Kulcsi, mindig emlékezni fogunk Rád!


Hét Nap – 2005. január 25.

Töredék…

Tragikus hirtelenséggel, autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anita, a magyar válogatott és a Dunaferr kiváló kézilabdázója. Élt 28 évet. A szörnyű eset január 19-én, szerdán történt a Velence – Pusztaszabolcs közötti útszakaszon. Útban Dunaújváros felé. A mai napig tisztázatlan körülmények között a Volkswagen lesodródott az útról, és egy fának csapódott. Már az arra közlekedő kamionsofőr sem tudott segíteni rajta.
Tragédia. Hihetetlen…

Ennyi az élet. Az ember tehetetlen, sorsa kiszámíthatatlanul fut előre, kiábrándítóan nyers, felfoghatatlan, kínzóan fájdalmas is tud lenni. Örökre elment a haza-hazatérő gyermek, a szeretnivaló, kedves társ, a közvetlen barát, az örökké mosolygós ismerős, a segítőkész csapattárs, a kiváló játékos. Kulcsár Anita űrt hagy maga után. A kitartó, lelkiismeretes, céltudatos játékosét, a nem hivalkodó, alázatos, önzetlen, barátságos emberét. Aki a sikerekben is Ember tudott maradni.
Maradhatott volna még… ilyen példamutatásra lenne ma szükség!

“Ez nem volt kérdéses, miért éppen a Dunaferr!” – hangja határozott, tekintete reménnyel teli. Az első interjúnkkor büszke volt rá, hogy ide szerződött. Bajnoki, Magyar-kupa, BL- győzelem? “Majd meglátjuk egy év múlva!” – mondta.
Most levegőt metsz a fagyos csönd…
Utoljára Budapesten kértem mikrofon elé. Az Európa-bajnokság bronzmeccsén benn, a csarnokban ünnepelt a tömeg, kinn, a lejáróban egy fáradt, visszafogottan boldog ember nézett rám: “ennyire futotta” – sóhajtott.
Istenem, bár megtehetné még!

Hiszem, hogy velünk él… a szívünkben. A mennyország pályáján a szöszke lány talán újra felénk int: köszönöm nektek, a többi már rajtatok múlik!
S nekünk marad a remény, hogy itt lenn, a zajos szurkolást váltó némaság, a döbbent csenddel karon fogott szeretetünk lelkéig felér!
Isten áldjon, Kulcsi! Nyugodjál békében!

-fodor-

Kulcsi, mindig emlékezni fogunk Rád!

Tragikus baleset áldozata lett Kulcsár Anita

Megdöbbentő, mindenkit lesújtó hírt közöltek a szerda kora délutáni hírműsorok. Közlekedési balesetben életét vesztette Kulcsár Anita, a Dunaferr és a magyar válogatott kitűnő játékosa. A világklasszis beállóst huszonnyolc évesen érte a halál.

A hír hallatára az egész ország gyászba borult, mindenki az örökké mosolygó Kulcsit siratta. A Dunaferr női kézilabdacsapatának internetes oldalára az ország minden részéről érkeztek a búcsúüzenetek, a csapat törzsszurkolói pedig az elmaradt bajnoki mérkőzés helyett közös megemlékezésre hívták a gyászolókat.

Kulcsár Anita pályafutása

Kulcsár Anita 1976. október 02-án született Szerencsen, szenzációs kézilabda-pályafutása is szülővárosában kezdődött, hogy aztán – Nyíregyháza érintésével – végül a Dunántúlon kössön ki. Az NB I/B-s nyíregyházi Kölcsey DSK csapatában figyeltek fel tehetségére a győri játékos-megfigyelők, és az ETO együtteséhez csábították. A Rába-parti városban került a sportág talán legkegyetlenebb posztjára, ám cseppet sem bánta meg, hogy a védőfalban csatázva kapja a pofonokat. A győri csapatban érett Magyarország legjobb beállósává, majd került Dunaújvárosba, ahol a Dunaferr meghatározó játékosa, igazi vezéregyénisége volt. Nevelőedzője Hadobás István volt, majd számos ismert trénerrel dolgozott együtt klubcsapataiban, mint Hikáde István, Róth Kálmán, Vura József, Zsiga Gyula, Pánczél Barabás, Farkas József, Szabó Edina és Kiss Szilárd. A Dunaferrel magyar bajnok címet és Magyar-kupa győzelmet is szerzett, illetve Bajnokok Ligája és EHF-kupa ezüst is került a tarsolyába.
A világ legjobbjának is választott Kocsis Erzsébet visszavonulása után került a válogatott keretbe. Először 1996. november 23-án, Aradon, a Románia elleni mérkőzésen volt csapattag, és hamarosan Mocsai Lajosnál, majd Kiss Szilárdnál is kihagyhatatlan embernek számított. Olimpiai ezüstérmet szerzett 2000-ben, majd Athénben az ötödik helyen ért célba a válogatottal 2004-ben. Világbajnoki ezüstérmes 2003-ban, világbajnoki 5. 1999-ben, világbajnoki 6. 2001-ben. Egyszeres Európa-bajnok 2000-ben, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes 1998-ben és 2004-ben, Európa-bajnoki 5. 2002-ben.

