Épül a Békemű


Dolgozók Világlapja – 1951. augusztus 11.


Hatalmas iramban folyik a Dunai Vasmű építkezése, fiatalok tízezreit mozgatja meg: mindenki hozzá akar járulni munkájával az új város építéséhez. Házak serege emelkedik az ég felé már. egyre több épület kerül tető alá.

Képes újság került e héten a kezembe. Dunapenteléről, az épülő békeműről szóltak hozzám a képei. Ahogy a képeket néztem, kitárult előttem országunk építésének egész nagysága, teljessége. Hatalmas gyártelep épül, hatemeletes paloták emelkednek a régi kis viskók helyén, nekünk, dolgozóknak. A miénk lesz a kultúrház, a fürdők, ez az egész csodálatos új város, ez a hatalmas békemű. A miénk, akik megépítjük, felhúzzuk a falakat, gyártjuk a téglát, szerkesztjük a gépeket, a miénk, akik odaállunk a gépek mellé és irányítjuk azokat.

 


– Nézd ezt a várost! A szemünk láttára nőtt ki a földből, mi építettük, mi, fiatalok! – mondja büszkén Schuszter Ernő, a Váci-úti tanműhely építkezésén dolgozó fiatal kőműves ebédszünet közben egyik társának, amint az “Épül a békemű” című képesújságot lapozgatják.

Fiatal kőműves vagyok, a Váci-úti tanműhelyek építkezésén dolgozom.. Nemrégiben lettem magam is szakmunkás. Egyike vagyok azoknak, akik minden hazaszeretetükkel, minden erejükkel dolgozni akarnak boldog jelenünkért, szép jövőnkért, a békéért. Megmutattam ezeket a képeket a többieknek is, az egész építkezésen kézről-kézre jártak. Mi, a Dömötör-brigád tagjai hosszasan elnézegettük a képeket, elővettük újra meg újra. Eddig is tartottuk a százharmincegy százalékot már hetek óta, most úgy éreztük, még többet kell tennünk, hogy hasonlókká váljunk azokhoz az ifikhez, akik a Dunai Vasmű épületein dolgoznak.


Egymásután emelkednek ki a földből a lakóházak, áruházak, iskolák, raktárak. A betonkeverőgép mellett mosolyogva áll Ónodi Margit gépkezelő. Éppen befejezte gépe tisztogatását, jöhet a váltás.

Nyomban meg is tettük újabb felajánlásunkat: még öt százalékkal többet érünk el, selejtmentes, minőségi munkát végzünk a jövőben és igyekszünk az anyagtakarékosság területen is újabb csökkentést elérni. Azokban a tanműhelyekben, amelyeket most mi építünk, újabb szakmunkásokat képeznek ki, tanítanak meg a különféle mesterségekre, hogy újabb sztahanovisták, brigádvezetők, a munka újabb hősei kerüljenek ki soraikból. Felemelt ötéves tervünk határidő előtti teljesítésén egyre több dolgos munkáskéz dolgozik majd és így visszük diadalra a szocializmus építésének ügyét!

SCHUSZTER ERNŐ
kőműves ifjúmunkás

ÉPÜL A BÉKEMŰ

Épül a Békemű

 

Dunaujvaros