Repülőnap


Repülés – 1981. június

EMLÉKEZETES TALÁLKOZÁS

Az MHSZ vendégei: Farkas Bertalan és Magyari Béla

Régen tervezett és régen várt találkozásra került sor május 10-én a Budapesti Művelődési Központban. A Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett Magyar Honvédelmi Szövetség vezetői és társadalmi aktívái, köztük számos repülőoktató és sportoló köszönthette Farkas Bertalan űrhajós alezredest, hazánk és a Szovjetunió hősét, a nyíregyházi repülőklub örökös tagját; valamint Magyari Béla őrnagyot, kiképzett űrhajóst, a kiskunfélegyházi repülőklub egykori növendékét és örökös tagját.
A Farkas Bertalan űrutazását követő 348. napon a Művelődési Központ óriási színháztermében ismét felhangzottak az emlékezetes szavak, az űrből érkezett jelentés és üzenet: hazánk fia megkezdte feladatának teljesítését.
Jó volt a hőstettre visszaemlékezni, s most szemtől szembe találkozni azokkal, akik szövetségünkben kezdték szárnypróbálgatásaikat.


Űrhajósaink átveszik az MHSZ kitüntetést

Farkas Bertalan űrrepülésének közelgő évfordulója alkalmából Kiss Lajos vezérőrnagy, az MHSZ főtitkára, a negyedmillió MHSZ-klubtag nevében köszöntötte űrhajósainkat, majd átadta nekik szövetségünk legmagasabb kitüntetését, az “MHSZ Kiváló Munkáért Érem” aranyfokozatát.
A bensőséges ünnepségen a fiatal repülősportolók nevében Gárdonyi Bea, a Csepel repülő- és ejtőernyős klub tagja köszöntötte űrhajósainkat, felajánlva nekik ajándékaikat, annak a gépnek légcsavarját, melyen Farkas Bertalan első alkalommal emelkedett a levegőbe, Magyari Bélának pedig első repülőgépének makettjét. Az ajándékok átvétele után Farkas Bertalan alezredes közvetlen hangú őszinte szavakkal köszönte meg a találkozás lehetőségét.

Az élménybeszámoló végén – melyben meleg szavakkal emlékezett egykori oktatóira, volt katonai parancsnokára – Kiss Lajos vezérőrnagy, főtitkárnak átadta azokat az ereklyéket, melyek megjárták a világűrt, és arra emlékeztetnek, hogy űrhajósunk szövetségünkből indult kozmoszhódító útjára.


Farkas Bertalan köszönti a dunaújvárosi repülőnap résztvevőit

Az ünnepség után űrhajósaink és a találkozó résztvevőinek kisebb csoportja Dunaújvárosba, hazánk első szocialista városába indult, melynek MHSZ-repülőterén sok ezer érdeklődő várta az űrhajósokat és az ez alkalommal rendezett repülőnap gazdag programját. Sárosi József, Dunaújváros tanácselnöke nyitotta meg a repülőnapot, köszöntötte az úrhajósokat, és átadta nekik a “Dunaújvárosért” emlékplakettet. A rövid megnyitó után látványos programot élvezhettek a város lakosai, a környező községekből idevándorolt érdeklődők.

Ejtőernyősök, sárkányrepülők, motoros- és vitorlázórepülők bizonyították felkészültségüket és tudásukat a nézők sokasága és űrhajósaink előtt. A repülőnap utolsó műsorszáma nem tett pontot a napi program végére.

A városban tett ismerkedő séta végén emlékeztek a kozmosz első meghódítójára, a város egykori vendégére, Jurij Gagarinra is. Gagarin közel húsz éve, a város egyik terén találkozott a dunaújvárosiakkal. Most, azon a téren a dunaújvárosiak százai jelenlétében Farkas Bertalan és Magyari Béla avatták fel az akkori felejthetetlen találkozás emléktábláját. A Gagarinnal való találkozásra húsz év múltával is visszaemlékeztek a dunaújvárosiak. Minden bizonnyal a magyar űrhajósok mostani látogatása is felejthetetlen élményként marad meg a város lakóiban.

BÖTKÖS FERENC
Nagy Z. Imre felvételei

Dunaujvaros
Next
Duna