A női csapat tagjai, vezetői, dunaújvárosi sportolók, szurkolók gyülekeztek délután fél hatkor a Vasmű út és az Építők útja sarkán, hogy közös gyertyagyújtás után együtt induljanak el a Dunaferr Sportcsarnokhoz. Az emlékmenet élén a mélyen lesújtott női csapat tagjai haladtak, akik Kulcsi személyében nemcsak egy csapattagot, hanem egy nagyon jó barátot is elveszítettek. A lányokat többszáz sportbarát követte, akik együtt kívánták megsiratni a kitűnő beállóst. A sportcsarnok bejárata előtt először – Bojana Radulovics vezetésével – a csapattársak, vezetők helyezték el égő gyertyájukat, majd sorban következtek a sporttársak, sportvezetők, szurkolók.

A sportcsarnok lépcsősora megtelt Kulcsi emlékére égő gyertyákkal, virágokkal. A csarnok elé sorban érkeztek a gyászolók, és még órák múlva is nagyon sokan álltak megrendülve az emlékhellyé változott lépcsősor előtt.

Rendőrségi tájékoztató

Szerdán délben kaptuk a hírt először R. Szabó Ágnestől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, mely szerint 10 óra előtt a Pusztaszabolcs és Velence közötti útszakaszon egy VW Golf sofőrje leszaladt az útpályáról, árokba csapódott, ahol fának ütközött. A járművet vezető hölgyet kiemelték az autóból, segíteni azonban már nem lehetett rajta, az ütközés során elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt. A sofőrt az első jelentéskor még nem tudták azonosítani, mert a vezető kiemelését követően az autó kigyulladt, és a benne lévő személyes iratok megsemmisültek.
Nem sokkal később újabb hírt kaptunk, mely sokkolta az egész országot. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalosan is megerősítette, Kulcsár Anita, a női kézilabdaválogatott tagja, a Dunaferr női kézilabdacsapat kitűnő játékosa hunyt el a közlekedési balesetben, a 6207-es számú út 19+300 kilométerszelvényében.
A rendőrségi közlemény szerint a VW Golf Pusztaszabolcs irányába haladt, amikor az úttestet elhagyva a menetirány szerinti bal oldali árokba “lehaladt”, és egy fának ütközve állt meg. Az árokban lévő, füstölgő autót egy arra haladó kamionos észlelte. Megállt, és kiemelte a járművezetőt. A sofőr kiemelését biztonsági öv nem akadályozta, feltehetően nem volt bekötve. Az autó utastere teljes egészében kiégett. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A baleset hónedves útburkolaton következett be.

Aki nem tudott jelen lenni, az gyásztáviratban, megemlékező sorokban fejezte ki együttérzését. A Dunaferr SE és a Magyar Kézilabda Szövetség is saját halottjának tekintette Kulcsár Anitát. Mélyen lesújtva nyilatkozott az elhunytról Sinka László főtitkár: “A magyar kézilabdasport elveszítette egy csodálatos játékosát, Kulcsár Anitát. Tehetetlenek vagyunk, és csak siratjuk Őt!” Táviratban fejezte ki együttérzését Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. Mindenki egyetértett abban, Kulcsiról nem lehet múlt időben beszélni, ő mindig is élni fog a játékosok, szurkolók szívében.

Kulcsár Anita emlékére

Kulcsár Anitát nemcsak Magyarországon gyászolták, hanem a világ kézilabda-társadalma is megemlékezett a világklasszis játékosról. Az Európai Kézilabda Szövetség honlapján fő hírként szerepelt Kulcsi tragédiájának a híre, a szövetség vezetői osztoztak a család, a magyar válogatott és a Dunaferr, a magyar sporttársadalom gyászában. A világ számos országában a vezető lapok mély fájdalommal tudósítottak a balesetről, a szurkolók az interneten, a nemzetközi szövetség honlapján akciót indítottak, hogy szavazzák meg Kulcsár Anitát a tavalyi év legjobb játékosának.

A játék öröm, szenvedély”

A kitűnő játékos temetése január 25-én, kedden délután két órakor lesz Győrben, a Nádorvárosi Köztemetőben. A Magyar Kézilabda Szövetség és a Dunaferr NK közleménye szerint Kulcsár Anita barátai, sporttársai, tisztelői délelőtt tíz órától róhatják le kegyeletüket a köztemető régi ravatalozójánál. A Red Alert szurkolócsoport elhelyezett egy gyűjtődobozt a Dunaferr Sportcsarnok VIP-bejáratának portáján, amelybe adományokat helyezhetnek el, melyből a szurkolók nevében koszorút csináltatnak, és az elkövetkező Dunaferr-mérkőzéseken Kulcsi emléktranszparenseket készítenek majd.

Mert Kulcsár Anitára, a mindig mosolygó Kulcsira mindig emlékezni fogunk, örökké a szívünkbe zártuk. NYUGODJ BÉKÉBEN, ANITA!!!

Kj.

A bejegyzés az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Dunaujvaros