Barkóczi Rosti Pál – Pentelei Molnár János emlékév 2024

VERSENYFELHÍVÁS A SZELLEM
DUNAPENTELEI KIVÁLÓSÁGAINAK JEGYÉBEN

2024. második felében lesz 100 éve, hogy Pentelei Molnár János és 150 éve, hogy Barkóczi Rosti Pál elhunyt. Kezdeményezésünk élénk visszhangra talált, miszerint 2024-et nyilvánítsuk emlékévvé.

VÉDETT SÍRHELYEIK A HONI KULTURÁLIS ÉS TÖRTÉNELMI KIVÁLÓSÁGAINK KÖRÉBEN

A Nemzeti Örökség Intézet Nemzeti Sírkert országos kataszterében, a honi kulturális és történelmi kiválóságaink legszűkebb, hatezres állományában térségünkből kizárólag ők szerepelnek, részükről is büszkén vállalt dunapentelei kötődéssel:


Pentelei Molnár János
festőművész
(1878.05.08. Dunapentele – 1924.10.10. Gyula)
A védett sír helye: Budapest, Fiumei úti Sírkert,
művészparcella: 45,1,101.

Barkóczi Rosti Pál
fotográfus, író, akadémikus, a kultúra, a klasszikus zene,
a közélet irányadó szellemi vezére.
(1830.11.22. előtt, Pest – 1874. 12.7. Dunapentele)
A védett sír helye: Dunaújváros, Kistemető.

A korszakos művészetben, a honi művészeti és tudományos képviseletek világában, kontinenseken túlnyúlóan is kimagasló és sikeres alkotóként ismerték el őket, még ma is sok vonatkozásban megfejtésre váró grandiózus életművel.

VETÉLKEDŐ / EMLÉKTÚRA – ÉLMÉNYTÚRA MEGHIRDETÉSE

PMJ100 és BRP150 jegyében ezennel versenyfelhívást intézünk Dunaújváros vonzáskörzetében valamennyi oktatási intézmény és érdeklődő polgáraink számára!

A résztvevők az élményanyag megismerése és átélése mellett jutalmazásban is részesülnek, emléklap/kitűző/videó/könyv/előfizetés/közösségi szolgálati teljesítés elismerése/média szereplés kerül felajánlásra. Beavatottként további bónusz a kiemelt kiállítási rendezvényeinken fellépések és részvétel a kutatói igényű PMJ-BRP emlékülésen.

A vetélkedőket általános iskolai, középiskolai és felnőtt korosztályban bonyolítjuk le.

  • Az oktatási intézményekben nevezni 4-5 fős csapatokkal lehet az oktatási intézmény, a résztvevők és életkoruk, felkészítő pedagógusuk megnevezésével.
  • A felnőtt korosztályban nevezni egyénileg és 2-5 fős csapatokkal is lehet.

A PMJ vetélkedőre a nevezéseket 2024.02.29-ig kérjük e-mailben elküldeni

  • Kozma Erzsébet főszervező részére: zsoka.kozma@gmail.com, 06706254025. Másolat a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium igazgatójának, Könyves Ágnesnek, konyvike@gmail.com. A benevezett oktatási intézmények – és felnőtt csoportok – az előzetesen már átvett Dr. Molnár: Pentelei Molnár János c. könyvet és Bóna István: Dunapentele története c. kiadványt megtarthatják.
    A PMJ diák vetélkedője a Pentelei Mentálhigiénés oktatási intézményben (Dunaújváros, Magyar út 49.) 2024. április 12-én, pénteken 10 órai kezdettel kerül lebonyolításra. A felnőtt vetélkedő a
    jelentkező létszámtól függően külön időpontban az MMK-ban kerülhet megrendezésre.

