros barátunk a Yardbirds-t meghallva, megcsinálta nekünk is ezeket az effekteket. Sírtak a gitárok! Mikor játszottunk, az nagyon tetszett a zsűrinek. Bejutottunk az adásba a legjobb nyolc közé, ahol egy kissé egzaltált rendező ordította végig a próbákat, kergetve minket is az őrületbe. Paoló Lajos volt – Isten nyugosztalja. Esténket, egy Római parti üdülőben töltöttük, csinos lányok társaságában – már akinek jutott és elég bátor is volt!
Másnap próba, aztán a tv-s fellépés, ahol a jól sikerült szám után a zsűri a konkurens, Fantom nevű zenekart felkérte, egy mindent eldöntő szám eljátszására. Ők Theodorakis, “Cimea dal” nevű mozgalmi nótáját játszották el síppal, dobbal, hegedűvel és a hangtechnikussal, (az egész rendezvény technikusa – az ő gitárosuk volt) Bár a rockzenéhez semmi köze nem volt, a zsűri bátran döntött, őket juttatta tovább!. Mi pedig, egy szép oklevél mellé, három készlet NDK elektromos fogkefét kaptunk öten. Itthon ezt nemzeti gyász nappá nyilvánították a haverok és rokonok, mi pedig megfogadtuk, soha többé ilyen helyzetbe nem akarunk kerülni. De az apám büszke volt, hogy szerepeltünk a tv-ben! Fűnek–fának mesélte. Aztán, hogy öröme kiteljesedjen, az egyik elektromos fogkefét neki adtam…
Évekig azzal rázatta a fejét…!

 

9. Zaphir

A zenekar 2014 év végén alakult Dunaújvárosban.
Alapító tagok:

  • Bánkuti Zsolt (gitár)
  • Megyes Imre (basszusgitár)
  • Fügedi Attila (dob)

“A tevékenység indulását nagyban meghatározta a zeneszeretet és az ambiciózus alkotóvágy. Célkitűzés a saját dalok írása és a rock-metal műfajon belül egyedi stílus kialakítása, amelyhez a később csatlakozó Miokovics Csaba (gitáros) ötletgazdag témáival nagyban hozzájárult. Ezt követően csatlakozott Loszinszki András (billentyűs) és Hári Attila (énekes).
Az eltökélt megszállottság mellett nagyon fontos számunkra, az egymás iránti tisztelet és a zenei alázat. Talán éppen ezért is egy kiválóan működő zenekar és egyben baráti társulat jött létre. Magasra tett mércével a próbákon kemény munka zajlik, az alapötletek kidolgozása majd a végleges köntösbe ültetése, amelyeket meghatározó harapós riffek, ragadós refrének és közérthető szövegek jellemeznek. ” – vallja magáról a zenekar.

10. Rodinia

A zenekar 2004 augusztusában alakult. Kezdetben kizárólag feldogozásokat játszott a zenekar, magyar előadóktól. Még ebben az évben megszületett az első saját dal. 2005 szeptemberétől 2006 áprilisáig a zenekar kibővült egy billentyűssel Magyari Péter személyében. 2006 októberében ismét történt egy tagcsere, Barkóczi Tamás helyére Poszt Péter érkezett a dobok mögé. Időközben elkezdtek megszületni a saját dalok is. A zenekar neve 2006 decemberétől Rockstone lett. 2007-ben elkészült első -garázsban felvett- demo anyag is, amely 6 saját dalt tartalmazott. Rengeteg közös élmény, bulizás, számos koncert után a zenekar 2008 novemberében feloszlott. 2008 december-2009 januártól különböző kísérleti formációk után újjáalakult. A műfaj és a hangzás némileg megváltozott, a feldolgozások helyét új saját dalok váltották ki, néhány régi szám megmaradt, némileg átdolgozva. Különböző okok miatt a Rockstone névről le kellett mondani, így 2011 októbertől a zenekar neve Rodinia. 2012-ben az énekes Somodi Zsolt és a zenekar útjai külön váltak. Hosszú keresgetés után végül megtaláltuk a megfelelő embert Lukácsi Csaba személyében. A zenekar végleges felállása:
  • Lukácsi Csaba: ének
  • Wittmann Gábor: gitár
  • Magyari Péter: billentyû
  • Horváth Péter: basszusgitár
  • Poszt Péter: dob
Dunaujvaros
Previous
MUKI