Háztűznézők a fedett uszodában


Fejér Megyei Hírlap – 1977. március 25.

Háztűznézők a fedett uszodában

Építész és műszaki szakemberek jártak a minap a dunaújvárosi fedett uszodában, hogy a medencék vízzel való feltöltése és az április 2-ára tervezett hivatalos átadás előtt szemrevételezzék mindazokat a műszaki-technikai berendezéseket, amelyeket ez a társadalmi összefogás révén két év alatt megépült modern uszoda rejt magában.

A szakembereknek szóló műszaki ismertető adatai közül bevezetőül annyit: a szocialista országokban ezideig egyedül az NDK-beli Warnemündében épült csak emelhető fenékszerkezetű, feszített víztükrű, 50 méter hosszú, 21 méter széles, 8 rajtköves fedettuszoda.
Jogos a kérdés: miben különbözik a warnemündei fedett uszodától a dunaújvárosi? A dunaújvárosi uszoda 50 méter hosszú és vasbetonlábakon álló medencéjét egy, a vízszinttől 30 centiméterrel kiemelhető, mozgatható betonfallal ketté lehet osztani, s az így nyert medencerészek egyike 33,3 méter, a másika pedig 15,3 méter hosszú.

Hogyan működik az uszoda emelőszerkezete?

Ez utóbbi medencerész feneke – a már említett és az egész medencét kettéosztó betonfalhoz hasonlóan – mozgatható, a medencefenék szakaszos emelésével akár 30 centiméter vízmélység is beállítható. Egyébként a medencék legnagyobb vízmélysége 180 centiméter.
A fedett uszoda, elhelyezését tekintve új létesítménye a dunaújvárosi strandnak, ezen belül pedig szomszéd épülete a strand nyári úszómedencéjének. Erre a körülményre figyelemmel a fedett uszodához szükséges technikai berendezéseket a tervezők a vasbetonlábakon álló medence alatt helyezték el.

A sztálinvárosi fürdőtelep

A versenymedencéhez 380 néző befogadására alkalmas tribünt építettek. Az uszoda belső terében emellett még elhelyeztek egy üvegfallal határolt 12 méter hosszú és 8 méter széles tanmedencét is. Érdekesség, de így igaz: a tribün mögötti márványlapos sétáló aljazatába beépítettek egy nagyméretű sakktáblát, ahol adott a lehetőség, hogy élősakkot játszhassanak.

A medence alatti technikai berendezések műszaki szintjére, korszerűségére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az uszoda vízcseréje 3 óra alatt végbemegy; az uszodai hőmérsékletet a vízhőfokot és a víztisztaságot automatikus üzemelésű műszerek mérik; az uszoda teljes technikai üzemelését diszpécserközpont irányítja.
Az uszoda vízének pótlására napi 50-60 köbméter víz kell. A fürdőzők 24-26 fokos vízben lubickolhatnak.
A belső világítás fényereje lehetővé teszi a helyszíni tévéfelvételt is. A kellemes uszodai közérzetet és hőmérsékletet légfűtéssel biztosítják; az elhasználódott levegőt 11 mennyezeti ventillátor szívja el.
Az uszoda tetőzetét 42 méter széles — hazánkban eddig még nem alkalmazott —, a Dunai Vasműben készített könnyűacélszerkezet tartja, amihez jobb és bal oldalon 4—4 méter széles portál tartozik még.


Béke tér felőli homlokzat

DUNAÚJVÁROSI FEDETT USZODA

Építész: Pécsi Imre
Szerkezettervező: Bíró József – Kovács Antal – Szűcs Rita
Gépész: Bihari Tamás
Kivitelező: 26. ÁÉVI ORSZAK

1977 tavaszán került átadásra Dunaújvárosban az ország harmadik 50 m-es fedett uszodája.
A létesítmény generáltervezője a Mélyépterv, a kiviteli tervezésben altervezőként további három szaktervező vállalat – DVTI, ÁÉTV, KERTI – is részt vett.
A 600 fős öltözővel, 400 ülőhelyes tribünnel ellátott fedett uszoda a meglévő szabadtéri medencéhez, ill. a hozzátartozó lelátóhoz kapcsolódva épült meg, ezáltal egy komplex – nyitott és fedett medencékkel ellátott fürdőlétesítmény kialakítására nyílt lehetőség.
Az épület alépítményi része monolit vb. szerkezetű, felépítményi váza a Dunai Vasmű által gyártott 42,0 m támaszközű, 12,0 m oszloptengelytávú rövidfőtartós könnyűacélszerkezet.
Az uszoda egyik technikai újdonsága az 50×21 m-es versenymedence, melyben – hazai vonatkozásban elsőként – változtatható vízmélységet biztosító emelhető-süllyeszthető fenéklemez és elválasztófal került beépítésre. A monolit vasbeton szerkezetű elválasztófal kiemelésével a medence két részre osztható, egyik oldalon 33 1/3×21 m-es, 1,80 m vízmélységű medencerész, a másik oldalon pedig egy 15,2×21 m-es medencerész alakítható ki, melyben 4 hidraulikus rudazattal alátámasztott közbenső vasbeton lemez emelhető-süllyeszthető. A mozgatható szerkezetek vezérlése az úszómesteri szobában elhelyezett vezérlőpultról történik.
E szerkezetek beépítésével a medence egyidőben különböző célra használható, mert amíg a 33 1/3 m hosszú részt sportolók, vízilabdázók használják, addig az elválasztófal mögött 0,3-1,8 m között a vízmélység tetszés szerint változtatható a kívánt célnak megfelelően.
A korszerű, ún. “feszített víztükrű” peremkialakítású medence oldalfalában vízalatti betekintő ablakok is elhelyezésre kerültek az úszóedző munkájának elősegítése céljából, ugyanakkor ezeken keresztül tv közvetítésnél vízalatti felvételek is készíthetők. A medencékben az állandó kristálytisztaságú vizet korszerű víztisztító és hidraulikai berendezések biztosítják.


Medencetér belső

Megjelent: Magyar Építőipar 1978. 1-2.

A dicséretesen rövid, a 2 év kivitelezési idő alatt általában 20-25 szakipari vállalat dolgozói munkálkodtak a dunaújvárosi fedett uszoda építésén. S a gondos tervezés, a mások munkáját is becsülő helyszíni munkavégzés és nem utolsósorban a dunaújvárosi társadalmi munkások példás áldozatvállalásának köszönhető, hogy ezekben a napokban már az utolsó simításokat végezhetik az építők a fedett uszodán, amely előtt a teljes elkészüléskor Czyránszky Mária Sellő című szobra áll majd.

L. A.

1977. április 2-án a hazai “létesítmény-jegyzékre” új név kerül fel: a dunaújvárosi fedett uszodáé. Azé a fedett uszodáé, amelynek építését két esztendővel ezelőtt, 1975. március 10-én kezdték meg. Ez az uszoda nemcsak azt jelenti, hogy a ma ötvenötezres lélekszámú város gazdagodott egy télen, nyáron egyaránt használható uszodával, hanem azt is, hogy a város vonzáskörzetében, a Mezőföldön szintén megindulhat az úszósport fejlődése. A létesítmény jelentőségét csak aláhúzza, hogy a legközelebbi ilyen uszoda a fővárosban és Kecskeméten van.

Fedett uszoda

Megyek és ugrom!

Dunaújváros fedett uszodát avatott

Átadták a fedett uszodát Dunaújvárosban

Dunaujvaros