A BRP vetélkedőre a nevezéseket 2024.09.30-ig kérjük e-mailben elküldeni

  • Szmodics László főszervező részére: szmodicsl@gmail.com 06307479584. Másolat a Dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola igazgatójának, Kaszás Zsoltnak, kaszas.zsolt@gmail.com.
  • A benevezett oktatási intézmények – és felnőtt csoportok – Dr. Molnár: Pentelei Molnár János c. könyvet és Bóna István: Dunapentele története c. kiadvány kivonatát megtarthatják, továbbá a városi döntőben szereplő csoportok Barkóczi Rosti Pál anno írásban megjelent két izgalmas és olvasmányos utazási kalandjának szerkesztett kivonatát is kapják.
    A BRP vetélkedő a Kortárs Művészeti Intézetben (Dunaújváros, Vasmű út 49.) 2024. november 29-én, pénteken 10 órai kezdettel kerül lebonyolításra.

Az általános iskolás vetélkedőhöz az emléktúra mellékleteként a web-re feltöltött anyagaink közvetlenül olvasható/megtekinthető része elegendő a kérdések megválaszolásához.

A középiskolás vetélkedő keretében és a felnőtt kategóriában indulók az ajánlott irodalmat egyfelől a webre feltöltött alpontok megnyitásával, másfelől a József Attila könyvtár olvasótermében, és az ugyanott kialakított olvasópontokon, továbbá a JAK helytörténeti adatbázisában érhetik el.
Dunaújvárostól távolabb pályázók egyedi hozzáférést igényelhetnek a Pentele Baráti Kör egyesület közreműködésével: palinkas.bertalan@gmail.com, 06202307712.

 http://elmenytura.pentelebaratikor.dunaujvarosmesel.hu/

A 2024.03.01-től induló emléktúra teljesítések leigazolása a PMJ és BRP vetélkedő alkalmával megszerezhető összpontszám ötödét biztosítja, ha

  • a rác-, óvárosi római katolikus -, görög katolikus templom egyike;
  • a Mondbach kúria látogatóközpont;
  • a kistemetői Szitányi kápolna;
  • a Pálhalma emlékpark fogadóhely igazoltan fogadja őket (ahol kialakításra került, hogy a ROSTI emlékkőnél kiskoszorúk, a DÓRA emléktáblánál vágott virágok elhelyezhetőek).

ZÁRÁSUL csipetnyi KISKÁTÉ

A közzé tett web felületünkön, internetes kalauzunk segítségével a Pentelei Molnár János – Barkóczi Rosti Pál emléktúrán, a történelmi Dunapentele látványos és nevezetes helyszíneit átszelő, 5 km-es szellemi és fizikai élménytúrán tiszteleghetünk és emlékezhetünk volt otthonaik előtt további három, Pentelei Molnár Jánossal is kortárs, pentelei kötődésű kiemelkedő alkotóra, úgymint Berán Lajos érem- és szobrászművészre, Nyáry Andor íróra, színműíróra, újságíróra és Galla Endre festőművészre. Életművük szintén gazdag hagyatékunk, amelyből web felületünkön átfogó, figyelemfelkeltő válogatást nyújtunk minden érdeklődő számára.

  • Az élménytúra teljesítése 2024.03.01-től indítható. Az élménytúra web-es feltöltésének praktikus része a célpontok elérhetőségének leírása a vonatkozó tömegközlekedési menetrenddel.
  • A fogadóállomások meglátogatásának igényét 7 -10 nappal előre meg kell adni (minden kontakt a webes élménytúra feltöltésünkben).
  • A teljesítés több részletben, a leigazoltak összesítésével is elfogadásra kerül.
  • Legkésőbb az emléktúra / élménytúra megkezdése előtt a ’Rosti Pál – a meg nem írt memoár’ című színházi szellemidézés előadásának felvételét kérjük megtekinteni. Így túrázó vándoraink átélhetik, hogy a kistemetőben nem ismeretlen sírhantok, hanem létező személyek, mint ismerősök nyughelye
    között járnak, majd a ROSTI / DÓRA kastélynál is – minden, ami körbevesz – léptük nyomát követhetjük.

A szellemidézés e helyt direktben is megtekinthető:

Az élménytúra teljes anyaga a témához tartozó alcímekkel együtt hozzáférhető teljes mélységében az alábbi címen:
http://elmenytura.pentelebaratikor.dunaujvarosmesel.hu/

A Pentele Baráti Kör jó töltekezést, kellemes időtöltést és jó szórakozást kíván!

Pentele Baráti Kör egyesület

 

Dunaujvaros